Markalar da Pokemon Avında
Nintendo, müthiş bir pazarlama fikri olarak Pokemon Go’yu yarattı. Yeni karakter pazarlama stratejilerini alt üst etti. Oyun, firmaların pazarlama ve iletişim ajandasında şimdiden yerini aldı…
POKEMON ile büyüyenlerden değilim; bu nedenle açık söylemek gerekirse benim için çocuk oyuncağından ibaretti.
Bir süredir devam eden Pokemon çılgınlığına ilk anda anlam verememiş olmamı da buna bağlıyorum. Meraklanıp şöyle bir incelediğimde ise önce dünyada, şimdi de Türkiye’de tam bir çılgınlıkla karşı karşıya kaldığımızı gördüm. Öyle ki yeni bir pazarlama dehası tam karşımızda duruyor. Kendisi bir pazarlama harikası olan Pokemon Go şimdiden markaların da dünyasına girmiş durumda. 2017’nin pazarlama stratejilerinde yerini ayırtmışa benziyor.
TWİTTER’I SOLLUYOR
Benim gibi olaya henüz vakıf olamamışlar için kısa bir özet geçeyim… Nintendo’nun yaptığı en akıllıca hamle olan Pokemon Go, akıllı telefonlar aracılığıyla oynanan bir oyun. Farkı ise artırılmış gerçeklik deneyimi sunan bu oyunu oynamak için dışarı çıkmanız gerekiyor. GPS teknolojisi ile bulunduğunuz konumu çekerek çalışan oyunda, bulunduğunuz lokasyonunun haritası üzerinde hareket ederek ilerliyorsunuz.
Şimdiden tüm sosyal medya platformlarında bu oyun hakkında konuşulduğunu söylesem abartı olmaz.
Öyle ki siz bu yazıyı okurken, konuyla ilgili atılan twit sayısı 5 milyonu aşmış olacak. Yollarda cep telefonunu yukarı kaldırmış etrafı tarayanları gördüyseniz,; şimdi ne yaptıkları konusunda aydınlandığınızı düşünüyorum. Evet; kilometrelerce yürüyen, hatta grup halinde buluşan insanlar İstanbul’da, Ankara’da ve Bodrum’da Pokemon yakalamak için sokakları arşınlıyor.
Sonuçlar bunlarla sınırlı değil. Bu aplikasyon çıktıktan sadece iki gün sonra Amerika’daki Android kullanıcıların yüzde 5.16’sı bunu indirmiş. Uygulama sadece iki haftada, Twit-ter’in 10 yılda geldiği sayısal verileri zorlamaya başlamış. Oyunun yaratıcısı Nintendo şirketinin hisse senetleri, 1983 yılından bu yana en yüksek değerine ulaşmış ve yaklaşık 11 milyar dolar değer kazanmış. Pokemon Go’nun yalnızca Amerika’daki App Store’dan günlük 1.6 milyon dolar gelir elde etmesi bekleniyor.
Elbette bu yoğun ilgi, oyunla ilgili birçok oyuncak ve eşyanın satıldığı Pokemon dükkanlarının da açılmasına sebep olmuş. Hatta bu dükkanları restoranının ön kısmında kuranların iş hacimlerinde şimdiden yüzde 10 artış elde ettiği söyleniyor.
SOSYAL MEDYANIN GÜNDEMİNDE
Ülke olarak diğer tüm teknolojilere olduğu gibi Pokemon Go’ya da çarçabuk adapte olduğumuzu söyleyebiliriz. Öyle ki açıklanan rakamlara göre şu an dünyada ilk beş arasındaki yerimizi almaya hazırlanıyoruz.
Tabii daha önemlisi kullanıcıların yanı sıra markaların da Türkiye’de Pokemon avına çıkmış olmaları. 050ın mobil reklam da almaya başladı; gerçek dünyada bu reklam modeli eczanelerden spor salonlarına, marketlerden restoranlara kadar birçok farklı şirket için harika bir şekilde işleyecek gibi duruyor.
Henüz Türkiye’den bu konuda bir atak yok. Ancak firmaların sosyal medyadaki anlık iletişimlerinde bu yeni trendden faydalananların sayısı hızla artıyor. Starbucks ve Kahve Dünyası gibi markalar kahve içerken Pokemon yakalamaya davet ederken, İDO Marmara’da su Pokemonlarını avlamaya çağırıyor. Jolly Tur gibi turizm şirketleri Pikachu’yu tatile çıkarırken, Atlasglobal konuklarına Pokemon avında eşlik ediyor. Öyle ki Pokemon karakterine BES yapan finans şirketine bile rastlamak mümkün. Hızlı tüketimden sigortaya, teknolojiden telekoma, ama en çok da yeme ve içme sektörünün lider markalarının sosyal medya gündeminde kesinlikle Pokemon hakimiyeti olduğunu söylemek mümkün.
TURİZM BÖLGELERİNDEN AVA DAVET
Katlanarak büyüyen Pokemon Go çılgınlığı, turizme de sıçradı. Bu yıl parlak bir sezon geçirmeyen Bodrum Belediyesi, turizme olan ilgiyi artırmak için Pokemon Go karakterlerinden ilham aldı. Bodrum Belediyesi, resmi Twitter hesabından son derece ilginç bir gönderi paylaştı. “Herkesin arayıp da bulamadığı Poke-monlar Bodrum sahilinde eğlenirken görüntülendi” ifadesi kullanılırken, Bodrum sahillerinde eğlenen Pokemonlar hakkında bir de görsel paylaşıldı.
Ankara ve Eskişehir’de de oyuna yoğun bir ilgi var. AnkaralI oyun severler, sabah saatlerinden itibaren Kızılay’da toplanmaya başlıyor. Iş çıkışı sayıları yüze yaklaşan grup, sosyal medya üzerinden irtibatlanıyor. Küçük yaratıkları toplayıp savaştıran Pokemon avcıları, Güven-park başta olmak üzere, Yüksel Caddesi, Konur Sokak gibi farklı yerleri dolaşarak avlanıyor.