Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Siirt fıstığı için KOBİ’ler güçbirliği yapacak

Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerin markalaşması için çeşitli çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalardan biri de Siirt’te ‘Fıstık İşleme Sanayi Altyapısının İyileştirilmesine YönelikTeknik Destek Projesi! Projeyle ortak paketleme tesisi kurulması, markalaşma çalışmaları ve ürün geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. Siirt Fıstık Projesi Teknik Yardım Bileşeni Takım Lideri Bahri Aydın, tesis ile birlikte 25 bin ton civarında olan yaş fıstık üretiminin 150 bin tona çıkmasının hedeflendiğini söylüyor.

Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği mali işbirliği ile finanse edilen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında ‘Siirt Fıstık işleme Sanayi Altyapısının iyileştirilmesine Yönelik Teknik Destek Projesi’ hayata geçiriliyor. Yaklaşık 10 milyon Euro yatırımla gerçekleşecek proje ile yerel işletmelerin rekabet gücü artırılarak Siirt fıstığının uluslararası marka değerinin yükseltilmesi hedefleniyor.

siirt-fistik

Rekabetçi Sektörler Programı’na Siirt ili ve ilçeleri Fıstık Üreticileri Birliği tarafından sunulan projeyle ortak paketleme tesisi kurulması, markalaşma çalışmaları ve ürün geliştirme faaliyetleri gerçekleştirilerek bölgede fıstık sektörünün rekabet gücünün artırılması amaçlanıyor. Projenin hedefi, Siirt fıstığının uluslararası marka değeri artırılarak üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlanması.

2018’de tamamlanacak

Projenin inşaat ve müşavirlik işleri kapsamında fıstık işleme tesisinin kurulması ve tesisin işletilmesi hedefiyle üretim hattı ve yardımcı birimlerin kurulması gerçekleştirilecek. Teknik destek alanında ise tesisin kurulması ve işletilmesi için iş planı, gerekli insan kaynağının temini, yönetim, markalama ve pazarlama planlarının oluşturulması ve uygulanması ile KOBÜere yönelik eğitim çalışmaları yapılacak.

Projenin 2018’in Mart ayında tamamlanması planlanıyor. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Siirt, yüksek katma değer üreten, uluslararası ölçekte kurumsallaşmış bir tesise kavuşacak. Proje kapsamında ürün satışına yönelik ulusal ve uluslararası bazda pazar araştırmaları, buna bağlı olarak markalama çalışmaları, bölgedeki KOBİ’lere yönelik iş geliştirme danışmanlığı desteği bulunuyor, Yanı sıra kalite, gıda, çevre, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemlerinin tesisin akredite edilmesi hedefine uygun olarak kurulması ve işletilmesinin yanı sıra tüm sistemlerle ilgili el kitapları ve yönlendirme belgelerinin hazırlanması gibi alanlarda da destekler var.

Üretim artacak

Siirt Fıstık Projesi Teknik Yardım Bileşeni Takım Lideri Bahri Aydın, tesisin kabuk soyma, kurutma, çıtlak ve boş-dolu ayırma, iç fıstık çıkarma, iç fıstık işleme, kavurma, paketleme, depolama ve hammadde ve son ürünün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerinin yapılabildiği entegre bir üretim alanı şeklinde planlandığını söylüyor.

Siirt’te her yıl ortalama 1 milyondan fazla fidan dikimi yapıldığını belirten Aydın, “Mevcut durumda Siirt ili ve ilçelerinde 25 bin ton civarında yaş fıstık üretimi oluyor. Kurutulmuş olarak üçte biri esas alınmakla birlikte kapasite, kullanımın o şekilde de yapıldığı için, yaş ürün olarak belirtiliyor. 15 yıl sonra bu rakamın en az 150 bin ton olması bekleniyor” diyor.

Yurtdışı pazarlar araştırılıyor

Siirt ili ve ilçelerinde 8 bin dolaylarında fıstık üreticisi bulunuyor. Bu üreticilerden 5 bin 300’ü projenin ana yararlamcısı ‘Siirt İli ve İlçeleri Fıstık Üreticileri Birliği Başkanlığı’ üyesi. Zaman içinde üyelerin ve tesis ile iş yapan üretici sayısının artmasının hedeflendiğini belirten Bahri Aydın, ihracat yönelik çalışmalarla ilgili olarak ise şu bilgileri veriyor: “Şu aşamada, projede, Hollanda, Belçika, Yunanistan, İtalya, Almanya, Bosna Hersek Makedonya, Suudi Arabistan, İran, ABD, Çin ve Hindistan’ın yanı sıra yurt içinde de 15 şehirde pazar araştırmaları yürütülüyor.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu