Turizm Sektöründen Haberler

Pistler kayak severleri bekliyor

Kışı tatil yapmadan bitirmeyin! Bu yıl her yere çok kar yağdı. Pistler kayak severleri bekliyor. Yurtdışındaki benzerleri ile yarışan kayak merkezlerinde aradığınız her hizmet var. Makul fiyatlı merkezler çok cazip…

KAR, kışın keyfidir. Her ne kadar trafiği felç edip, iş hayatımızı sekteye uğratsa da beyaz bir örtüyle uyandığımız sabahlar güne daha keyifli başlarız. Kar yağınca hepimiz biraz çocuk oluruz. işte, belki de bu yüzden kış aylarının gözdesi kayak tatili, her geçen yıl daha çok tercih ediliyor. Bembeyaz ve eğlenceli anlar vaat eden kayak tatilinde oteller de sundukları etkinliklerle kış tatilini unutulmaz kılıyor.

“KAR DOĞU’NUN PETROLÜ”

İstanbul Bilgi Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürü ve kış turizmi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cenk Demiroğlu, kış tatili dendiğinde dünyada ilk akla Alpler’in geldiğini hatırlatıyor. Oysa ki Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’da Alplerden daha yüksek kayak potansiyeli olduğunu söyleyen Demiroğlu, “Alplerdeki tüm potansiyeli topladığınızda iddia ediyorum Türkiye’nin tek başına fiziksel potansiyeline eşit olduğunu göreceksiniz. Kar, Doğu’nun petrolüdür! Doğu’da başka kaynak aramaya gerek yok” diyor.

Türkiye’nin kış turizminde hak ettiği noktada olmadığından yakınan Demiroğlu, kayak yapmak için yurtdışmdan ülkemize gelebilecek pazarlarda daralma olduğunu söylüyor. İşte, bu yüzden öncelikle yerli turiste hitap etmek gerektiğine vurgu yapan Demiroğlu, şöyle konuşuyor:

“Ülkemizde kayak kültürünün yaygınlaşması için ilköğretime kadar inmek gerekir. Kayak sporunu okulların müfredatına sokmak lazım. Sömestr tatillerinin de birkaç döneme yayılarak düzenlenmesi iyi olur. Sömestr tatilinin zamanı uzatılmasın ama dönemleri yayılsın, yani tüm öğrenciler aynı anda tatile çıkmasın. Öte yandan kış sporları kültürü de yaygınlaşmalı, şehir merkezlerinde kış sporlarını özendirici faaliyetler yapılmalı. Mesela yapay kayak pistleriyle bu mümkün. Önce dağ şehre gelmeli, sonra şehirdekiler dağa çıkmalı.”

kayak

KÜRESEL ISINMADA SANSLIYIZ

Dünyadaki iklim değişikliğinin kar sporlarının geleceğini tehdit ederken, Palandöken ve Sarıkamış bölgelerinin bu durumdan daha az etkilenecek önemli merkezler arasında gösterildiğini anlatan Demiroğlu, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nin Afple-re kıyasla kar açısından çok daha güvenilir bir desti-nasyon olduğunu belirtiyor. Demiroğlu, kar sporlarına dayalı kış turizmi alanında yeni olan Türkiye’nin bu anlamda avantaj yaratabileceğini vurguluyor.

Kayak turizmi için ülkemizde yeni yatırım yapmak yerine mevcut tesislerin yönetiminin iyi yapılması gerektiğini de savunan Demiroğlu, “destinasyon yönetimi” modelinin şart olduğunu kaydediyor. Erciyes’te bu modelin hayata geçmesiyle önemli adımlar atıldığını ifade eden Demiroğlu, diğer kayak merkezleri için de 20-30 yıllık projeksiyonlar geliştirilerek hizmet kalitesinin yükseltilebileceğini söylüyor.

Kış turizmdeki son durum için ülkemizin dört bir yanından kayak merkezleriyle görüştük. Kayakçılar için son yenilikleri derledik…

ULUDAĞ: HEM KAYAK HEM EĞLENCE

Ülkemizde kayak denilince akla öncelikle Bursa’daki Uludağ geliyor. Kayak ve eğlencenin birlikte pazarlandığı Uludağ, Türkiye’nin en büyük kayak merkezi olma özelliğini koruyor. Kış mevsimi boyunca birçok festivale ev sahipliği yapan Uludağ’da kayak dışında snowboard da yapılabiliyor, kar motosikleti ile turlanabiliyor ve buz Jjk pateni ile kayılabiliyor.

Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği (GÜMTOB) Başkanı ve Uludağ’ın en köklü otellerinden Beceren Otel’in sahibi Haluk Beceren, Uludağ’da otellerin yatak kapasitesinin 6 bin olduğu ve bu yıl için yeni açılan bir otel bulunmadığı bilgisini veriyor. “Uludağ’da yeni otele şu an için ihtiyaç yok” diyen Beceren, konaklama yapanlarla birlikte mekanik tesislerin günlük 20 bin kişiyi ağırlayabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtiyor. Bu yıl teleferik hattının uzatıldığını aktaran Beceren, “9 km’lik hattıy-la dünyanın en uzunu unvanına sahip teleferik saatte 15 bin kişi taşıyabiliyor. Bu yıl yeni otopark alanlarımız da açıldı, trafik sorununun çözülmesi için atılmiş önemli bir adım oldu. Uludağ yolu da 19. km’ye kadar genişletildi, ulaşmak daha kolay hale geldi” diyor.

Uludağ’da tamamen dolu olsa bile mekanik tesislerde bu yıl sıra olmadığını anlatan Haluk Beceren, iki senedir kapalı olan Ağaoğlu’nun iki mekanik kayak tesisinin, Başbakanlık özel izniyle Milli Parklar İdaresi’nce Uludağ’da otelcilerin kurduğu bir şirket olan ‘Uludağ Ski Pass’ ortaklığına devredildiğini söylüyor. Beceren, “Yani çalışmayan tesisler de çalışır hale geliyor. Buradan gelecek gelir Uludağ’daki mekanik tesislerin iyileştirilip, modernize edilmesi için kullanılacak. Teleski, telesiyej, tele kabinlerin toplam sayısı 22. Bunların hepsi otellere ait. Tüm oteller ortak kullanıyor.”

Uludağ’da her yıl gençlere yönelik festivaller düzenleniyor; bu yılki festivaller beş haftaya yayılarak daha da uzun sürecek. Bu günlerde başlayan festivaller gelecek ayın üçüncü haftasına kadar sürecek. uludaginfo.com adresinden Uludağ’daki yol durumunu, tesislerin açılış kapanış saatini anlık olarak öğrenmek mümkün.

ERCİYES: YENİ OTELLER GELİYOR

Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri ili şehir merkezine sadece 25 km uzaklıkta. Geçen yıl 2 milyon ziyaretçi ağırlayan Merkezde şu anda aktif olarak hizmet veren 10 otel ve toplamda bin 450 yatak kapasitesi bulunuyor. Erciyes A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahid Çıngı, “Bu yıl yeni olarak Ramada Otel açılacak. Ayrıca yapımı devam eden diğer otellerin bitmesiyle toplamda 6 bin yatak kapasitesine ulaşılacak” diyor.

Hilton, Radisson, Ommer, Holiday Inn, İbis, Novotel gibi dünyanın ünlü markaları olan şehir otelleri de kayakçıların tercihi oluyor. Bu oteller kayak merkezine shuttle servis hizmeti veriyor. Cıngı’nm verdiği bilgiye göre Erci-yes Kayak Merkezi, bu yıl 23 bin 750 metre uzunluğunda 18 mekanik tesis ve toplam uzunluğu 102 km’yi bulan farklı zorluk derecelerindeki kayak pistleri ile kayak severlere hizmet sunuyor. Çıngı, 2017 hedefleri için de şöyle konuşuyor: “Bu yıl yüzde 10 veya 15 artışla gene Türkiye’nin en çok tercih edilen kayak merkezi olacağız.”

Merkezde tüm teleferiklersek bilet ile kullanılabiliyor. 154 adet kar makinesi ile kayak pistlerinin yüzde 60’a yakın bir kısmı suni karlama ile karlanabiliyor ve kar garantili kayak sezonu imkanı sunuluyor. Develi Kapı, Hacılar Kapı, Hisarcık Kapı ve Tekir olmak üzere dört farklı giriş noktasından kayak merkezine girişte alt ve üst istasyonlarda modern sosyal tesisler mevcut. Kayak eğitimi için özel alanlar da var. Kayak eğitimi, Erciyes’in tek yetkili Snow Academia kayak okulu tarafından tamamı belgeli ve uzman kayak hocaları tarafından veriliyor. Olası sağlık problemlerine karşı Erciyes Kayak Merkezi’nde tam teşekküllü sağlık ocağı da bulunuyor.

Öte yandan Kapadokya’mn Kayseri iline sadece 45 dk. mesafede olması ve bu bölgenin günübirlik gezilebilir olması da Erciyes’i tercih etme nedenlerinden.

PALANDÖKEN: ULAŞIMI KOLAY

Erzurum’un merkezinde yer alan Palandöken Kayak Merkezi, Türkiye’nin en yüksek zirvesine sahip kayak merkezlerinden biri. 3 bin 125 metre yükseklikten 2 bin 100 metre yüksekliğe durmandan kaymanın mümkün olduğu merkezde, 10 km’yi aşan dünyanın en uzun pistlerinden biri mevcut.

îlk kez özel ışıklandırma sistemiyle gece kayağını başlatan, Palandöken’in önde gelen otellerinden Sway Otel Satış ve Pazarlama Müdürü Berke Dikmen, şehir merkezine sadece 5 km mesafede bulunmalarının en büyük avantajları olduğunu anlatıyor. “Hem şehir, hem de kayak oteliyiz” diyen Dikmen, “Havaalanına 15 dakikalık mesafedeyiz. Tüm dünyadaki kayak otelleri arasında havaalanına bu kadar yakın otel yok. İstanbul’dan 1.5 saatlik uçuşla Erzurum’a geldikten 15 dakika sonra pistlere çıkmak mümkün” diyor.

Palandöken Kayak Merkezi’nde geçtiğimiz yıllarda uluslararası gençlik olimpiyatlarının yapıldığını hatırlatan Dikmen, gelecek ay Avrupa Kış Oyunları Gençlik Festivali’ne ev sahipliği yapacaklarını aktarıyor. Dikmen, sezon boyunca birçok etkinliğin gerçekleşeceği bilgisini de veriyor. Bu sene belediyenin yönettiği pistlerin daha da geliştiğini anlatan Dikmen, bölgenin günlük olarak 16 bin kayakçıyı ağırlama kapasitesine sahip olduğunu söylüyor. Dikmen, Palandöken’deki otellerdeki toplam yatak sayısının 2 bin olduğunu belirtiyor ve ekliyor:

“Aslında bölgede yeni konaklama yatırımına ihtiyaç var. Günde 16 bin kayakçıyı ağırlayabiliyoruz ama sadece 2 bin yatağımız var. Sway olarak biz, yeni yatırım yapmak istiyoruz ama beklemedeyiz.”

KARTALKAYA: PROFESYONELLERİN TERCİHİ

Bolu’ya 38 km uzaklıkta yer alan profesyonel kayakçıların adresi Kartalkaya Kayak Merkezi, Köroğlu Dağları üzerine kurulu. Çevresi mis kokulu çam ormanlarıyla kaplı olan Kartalkaya, Avrupa standartlarında hazırlanmış özel bir snowboard pistine de sahip. Toplam beş otelin bulunduğu bölgeye günübirlik turlar da düzenleniyor.

Kartalkaya’mn en bilinen otellerinden Kartal Otel’in Genel Müdürü Veysi Imre, sezonu 9 Aralık’ta açtıklarını bildiriyor. Imre, Kartalkaya’da bu yıl yeni bir yatırım olmadığını ama her zaman yüksek kalitede hizmet sunduklarını vurguluyor. Imre şunları ifade ediyor:

“Kartalkaya’yı ve otelimizi gerçekten kayak sporu yapmak isteyen, profesyoneller tercih ediyor. Otelimize dede-baba-torun üç kuşak gelen aileler var. Kendilerini evlerinde hissediyorlar. Evlerindeki sıcaklığı burada da bulduklarını söylüyorlar. Hizmet kalitemiz çok yüksek. Kağıt üstünde yıldız sayımız üç ama hizmet kalitemiz beş yıldız. Otelimizin mutfağının lezzetleri eşsizdir, iklim değişikliklerinden kaynaklı sezon süremiz her geçen yıl kısalıyor ama mayıs ayma kadar kayak yapmak mümkün. Her hafta sonunu dolu geçiriyoruz. Fiyat olarak ise en uygun dilim mart ayının ikinci yarısından itibaren başlıyor.”

KARTEPE: İSTANBUL’UN YANI BASI

İstanbul’a sadece 115 km uzaklıkta bulunan Kartepe Kayak Merkezi, aynı zamanda Sapanca Gölü’ne olan yakın konumu ile de tercih nedeni. Araba ile 20 dakikada zirveye çıkılabilen tesis, kış boyunca belediyenin yol bakımı sayesinde güvenli bir hale getiriliyor. Her bütçeye uygun tesislere ev sahipliği yapan Kartepe de ister 5 yıldızlı bir otelde ister küçük bir pansiyonda konaklamak mümkün. Toplam 12 adet piste sahip olan tesiste ayrıca lift, telesiyej ve teleski hizmetleri de veriliyor.

The Green Park Hotels & Resorts Satış ve Pazarlama Koordinatörü Tarkan Yüksel, tek bir özel işletmeye tahsis edilmiş olması özelliği sayesinde Kartepe Resort & SPA’nın çevreye duyarlı yapısıyla, doğalgaz kullanımı ve ağaçlandırmaları ile diğer dağ otellerinden ayrıldığını söylüyor. Kartepe Resort’un yalnızca kayak turizmi için planlanmış bir tesis olmadığım vurgulayan Yüksel, dört mevsim hizmet verdiklerini aktarıyor. Yüksel şunları ifade ediyor:

“The Green Park olarak spor alanlarında da önemli yatırımlarımız ile hizmet veriyoruz. Türkiye’de kategorisinde ilk ve tek olan, FIBA standartlarına uygun nitelikte, doğal parke zemin iki adet kapalı basketbol salonumuzu hizmete açtık. Ayrıca 300 odamız, çok donanımlı fitness salonumuz da faaliyette. 2016 yılının son aylarını kar yağışı açısından verimli kapattık. Erken başlayan kar yağışı otel doluluk oranlarımızı yükseltti. Şu an Kartepe, diğer kayak merkezlerine oranla en yüksek kar kalınlığına sahip işletmelerin başında geliyor. 2017 kışının da aynı verimlilikle devam etmesini arzu ediyoruz.”

İLGAZ: DOĞASIYLA ÖN PLANDA

Kastamonu’daki İlgaz Kayak Merkezi, 2 bin 850 metre yükseklikte bulunuyor ve ortalama 2 bin metre uzunlukta kayak pistlerine sahip, iki adet pisti bulunan İlgaz Kayak Merkezinde, kayak yaparken bir yandan da muhteşem doğa manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

GÜNEYKAYA: HER ZAMAN KAR VAR

Güneykaya Kayak Merkezi, Ağrı’ya 45 km uzaklıkta bulunuyor. Sürekli kar yağışı var. Bir otel, günübirlik hizmet veren iki tesis, bir kayak kulübü, bin 600 metre yükseklikte bir telesiyej, çocuklar için bir oyun parkı, yürüyüş severler için bir parkur ve açık otopark da bulunuyor. Kayak kulübünden bu sporla ilgili gerekli malzemeleri kiralayabilir, işinde uzman kayak hocalarINdan kayak dersleri alabilirsiniz. Kar kalınlığının 1-2 metreye ulaştığı merkezde, Aralık ve Nisan ayları arasında kayak sporunu yapabilirsiniz. Türkiye içindeki diğer kayak merkezleri ile kıyaslanacak olursa, zor bir piste sahip olduğu söylenilebilir.

DAVRAZ: AMATÖRLERE DE ÇOK UYGUN

İsparta’ya 26 km uzaklıkta bulunan Davraz, sahip olduğu kaliteli konaklama tesisi ile kayak severlere konforlu bir konaklama hizmeti sunuyor. Davraz’da özellikle amatör kayakçılar için güvenli kayak rotaları, profesyoneller için 4 km’lik parkurlar ve telesiyej hizmeti de bulunuyor.

SARIKAMIS: KRİSTAL KARIYLA ÜNLÜ

Kars’taki Sarıkamış Kayak Merkezi, 1.5 metreye ulaşan bir kar kalınlığına sahip. Amatör ve profesyonel kayakçılara hitap ediyor. Kristal kar türünün mevcut olduğu Sarıkamış Kayak Merkezi’nde iki adet lüks otel bulunuyor. Telesiyej ve teleski hizmetleri de mevcut.

Azerbaycan Şahdağ uygun fiyatlı

Türk kayakçılar son yıllarda yurtdışındaki merkezleri de deneyimlemeye başladı; böylece hem yurtdışı tatili yapııyor, hem de farklı kültürler görülüyor. Komşu ülkelerdeki kayak merkezleri oldukça rağbet görüyor. Azerbaycan’daki Şahdağ Turizm Merkezi cazip olanaklar sunan bir kayak merkezi. Merkezde biri dört yıldızlı, üçü beş yıldızlı olmak üzere dört otel var. Bin 156 yatak kapasitesine sahip ve 12 ay açıklar. 11 tane de teleferik var.

Dört yıllık yeni bir turistik merkez olduklarını vurgulayan Şahdağ Turizm Merkezi Satış Müdürü Nasimi Karayev, öncelikle Türk tatilciler için fiyatlarının çok cazip olduğunu savunuyor. Karayev, “Kişi başı günlük oda-kahvaltı ortalama fiyatımız 37 dolar. Kayak takımı kiralansa bile bir günlük maliyet 55-60 doları geçmez. Bu rakam dünyadaki diğer kayak merkezlerinde 150-200 dolar arasında” diyor. Başkent Bakü’nün son yıllarda turistik olarak daha cazip hale geldiğini savunan Karayev, sözlerini şöyle sürdürüyor:

“Azerbaycan’a gelen misafirler daha çok kombine turları tercih ediyor. Örneğin Bakü’de iki gece kalıyor ve sonrasında bölgeleri geziyorlar. Ülkemiz yüzölçümü olarak büyük değil; o nedenle tüm ülkeyi gezmek kolay. İstanbul’dan Bakü’ye uçakla geldikten sonra 2.5-3 saat yolculukla Şahdağ’a ulaşmak mümkün. Türk kayak severler henüz Şahdağ Turizm Merkezi’ni keşfetmedi. Türkiye bizim için önemli bir kaynak pazar. Devletimiz geçen yıl İstanbul’da Azerbaycan Turizm Temsilciliği açtı. Türk kayak severleri Şahdağ’a davet ediyoruz.”

Şahdağ Turizm Merkezi online satış yapıyor, ayrıca Azerbaycan Turizm Ofisi aracılığıyla da ulaşmak mümkün.

Günübirlik kayakçılara tavsiyeler

İstanbul’dan kayak merkezlerine günü birlik turlar düzenleyen Damatur’un sahibi Çetin Yılmaz, Uludağ  13 Mart tarihine kadar hafta içi 150 TL, hafta sonu da 185 TL’lik fiyatla çalıştıklarını aktarıyor. Fiyatlara ulaşım ve sınırsız ski-pass dahil. Yılmaz, Kartalkaya ya da yine:13 Mart tarihine kadar hafta içi IBS TUR hafta sonu 225 TL’lik fiyatla, ulaşım, sınırsız skı-pass ve oglen sucu ekmek-meşrubat dahil tur yaptıklarını bildiriyor Bu sezon kar yağışlarını da dikkate alarak Kartalkaya bölgesine 6 bin, Uludağ bölgesine ise 9 bin kişiyi gunub.rlı kayağa götürmeyi planladıklarını açıklayan Yılmaz, kayakçılara şu özel tavsiyede bulunuyor:

“Kayak organizasyonlarında fiyatı etkileyen maddeler oldukça fazladır, ski-pass, yemek, ekipmanlar, transferler, vergiler, havalimanı masrafları gibi. Son zamanlarda oldukça çok uygun,burada bu fiyat var çok pahalı’ diye. Halbuki nelerin dahil olduğuna dikkatlice bakıldığında durum tam tersi halini alabiliyor. Bu sporu yapanlara tursan almadan önce bu kıyaslamaları yaparken nelerır. dahil olduğunu ve olmadığını çok dikkatlice öğrenerek karar vermelerini önemle tavsiye ederim.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu