Türkiye’de Lüks Turizm ve Lüks Tatil
LÜKS turizm denildiği zaman aklımıza ilk ne gelir? Saray gibi oteller, altın varaklı eşyalarla dolu odalar, jakuzili banyolar, yatağa servisler mi? muhtemelen pek çoğumuz böyle bir tabloyu canlan-dırıyordur gözünde. Oysa ki turizmin bu niş alanının önde gelen isimleri, lüks seyahatte esas olanın sadece lüks konaklama olmadığım, seyahat sırasında alınan bireysel hizmetlerin tümü olduğunun altını özellikle çiziyor.
Günümüzde lüks kavramı, sadece yüksek fiyatla değil, seçkinlik ve özenli tasarımlarla ölçülüyor. Turizmde lüksün karşılığı ise, özenle tasarlanmış, farklı deneyimler sunan programlar. Tüm duyulara hitap eden geziler isteniyor. Lüks profilin zengin turistleri, gittikleri yerde gördüklerinden etkilenerek, farklı lezzetler tatmayı, mis kokular duymayı, dokunmayı, hissetmeyi ve nihayetinde bu deneyimi paylaşmayı istiyor.
Lüks segment dünyada çok alternatifli ve çok geniş bir hizmet alanım kapsıyor. Örneğin, jet, helikopter, kişisel servis, motoryat, özel konseptli odalar, kişiye özel ada, alternatif lodge/çadır gibi birçok beklentiyi eksiksiz olarak karşılayan hizmetler.
TOPLAM HARCAMALARIN YÜZDE 25’İ
Lüks turizm pazarı son yıllarda önemli bir gelişme gösterdi. Turizm sektörü üzerine yaptığı araştırmalarıyla tanınan uluslararası araştırma şirketi IPK International, lüks turizmin son beş yılda yüzde 45 büyüme göstererek turizm sektörünün en yüksek oranda büyüyen birimi haline geldiğini bildiriyor.
ABD ve Avrupalı zenginlerin dışında Ortadoğu ülkelerinden turistlerin seyahat etme ve lüks satın alma sayılarında ciddi artışlar söz konusu. Son yıllarda Rusya ve bazı Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden de lüks odaklı seyahat edenler olduğunu görüyoruz.
“Lüks odaklı seyahat edenlerdin dün-k ya genelinde seyahat eden turistlerin yüzde 3 kadarını oluşturduğu biliniyor. VIP turistler daha çok Ingiltere, İtalya ve Fransa odaklı seyahat ediyor. Öte yandan, global güvenlik endişeleri ve siyasi gelişmeler yeni destinasyonları da öne çıkarmaya başladı.
Yapılan araştırmalara göre, lüks segmetteki turistlerin harcamaları, küresel turistik para dolaşımının yüzde 25’ine denk geliyor. Bu gruptaki turistler, her gün normal turistlerin harcamalarından 8-10 kat daha fazla harcama yapıyor.
ÖZGÜR RUHLU İNSANLAR
Türkiye’nin ilk özel yat filosunu kuran ve lüks kategoride hizmet veren V For Voyage Genel Müdürü Fatih Aydın, lüks turist profilini şöyle tanımlıyor: “Bu profili analiz edersek karşımıza belli bir turizm kültürüne erişmiş, maddi imkanları geniş, kendi yaşam standardını yükseltme arzusunda olan, yaşamında daima farklılıklara yer açabilen, özgür ruhlu insanlar çıkıyor.”
Seyahat acenteleri arasında lüks hizmetleriyle öne çıkan VIP Tu-rizm’in Yönetim Kurulu Başkam Ceylan Pirinçcioğlu ise lüks turist profili için şu yorumu yapıyor:
“Çeşitlilik ve zenginlik arayışında olan bir profil. Rakamlar değil cirolar üzerinden değerlendirdiğiniz zaman sağlıklı sonuç alabileceğiniz bir alan. Lüks profil diğer profillere nazaran 10 kat daha fazla harcama yapı yor. Alışveriş ve diğer tüketime daha fazla kaynak aktarıyorlar. Yeni olanın peşinde oluyorlar.”
JETLERİ VE YATLARIYLA
Lüks profile yönelik bir bölüm açan Prontotour’un Genel Müdürü Cenk Alptekin ise VIP veya A+ misafir kategorisinde olan ve lüks peşinde koşan turistlerin genelde kendi jeti veya yatıyla bir destinasyona gelip ortalama iki geceleme yaptığını ifade ediyor. Alptekin, Arap turistlerde geceleme sayısının daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Lüks arayan turistler alışverişe ve yerel özellikteki ürünlere, el yapımı ve az bulunan değerli eşyalara ilgi gösteriyorlar. Konaklama anlamında daha çok lüks markaların lüks konseptlerini tercih ediyorlar” diyor.
Lüks turistlerin öncelikle standartların üzerinde bir hizmet kalitesi ve servis anlayışı beklediğini ve bu beklentinin çok hızlı ve eksiksiz bir şekil de yerine getirilmesini istediğini ifade eden Antalya Belek’teki Regnum Carya Golf & SPA Resort Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şafak Öztürk, Türkiye’de lüks turizmine öncülük eden ve lüks turistin beklentilerini anlayan bir otel anlayışına ve deneyimine sahip olduklarını iddia ediyor.
LÜKS VE DENEYİMSEL SEYAHAT
Lüks turizmin deniz-kum-güneşin alternatifi olan deneyimsel turizmi barındırdığını söyleyen Ceylan Pirinçcioğlu, bu alanda yoğunlaşmaya başladıklarını vurguluyor. Pirinçcioğlu, dünyanın en prestijli seyahat dergilerinden Conde Nast Traveller Ortadoğu baskısının, Mayıs sayısında “Lüks ve Deneyimsel Seyahat” içerikli 40 sayfalık bir Türkiye eki ile birlikte yayınlandığını belirterek şöyle konuşuyor: “Bu projede bizim imzamız var. Gastronomiden sağlık turizmine, lüks ve yeni otellerden tüm duyulara hitap eden özel deneyimlere, İstanbul, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Trabzon, Kapadokya’da ilham verici aktivitelerden Türkiye’de emlak ve sermaye piyasalarında yatırım yapmanın avantajlarına dek pek çok konuyu işledik. Bu alanlarda özel turlar ve aktiviteler hazırlıyoruz. Hızla değişen dünyada öncü fikirler geliştirmek, ihtiyaçlara en kapsamlı yanıt verme imkanı bulduğunuz lüks turizm alanında daha çok mümkün.”
ARAPLARIN TERCİHİ VİLLA
Lüks otel kategorisinde yer alan Antalya Belek’teki Regnum Carya Golf & SPA Resort Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şafak Öztürk de, kış döneminde özellikle kongre grupları ile Kuzey Avrupa ülkelerinden gelen golf tutkunlarını ağırladık larını ak-tarıyor.
Öztürk İngiltere, Almanya, Hollanda başta olmak üzere Kuzey Avrupa ülkeleri ve BDT ülkelerini sıklıkla misafir kabul ettikleri ülkeler arasında sayıyor. Öztürk, “Yaz döneminde yerli turistleri de sıklıkla misafir ediyoruz.
Yanı sıra Arap ülkelerinden ve İran’dan ciddi oranda misafir ağırlamaya da başladık. Kalabalık Arap aileler otel odalarından ziyade daha rahat konaklayabilecekleri villalara yöneliyorlar.
Biz de konaklama alanımıza eklediğimiz yeni villalarla önümüzdeki dönemde Arap turistleri daha fazla ağırlayabi leceğiz” diyor.
Lüks motoryatlardan oluşan filoları ile müşterilerine otel konforunda her şey dahil hizmet sağladıklarını anlatan V For Voyage Genel Müdürü Fatih Aydın da, “Ülkemiz, her ne kadar bu konudaki taleplere tam olarak karşılık veremese de özellikle üst gelir grubuna mensup Arap ve Doğu Bloku ülkelerinden talep görüyoruz” yorumunu yapıyor.
İSTANBUL’DA EN FAZLA ÜÇ GECE
Otel Yönetim Danışmanı Ferit Volkan ise, lüks turizm pazarının bazı beklentileri olduğunu vurgulayarak, bu beklentileri İstanbul’un kısmen karşılayabildiğim söylüyor.
Volkan’ın yorumu şöyle: “Çırağan Otel’in, Raffles Otel’in veya diğer benzeri otellerin, yani gecede bin dolar para ödeyip kalınacak kapasitedeki otellerin müşterilerinin beklentileri gerçekten bambaşka. Lüks turist çeken ülkelerde geceleme sürelerinin uzun olduğunu görüyoruz, ancak bu turistler İstanbul’a geldiklerinde üç geceden fazla kalmıyorlar.”
Lüks odalarda kalsalar, en iyi servisi alsalar bile İstanbul’un şehir hayatına girmeye-kalk-
tıklarında hayal kırıklığına uğradıklarını kaydeden Volkan, zengin turistlerin saatlerce trafikte kalmaya, çarpık yapılaşmayı görmeye tahammülü olmadığını vurguluyor.
Serdar ALİABET / Karnak Turizm Başkanı
Araplar için dizi çekiliyor
“Ülkemize sanıldığı kadar zengin Arap turist gelmiyor. Türkiye’ye zengin Arapların ancak yüzde 10’u geliyor. Şöyle örnek vereyim, Suudi Arabistan’da 50 bin prens var. Ülkemize bunların yılda en fazla 500’ü geliyor. Bu da yüzde 1’i demek.
Türkiye Arapların gözünde çok sevilen ama ucuz bir destinasyon. Antalya’da TRT Arap’ta yayınlanması için yeni bir dizi çektiriyoruz. Hedefimiz bu zengin Araplar. Lüks bir dizi. Regnum Carya Oteli’nde çekilen dizi daha sonra diğer Arap kanallarında da gösterilecek. Bu diziyle birlikte Arap turizminin kalitesi çok üst yerlere çıkacak. Bu görsellikle Arapların evine girildiğinde, tahmin ediyorum ki ülkemizin ucuz algısı değişecek.