Kobi’lere Kredi Avantajı
Küçük, orta hatta mikro işletmeler bu yıl çok daha ucuz ve kolay kredi kullanacak. KGF garantili krediler klasik kredilere göre yıllık yüzde 1’e varan düşük faizlerle 60 ay vadeli. 36 ay vadeli KOSGEB kredilerinin faizi ise sıfır…
2017, KOBİ’lerin ve esnafın yılı olacak. Bugüne kadar kredi kullanma imkanı olmayan veya sınırlı kredi kullanan milyonlarca işletme çok avantajlı şartlarla finansmana ulaşacak. Özellikle kamu destekli kredilerin yanmda bankalar da küçük ve orta ölçekli (KOBI) işletmeler ve esnaf için deyim yerindeyse bu yıl kesenin ağızmı açacak. Teminat sıkıntısı olan milyonlarca küçük, orta hatta mikro işletme bu sayede kredi imkanına kavuşacak.
Geçen yılın son ayları ekonominin canlandırılması ve işsizliğin aşağı çekilmesi için hükümet kanadı harekete geçti. Aralık ayINda Kredi Garanti Fonu’nun bütçesi 20 milyar TL’ye çıkartıldı. Prosedürün azaltılması üzerine teminat bulamadığı için yatırım ve üretim yapamayan KOBI’ler bu kredi için adeta kuyruğa girdi. Tabii bu ilgide KGF teminatlı kredilerin faizinin benzer özellikteki KOBI kredilerine göre yıllık bazda yüzde 1 daha düşük faizli olması da etkili oldu. Talepteki artış üzerine Bakanlar Kurulu bu kez KGF’nin destek tutarını 250 milyar TL’ye çıkarttı.
Bu da yetmedi, hemen ardından KOSGEB devreye girdi. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), 15 bin işletmenin yararlanması için bu kez “Sıfır Faizli İşletme Kredisi Faiz Desteği” programını başlattı. Programa o kadar büyük bir ilgi oldu ki şimdiden 250 bin başvuru sayısına ulaşıldı. Tüm bu krediler protokol imzalanan bankalar kanalıyla küçük işletmelerin kullanımına sunuldu. Bu arada bankalar da boş durmadı. Uzun vadeli, uygun faiz oranlı, ödemesiz dönemli kredilerle KOBl’lerin finansman ihtiyacını karşılamaya başladılar.
BANKALAR DEVREDE
Bankacılık kesiminden edindiğimiz bilgiye göre, gerek KGF gerekse KOSGEB kredilerine yoğun bir ilgi var. Bunu gören bankalar artık tüm Türkiye çapma yayılmış şubeleri, internet siteleri ve telefon bankacılığı kanalıyla KOBI’lerden gelen kredi taleplerini karşılıyorlar. Bunun için yapacağınız tek şey ise KOBI olduğunuzu ispat edecek belgeleri sağlamak ve SGK, vergi gibi kamuya borcunuzun bulunmadığını ispatlamak.
Bu hafta sayfalarımızı KGF, KOSGEB kredilerine aracılık eden bankalara ayırdık. Kredilere ulaşmanın şartları, başvuru koşulları, kredilerin vade faiz oranlan gibi öğrenmek istediğiniz tüm soruları bankalara yönelttik. İşte yanıtlar…
KADIN GİRİŞİMCİYE ÖZEL KREDİ
QNB Finansbank 2016 yılında KOBI kredilerinde 20 milyar TL’lik bir büyüklük yakaladı. Halen 400 bin aktif KOBI müşterisi bulunan bankanın toplam kredileri içinde bu kesime yönelik kredilerinin payı yüzde 35’ler düzeyinde. Kredi Garanti Fonu, KOSGEB ve yurtdışından KOBİ’ler için aldığı uzun vadeli kaynakların da desteğiyle KOBI’lere 2017 yılı içinde 20 milyar TL’den fazla yeni kredi kullandırmayı hedeflediklerini söyleyen QNB Finansbank KOBI ve Tarım Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Onur Özkan, bankanın ayrıca mikro ve küçük işletmelerin desteklenmesi için EFSE (Güneydoğu Avrupa için Avrupa Fonu) ile yaptığı işbirliği kapsamında yaklaşık 2 bin krediyi finanse ettiğini belirtiyor. Fonun yarısının kalkınmada öncelikli bölgelerde kullanıldığını işbirliğini 2017’de de devam ettireceklerini söyleyen Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “COSME (İşletme ve KOBÎ’le-rin Rekabet Edebilirliği Programı) kredisi ile KOBİ’lerin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. COSME kredisini, cirosu 2 milyon TL’den, çalışan sayısı ise 10’dan az olan firmalara sunabiliyoruz. Üç yıl içerisinde 30 bin müşteriye 750 milyon TL kredi kullandırmayı hedefliyoruz.
Ayrıca 200 milyon TL’lik fonu kadm müşterilerimizin hizmetine sunduk.”
KREDİNİN YARISI KOBİ’LERE
Türk Ekonomi Bankası (TEB) 2016’da toplam 56.4 milyar TL’lik kredinin yarıya yakınını KOBİ’lere kullandırdı. 2017’de de KOBİ kredilerinde büyümeyi hedeflediklerini söyleyen TEB KOBİ Bankacılığı Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Müdür Vekili Turgut Boz, bu segmente özel sundukları hizmet ve ürünler hakkında şu bilgiyi veriyor: ‘KOBİ’lere elde ettikleri finansmanı nasıl kullanabilecekleri konusunda yol göstermek adına TEB KOBİ Akademi, TEB KOBİ Danışmanları Programı, TEB KOBİ TV gibi katma değerli hizmetler sunuyoruz. TEB KOBİ Akademi ile il il geziyor, özel eğitim ve atölye çalışmaları düzenliyoruz.
İki yıl boyunca özel eğitim alan TEB KOBİ Danışmanları KO-Bİ’lerle bire bir iletişime geçerek işletmelere yönelik analiz raporları hazırlıyor. Raporlar ışığında verimlilik artışından pazarlamaya, ihracattan tasarrufa kadar bir şirketin büyümesi için gerekli tüm konularda KOBİ’lere ücretsiz yol gösteriyoruz.”
Son yıllarda kadm bankacılığına odaklanan TEB bu kapsamda kadın patronlara özel çok sayıda hizmet ve ürün de çıkarttı.