Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

El değiştiren Dufy, yeniden yapılandı, atağa geçti

Yedi yaşından beri hazır giyimci

İş hayatına Sarar’ın Eskişehir’deki mağazasında yedi yaşında çırak olarak başlayan Hüseyin Eğilmezgil, Bayat Pazarı’ndaki bu mağazada ilkokuldan liseye kadar öğrencilik döneminde tezgahtarlık yaptı. Sarar Giyim’de dile kolay üç kuşakla birlikte çalışan nadir profesyonellerden. Bu firmadan 2010 yılında ayrıldığında satış ve pazarlama direktörüydü. Aynı yıl Çift Geyik Karaca’nın genel müdürlüğünü üstlenen Eğilmezgil, altı yıl bu görevi yaptıktan sonra patronluğa adım attı.

HAZIR giyim üretimi ve ihracatında dünyada söz sahibi olan Türkiye’nin, bu sektörde marka sayısı ise bir çırpıda sayabileceğimiz kadar az. Hele tek ürün grubunda marka olmuş firma sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Bunlardan ilk akla gelenlerden biri ise gömlek markası Dufy.

Erzincanlı işadamı Yusuf Bayat’ın 52 yıl önce kurduğu Dufy, kaliteli ürünleriyle gömlek markası olarak ünlendi.

Dufy deposite

İstanbul Ümraniye’de günlük 4 bin 750 adet kapasiteli fabrikasında kendi markasının yanı sıra dünyaca ünlü markalara da gömlek üreten firma, perakende alanında da 83 mağazaya ulaşmıştı. Ancak Bayat’ın sağlık sorunları nedeniyle bir süre önce küçülmeye başlayan firma, geçen haziran ayında el değiştirdi. Sessiz sedasız gerçekleşen bu satışı kulis sayfalarımızda sîzlerle paylaşmıştık.

Dufy’yi satın alanlar ise İsparta’da peynir üretimi yapan, Cebeci Süt’ün sahibi Opr. Dr. Gültekin ve Metin Güney kardeşler ve kuzenleri Hüseyin Eğilmezgil Tekstille uzaktan yakından ilgisi olmayan iki kardeşin bu operasyonda bir de ortakları var; hazır giyim sektörünün çok yakından tanıdığı bu isim Hüseyin Eğilmezgil. Güney kardeşlerle kuzen olan Eğilmezgil, küçülme sürecine giren Dufy’yi kuzenleriyle birlikte alıp yeniden büyütmek için harekete geçmiş. Doğuştan Limited ve Dufy Büyük Mağazacılık A.Ş. olmak üzere yüzde 100 yerli sermayeli iki şirket kuran üç ortağın hem üretimde hem de perakendede ciddi yatırım planları var.

YENİDEN YAPILANIYOR

Dufy Büyük Mağazacılık Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Hüseyin Eğilmezgil, günlük 750 adede gerileyen üretimi, kısa sürede bin 500 adede çıkardıklarını belirtiyor. Eğilmezgil’in verdiği bilgilere göre, 83 olan perakende mağaza sayısı ise küçülme kararından sonra 23’e gerilemiş. Şirketi devraldıklarında bunların bir kısmının da kapanmak üzere olduğunu söyleyen Eğilmezgil, öncelikle bunların kapanmasını önlediklerini söylüyor. Eğilmezgil, Dufy’de yeniden yapılanma çalışması başlattıklarını belirterek şöyle devam ediyor:

“Dufy ürün yelpazesini zaman içinde genişleterek blazer ceket, koton pantolon ve yün pantolonu da eklemişti. Bir de aksesuarlar vardı. Biz Dufy’nin kalite standartlarından ödün vermeden ürün yelpazesini daha da genişletiyoruz. Gömleğin yanı sıra triko, tişört, pantolon; onu destekleyen yıkamalı ceket, üst grup yıkamalı montlar ve casual değimiz spor grubunda önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Kendimizi ona göre hazırladık.

Klasik bir marka olmayacağız. Çünkü o kategoride çok büyük rekabet var. Fiyatları aşağı çekip tüketicilerimize ulaşılabilir moda sunacağız. Piyasadaki firmalar bir ürünün perakende fiyatını belirlerken, maliyetini on katına kadar çarpabiliyorlar. Bu fiyata satamayacakları için ertesi gün yüzde 50 indirim kampanyası başlatıyorlar. Bu yapı Avrupa’da bittiği gibi Türkiye’de de bitecek. Biz Dufy’nin tüketicinin güvenini kazanmış ilkelerini bozmayacağız. Know how almak için başka markalara üretim yapmayı da sürdüreceğiz.”

PERAKENDE ATAĞI

Hazır giyim sektöründe tüm dünyada tanınan bir marka olmayı planladıklarını belirten Eğilmezgil, bunun için perakende sektöründe de iddialı hedeflerinin olduğunu vurguluyor. Hem iç piyasada hem de yurtdışında mağaza yatırımlarına başladıklarını anlatan Eğilmezgil, yurtdışındaki ilk mağazayı Güney Afrika’da açtıklarını, bu ülkede hızla yayılacaklarını ifade ediyor. Nitekim Johannesburg’ta ikinci mağaza bu günlerde açılıyor. Ardından Dublon ve Capetown şehirlerine girilecek. Eğilmezgil, Güney Afrika’nın önemini şöyle anlatıyor:

“O pazarı çok iyi bilen bir ekibimiz vardı, onları oraya gönderdik ve kendileriyle ülke franchising anlaşması yaptık. Hem toptan hem de perakende mağazacılık yapacaklar. Orada Avrupalı markaların yanında mağazalar açmaya başladık. O pazarda büyümek istememizin bir diğer nedeni de Türkiye’de indirim markası olmak istemememiz. Güney Afrika Türkiye’ye göre ters mevsim çalışıyor. Buradaki mağazalarımızda kalan ürünlerimizi orada açacağımız outlet mağazalarımıza dağıtacağız.”

İÇ PİYASAYA FRANCHİSİNG YOK

Güney Afrika’nın yanı sıra Sahra altı Afrika ülkelerinde de mağazalar açacaklarını söyleyen Eğilmezgil, öte yandan Rusya, Türk Cumhuriyetleri, İran gibi çevre ülkelerde de franchising görüşmelerine başladıklarım söylüyor. Eğilmezgil, Türkiye’de ise mağaza yatırımlarım direkt kendilerinin gerçekleştireceğinin altını çiziyor. Eğilmezgil, “Franhising marjını devreden çıkardığımız için zaten ulaşılabilir marka olduğumuz iddiasında-yız. Bu yıl Türkiye’de 10 mağaza açmayı planlıyoruz. Önemli AVM ve caddelerde görüşmelerimiz sürüyor” diyor.

KADIN GİYİM DE SATACAK

Perakende sektöründe uluslararası ölçekte bir firma olmayı planladıklarını dile getiren Eğilmezgil, bunun için şu anda 75 metrekare olan mağaza büyüklüğünü 150 metrekareye çıkardıklarını belirtiyor. Halen erkek giyim ürünlerinin bulunduğu mağazalarda üç yıl sonra kadın giyim ürünlerinin de satılacağını söyleyen Eğilmezgil, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Ürünlerimizde yeni nesil kumaşlar kullanmaya başladık. Örneğin ütüsüz gömlek bandı kurduk. Bu kumaşları ithal ediyoruz. Türkiye’de perakende dinamikleri sadece görsellik ve fiyat kurgusu üzerine dönüyor. Kalite sorgulanmıyor. Biz yeni konsept mağazalarımızın içinde bugün 25 metrekare, ama ilerleyen dönemlerde 50 metrekare olacak aksiyon alanları oluşturuyoruz. Bu alanda her ay farklı ürün grupları olacak. Bu ürünler tekstilin dışında da olabilecek. Örneğin buruşmayan takım elbiseler, seyahat valizleri gibi seyahat ürünleri bulunduracağız. Bu bölümde sevgililer gününde başka ürün grubu, sezona başlarken yine hikayesi farklı ürünler satacağız. Tüketicimizin bizi takip etmesini sağlayacak bir hikayemiz düzenli olarak pazarlama mantığımız içinde yer alacak. Hedefimiz şu anda metrekare bazında 2 bin dolar olan mağaza ciromuzu 5 bin dolara çıkarmak. Üstelik sadece hazır giyimle yetinmeyi düşünmüyoruz. Dufy markası altında ileride ayakkabı, çanta, aksesuar mağazaları açmayı da planlıyoruz.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu