Dijitalin ekonomiye etkisi
2011’DEN bu yana çift haneli rakamlarla büyüyen dijital reklam, artık resmi olarak kendi ekonomisini oluşturmuş durumda. Dünyada 43 farklı ülkede dijital reklamcılığın gelişmesi için faaliyetlerini sürdüren IAB’nin bu konudaki son açıklamaları oldukça ilgi çekici. IAB Türkiye Başkanı Dr. Mahmut Kurşun, son beş yılda reklam sektörü ortalamasının yaklaşık 2-2,5 katı üstünde seyreden dijital reklamcılıkta asıl patlamanın ise bu yıl olacağı görüşünde.
Üstelik Kurşun, bu büyümenin sadece reklam endüstrisine etkileriyle sınırlı kalmayacağı görüşünde. Asıl etkileyici yanı da bu. ABD ve Avrupa’daki araştırmalara ek olarak, IAB Türkiye’nin Ipsos ve Boğaziçi Üniversitesi ile yürüttüğü, Kariyer.net’in desteklediği dijital reklamın ekonomiye katkısı çalışmalarının sonuçları oldukça ilginç.
Araştırmada Ipsos-Genetik Algoritma yöntemiyle, 2012 -2015 GSYIH verisi, mecra bazında medya yatırımları, nüfus ve işsizlik ile modelle-me yaparak dijital reklamın, toplam ekonomiye katkısı hesaplanmış. Araştırmanın çıktılarına göre dijital reklam doğrudan ve dolaylı etkileriyle 2015’te ekonomiye 27.5 milyar TL’lik, istihdama ise 1.26 milyon kişilik katkıda bulunmuş durumda. Dijital reklama yatırılan her 1 TL ise GSYIH’ya 17.2 TL olarak geri dönmüş. Diğer bir ifadeyle dijital reklamcılık yüzde 1 büyüdüğünde, milli gelirde 450 milyon TL artış sağlayacak.
KİŞİSEL VE DOĞAL
Bu arada hemen ekleyelim, gelecek öngörüleri rakamlardan ibaret değil. Kurşun’a göre dünyada en fazla konuşulan başlıklar yapay zeka ve sanal gerçeklik. 2017’nin öne çıkan trendleri de bunlar olacak. Ayrıca Kurşun, reklamların kişiselleştirilerek, ki burada “dinamik görsel optimizasyon (Dynamic Creative Optimization)” olarak adlandırılan ve hedefleme tekniklerinin kullanımıyla reklamın doğru kişiye doğru zamanda ulaşmasını sağlayan sistemlerin de daha fazla kullanılacağı görüşünde. Ve elbette doğal (native) reklamlar bu furyada daha fazla öne çıkacak.