Reklamlar-Reklamcılık

Reklam ajansı açmak bu kadar ucuz olmamalı

reklamReklamcılığın meslek olarak ucuzlatıldığı düşünen Konya Reklamcılar Derneği yayınladığı bildiriyle herkesi göreve çağırdı. Derneğin bildirisine ise sektörden farklı görüşler yanıt verdi

“Reklam ajansı açmak bu kadar ucuz olmamalı, her önüne gelen reklamcıyım diye ortaya çıkmasın ”… Geçtiğimiz haftalarda gündeme düşen bu yakarışın sahibi, sektörün içinden bir sivil toplum kuruluşu, Konya Reklamcılar Derneği. Reklamcılığın bir meslek olarak ‘ucuz’latıldığına ve bu işe heves duyan herkesin bir reklam ajansı açtığına dikkat çeken derneğin bir de çağrısı var: “Artık yeter! Reklamcılık bu kadar basit ve niteliksiz olmamalı”.

Derneğin yayınladığı bildiri ise tıpkı diğer mesleklerde olduğu gibi reklamcılığa da bir standart getirilmesi isteğiyle son buluyor. Ancak derneğin bu çağrısı, reklamcıları ikiye bölmüş durumda. Bir kısım “eğitim şart” derken, sektörden bazı isimler ise bu görüşe katılmıyor.

Konya Reklamcılar Derneği tarafından yayınlanan haykırış dolu bildiriye reklam dünyasının hem genç hem de tecrübeli isimlerinden farklı görüşler yanıt veriyor. M.A.R.K.A. Reklam Ajansı Reklam Yazarı Utku Utgan sektörün genç ve başarılı isimlerinden. Kendisi reklamcılık mezunu olan Utgan’a göre bu işi yapmak için diploma olmazsa olmaz şart değil.

“Doktorluk, mimarlık, avukatlık gibi insan hayatını doğrudan etkileyen mesleklerde diploma şart olabilir ama reklamcılık için bu geçerli değil” diyen Utgan, diplomalı iletişimcilerin bu işi yapmaya yetkili olmasının sorunu çözmeyeceği yalnızca hafifleteceği görüşünde. Henüz üniversitede öğrenciyken pek çok ödüllü işe imza atan reklamcı Utku Utgan’a göre çözüm masanın diğer tarafında. Yani bilinçlendirilmesi gereken reklamcılar değil hizmeti satın alan firmalar aslında. “Şirketlerin doğru reklam ve reklamın etkileri konusunda bilinçlendirilmesi lazım. Böylece şirketler de çalışacakları doğru iletişimcileri seçebilir. Ve evet, reklamın iyisi kötüsü olur!” diyor Utgan.

Konya Reklamcılar Derneği’nin bildirisine farklı bir açıdan bakan bir diğer isim de deneyimli reklamcı Bülent Fidan. Aynı zamanda Reklam Yaratıcıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olan Fidan, reklam sektöründe yaşanan her sorunun temelinde, reklamcılığın bir meslek olarak kabul görülüp görülmediğinin yattığını söylüyor.

“Reklamcılığa bir meslek olarak bakılacaksa bir avukat, bir kasap gibi ya da tıpkı bir kuaför gibi bu mesleği yapmaya dair bir eğitim alınıp alınmadığı, bununla ilgili bir okulu bitirip bitirmediği bu mesleğin okulunu bitirse bile bunu yapmaya yeterli olup olmadığı sorulmalı” diyor Fidan.

Reklamcılığın yalnızca bir şirket açma olarak görülmemesi gerektiğini de belirten tecrübeli reklamcıya göre reklam yazarı, grafik tasarımcı, müşteri temsilcisi gibi kişilerin de mesleklerini yapmaları için gerekli eğitim belgelerine sahip olmasını zorunluluk olarak görüyor. Bülent Fidan’a göre bu tip sorunlar çözülmediği takdirde benzer tartışmalar uzun süre devam edebilir. Türkiye’de herkesin rahatlıkla bir reklam ajansı açabildiğine de değinen Fidan bu durumu da özetle “Cesaret işi” şeklinde yorumluyor.

“Bu ülkede babam da reklamcı olur!”

Konya’dan gelen tepkili mesaj yalnızca konunun muhatabı olan reklamcıları değil devleti de göreve çağırıyor. Bildiride yer alan “Milletvekillerimiz reklam ajansı açmak ve reklamcılığın standartlarını koymak için çareler aramalıdırlar” cümlesi, bunun bir göstergesi. Konya Reklamcılar Derneği’nin sahip olduğu endişeye katılan Utku Utgan ise devletten yardım beklemenin tek başına çözüm olamayacağı görüşünde: “Türkiye’de de gazetecilik, tarih, işletme, mühendislik gibi okulları bitirmiş çok başarılı reklamcılar var. Ayrıca sektörde bu işin okulunu okumuş ama başarılı olamayan tonla da adam var. Kısacası, devletten yardım beklemektense reklam verene doğru reklamcılığın reklamını yapmak daha etkili olacaktır. Yoksa bu ülkede babam da reklamcı olur!”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

4 Yorum

  1. Reklamcılığım, meslek olarak, ucuzlatıldığını düşünmüşler. Oysa turizmci nasıl ki sanki bir meslek dalıymış gibi telaffuz ediliyorsa reklamcı da öyle. Turizmciliğin içinde çok sayıda meslek vardır. Bu yanlış tanımlamalara devam edersek tarımcı, sanayici, tekstilci gibi yanlış yorumlanan alanlar var ve bunlar meslek sanılarak apart tabela üniversitelerde bölüm halinde sunularak cazibe yaratılarak öğrenci topluyorlar. – Bak oğlum Cevdet Bülbül Mahallesi Üniversitesinde Meslekçilik bölümü açılmış, diplomasını alanlar her işi yapabilecekmiş. Hadi yaa waa ooo çok iyimiş gidiyim bakiim… Bu espiriyi de yaptım ancak ya bu bölümde açılırsa diye şey eyvah eyvah neyse ne diyordum. Ancak muhasebeci, dişci, gazeteci bir meslektir, sonundaki cı, ci ekiyle değil toptancı, kolaycı, genellemeci yaklaşım çok kapsamlı alanları da daraltarak meslekmiş gibi sunmaktadır. Yani bir algı hatası yapılıyor.
    Reklamcı kısaca; mal veya hizmeti satış için belirler, piyasa araştırmasını yapar, promosyon, tanıtım için tasarım, maket, prototip dergi, metin, grafik tasarım, afiş, outdoor, TV filmi, senaryo, görüntü ve sözler, radyo spotu vb hazırlıkları yapar. Reklama yönelik işlerin basımı, fotoğraf, yayın vb işleri hedef kitle ile buluşması için çalışma yapar, ürün veya hizmete uygun tasarım, broşür, ilan, katalog, fuar çantasından, panel, seminer, çalıştay, halkla ilişkiler gibi faaliyetlere kadar çok alternatifli işleri yürütür. Yapılan reklam kampanyaları ve maliyet raporlarını müşterilerine sunar.
    Görüleceği gibi reklamcı bir meslek değil, bir girişimci, ticaret erbabı, serbest çalışan konumundadır. Bu işleri hakkıyla yapanlar diploması olsun, olmasın varlıklarını isim ve tecrübeleriyle devam ettiriyorlar, bu işi kavrayamayanlarsa zaten zarar ederek başka alanlara yatay/dikey geçiş yapıyorlar. Bir örnek: Bu alanda diploması olmayan ünlü bir tiyatro, dublaj sanatçımız yıllardır bir markanın seslendirmesini yapıyor ve bir gün bir ajans kurayım da tecrübelerimi reklam sektörüne aktarayım dese, hop diploman yok ajans açamazsın mı diyeceksiniz. Bu ülkeyi fırsatlar ülkesi yapmak hepimizin hayali değil mi? Her girişimci, meslek sahibi, öğrenci, bulunduğu alanda bayrağı en yukarı çeksin istemez miyiz? Dünyada Türk ürünlerinin iyi bir marka bilinirliğine sahip olmasını istemez miyiz? Sonuç; sözüm şirketlere, Türkiye’deki mağaza ve bayilerinizin tabelaları mı değişecek. Hemen size plaza ağzıyla konuşacak, ikna etmeye çalışmadan, farklılık yaratmadan çanta keklik hesabı işi alıp akşam club’te kutlayacak diplomalı reklamcılara gitmeden önce o işi yine hakkıyla ve büyük bir hevesle yapabilecek, aşağı mahallenin köşesindeki tabelacı Mehmet ustaya gidin ve bu işi o üç beş kişinin çalıştığı dükkana yaptırın, teşvik ve destek verin inanın bu işi mükemmel bir şekilde yapacaklardır. Bu işlerde diploma bir koşul olamaz. Kalın sağlıcakla.

  2. Merhabalar reklam organizasyon isiyle urasiyorum wep sitesinden seoya gergi tavandan matbaya promosyon urunlrrine dagatim organizazyon ve dijital baskiya kadar istanbulun bi cok bolgesinde semt ve adres bilgisine ve is tecrubesine sahibim isteyen herkese saydim is hizmetli ajans kuruyorum maliyet yedi bin tl ile on bin tl arasidir isteyen ve soru icin araya bikirsiniz muthis is yakalama garantili dir 05436690754

  3. Ticarette kim daha iyi iş yapıyorsa ve fiyatı uygunsa ona iş verilir piyasada kendini kanıtlamış reklam ajansları var zaten büyük firmalarla iş yapıyorlar küçük işlerle uğraşmıyorlar.bırakında reklam ajansı açacak olan kişilerde kendi işini kursun bu işler diplomayla olmaz yetenek meselesidir.tasarımını iyi yaparsın müşteri memnuniyeti kazanırsın işlerin büyür.önüne gelen reklam ajansı açıyorsa kendine güveniyoki açıyor.yapamayanda zaten piyasadan çekiliyor.önemli olan sizin müşteri döngüsünü sağlamanız.yoksa müşteri kaybedersiniz.

  4. evet her önüne gelen reklamcı olamazmı yetenekliyse ve kendine güveniyorsa elbette olabilir tabi birde maddi sorunu yoksa , diğer tarafdan iş kalitesi ve ucuzluksa insanın i,çinde vicdanıyla alakalıdır .bu durumu diplomalıda yapsanız vicdansızsa adam ve emeğe saygısı yoksa çokda umursamadan ucuzlatacakdır fiyatı ve kaliteyi düsürecekdir. Ben çorum osmancıkda reklamcılık sektöründe çalıştım adamlar sigortamı bile yapmadılar çalışma saatlerimiz belirsiz ve düzensiz mesaimiz yok itiraz ettiğimizde reklam sektöründe bu şekilde çalışıldıgını söylediler kısa zamanda köşelik olmanın yolunu kul hakkına dayadılar şimdi bende onların bu düşüncelerine karşı kendi yerimi açmak istiyorum her alanda yetenekliyimde tabiki maddi sorunlarımız çözülürse. Bu sadece kendi fikrim kimsenin kalitesini düsürmek gibi niyetim yok elbette ben kaliteli bir işçilik yapmak taraftariyim ama burdaki ucuz piyasada nasil olur bilmiyorum .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu