Kariyer ve İşTeknoloji ve İnovasyon Haberleri

Robotların İstihdam Edileceği 19 İş Kolu

1927 tarihli “Metropolis”ten 2004 yapımı “i, Robot” filmine kadar pek çok bilim-kurgu klasiği farklı senaryolarla hep aynı konuyu ele aldı: Robotlar hayatımızı nasıl değiştirecek? Bugün ise kehanetlerin hepsi gerçek oldu. Robotlar ilk adımda endüstriyel üretime nüfuz etmeye başladı. Bu karmaşık yapay zeka ürünlerinin günlük yaşayışımızın bir parçası haline gelmesi ise sadece zaman meselesi.

MCKINSEYin hazırladığı rapora göre 2025’e kadar endüstriyel üretimdeki büyük ölçekli makineleşme, yüzde 40 ilâ 50 verimlilik yaratacak ve bunun küresel ekonomik getirisi yıllık ortalama 1.7 ilâ 2.2 trilyon dolar olacak. Rakamlar bu kadar büyük kazançlar vaat ederken yapay zeka ile mükemmelleştirilen, insan gücünün çok ötesinde işlem ve iş yapma gücüne sahip robotların tüm iş sahalarına yayılmayacağım düşünmek hayalperestlik olur… Xerox uzmanları robotlar ve botların bugün çok daha yetenekli olduğuna ve birçok işkolunu dönüştürmeye hazırlandığına dikkat çeken bir makale hazırlamış… Buna göre yakın gelecekte bu teknolojilerin en çok dahil olacağı 19 işkolu söz konusu. Ve robotların insan gücüyle yer değiştirmesinin korkulanın aksine işsizlikle sonuçlanmayacağım; insanları rutin ve basit işlerden kurtararak daha yaratıcı ve fark yaratan işlere yönelteceği iddia ediliyor. Bu ütopyanın realize olup olmayacağım zaman gösterecek. Zira “Dördüncü Sanayi Devrimi” isimli kitabında Klaus Schwab, -tam bu ifadeyle-yeni teknolojik devrimin önceki devrimlere kıyasla toplumsal altüst oluşları daha fazla kışkırtacağını belirtiyor ve şöyle diyor:

insanlar yerine robot

“Yeni teknolojilerin işgücü piyasalarındaki etkisi konusunda iki karşıt kamp var: Mutlu sona inananlar, teknoloji tarafından işsiz bırakılan işçilerin yeni işler bulacağı ve teknolojinin yeni bir refah dönemi başlatacağını ileri sürüyor.Karşı tarafta ise onun kitlesel teknolojik işsizlik yaratarak artan ölçüde sosyal ve politik bir mahşere götüreceğine inananlar var”. Endüstri 4.0’m üretimde ve toplumsal iş paylaşımında yeni imkanlar yaratacağından hararetle bahsedilen şu günlerde konuya dair tartışmalar devam edecektir. Biz Xerox’un raporuna geri dönecek olursak bilim insanları, robotik inovasyonlann giderek kendine daha çok kullanım alanı bulduğu ve toplumun faydasına sunulduğu 19 işkolu tespit etmişler. Robotlar ve insanlar arasında iş yaşamında geliştirilecek iş birliği, küresel ekonominin önemli ölçüde gelişim göstermesini sağlayacak. McKinsey Küresel Enstltüsü’nün bir raporuna göre, makine öğrenimi ve doğal kullanıcı arayüzleri iş yapış şekillerini dönüşüme uğratacak, daha doğru analiz etmeye yardımcı olacak, insanların sorunları değerlendirme ve çözme hızım oldukça artıracak.

İlk etapta robotlarla insan gücünün yer değiştireceği alanlar ise şöyle sıralanıyor.

1- ROBOT ECZACI

Kaliforniya Üniversitesi’nde otomatikleştirilmiş hastane eczanesi, hastalara insan müdahalesi olmaksızın ilaç reçetelerini hazırlayabiliyor. Sistem 2011’den beri 350 bin ilacı hatasız olarak hastalara vermeyi başardı. Geliştirilecek benzeri sistemler, eczacıların robot çalışan kullanmasını ve hasta danışmanlığına zaman ayırmalarını sağlayacak.

2- ROBOT YARDIMLI CERRAHİ

Cerrahi amaçlarla kullanılan robotlar, minimal kesiklerle yapılan operasyonlarda veya vücudun hassas bölgelerinde yapılan ameliyatlarda cerrahlara yardımcı oluyor. Mutlak kesinlik sağlayan ve insan el titremesi gibi sorunları ortadan kaldıran robotlar ameliyatların başarı ile sonlanmasma önemli katkılar sağlıyor. Robotlar bir gün cerrahların yerini tamamen alır mı bilinmez ancak bugün onların yeteneklerini artırdığı kesin.

3- ROBOT ÖĞRETMEN

Günümüzde sınıflardaki öğrenci sayısı onlarla ifade edilse de internet üzerinden yapılan açık derslerde öğrenci sayısı 100 bine kadar ulaşabiliyor. Sınavlarda çoktan seçmeli veya evet/ hayır şeklindeki cevaplar otomatik olarak kontrol edilebiliyor; ancak klasik tarzdaki soruların cevabının değerlendirilmesi eğitimciler için büyük çaba ve zaman gerektiriyor. Doğal dil işleme tekniklerini kullanan otomatik sınav değerlendirme yazılımları çok sayıda uzun yazının otomatik analizini ve değerlendirmesini yapabiliyor. Xerox’unbu alanda geliştirdiği bulut tabanlı not değerlendirme yazılımı ofis cihazlarını, öğrencilerin test sınav kağıtlarını okuyup, değerlendiren bir cihaza dönüştürüyor. Öğretmenlerin iş yükünü oldukça hafifleten bu sistem şu an Amerika’da bazı okullarda kullanılıyor.

4- ROBOT OTEL

Japonya, sahip olduğu 250 bin endüstriyel robot ile dünyada otomasyonun öncülüğünü yapıyor. Bu sayının önümüzdeki 15 yıl içinde 1 milyona ulaşması bekleniyor. Japonya’da bulunan Henn-na Hotel, check-in kabul eden dinozor görünümlü robotları ve yüz tanıma özelliğine sahip anahtar sistemi ile tamamen otomatikleştirilmiş bir otel olarak hizmet veriyor Henn-na Hotel’in sahibi şirket Huisten Bosch’un CEO’su Hideo Sadawe, otomatik otelleri ile ilgili “Çalışanlar, robotlar nedeniyle işlerini kaybetmiyor, robotlar sayesinde rutin işler yerine, müşterilere daha iyi hizmet verilmesini sağlayacak işlere odaklanabiliyor” diyor. Sadawe, robot otellerin 2025’e kadar tüm dünyaya yayılacağını ileri sürüyor.

5- DİJİTAL HEMŞİRE

Dijital hemşire teknolojileri ile hemşirelerin kendileri değil, hasta verilerini izleme işleri dijitalleşecek. Sağlık süreçlerinde hasta kayıtlarım izlemek ve değerlendirmek büyük bir iş yükü ve zaman gereksinimi yaratıyor. Ancak, hastayı anlık olarak izleyen, verilerini işleyen ve hemşireye değerlendirmede bulunan dijital asistanlar ile hemşirelerin hastalarına fazla vakit ayırması sağlanabilir.

1 2Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu