Listeleme Tarzında İçerik Üreten Siteler Kazanıyor
NASIL ki Facebook’un kuruluşu yeni bir dönemin başlangıcıysa Buzzfeed’in kuruluşu da benzer bir döneme işaret ediyor. Bilenler için tekrar olacak ama bilmeyenler için kısa bir özet geçelim. Buzz-feed, 2006 yılında kurulan New York merkezli bir web sitesi. Bu web sitesini benzerlerinden ayıran unsur ise içerik üretiminde kullandığı dil. “Zor Bir Günü Atlatmak İçin 13 Adım” ya da “Bu Yıl İnsanlığımıza İnancımızı Perçinleyen 26 Şey” gibi şaşırtıcı ve ilgi çekici başlıklı içerikleri ile kısa sürede sosyal medyada en fazla paylaşılan sitelerden biri haline geldi.
Gelelim Buzzfeed rüzgarının ülkemizdeki esintilerine… En popüler örneklerden biri Onedio. 2012 yılında yayına başlayan Onedio, aradan geçen kısa süre içinde günde yaklaşık 1.7 milyon kişi tarafından 2.5 milyon defa ziyaret edilen bir mecraya dönüştü. Aylık 23 milyon farklı kişinin 300 milyona yakın içerik tükettiği site yatınmcıları da harekete geçirdi. Sitenin en son EBRD (Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası)’den 3 milyon dolarlık yatırım aldı. Firmanın ylnızca 250 bin dolarlık bir sermaye ile kurulduğunu da hatırlatalım.
YATIRIMCILARIN YAKIN MARKAJINDA
Yaklaşık üç yıl önce yayma başlayan ve listeleyerek içerik üreten ListeList’in kuruluş hikayesi ise biraz farklı. Hali hazırda faaliyet gösteren bir dijital reklam ajansının içinden doğan bir içerik projesi olan ListeList de kısa sürede hızla büyüdü. Site, Listelist.com dışında Youtube kanalı, sosyal medya kanalları ve benzer mecralarla birlikte ayda 10 milyon internet kullanıcısına ulaşıyor. Kurulduktan yaklaşık sekiz ay sonra ajanstan ayrı bir şirket olarak yoluna devam eden ListeList de yatırımcıların yakın markajında. Yatırımcılarla görüşmelere henüz yeni başladıklarını belirten ListeList Kurucusu Ahmet Kırtok, sadece para ile ilgilenmediklerini, yatırımcıların onlara sunacakları katma değeri daha fazla önemsediklerini belirtiyor.
FACEBOOK BELİRLEYİCİ
Beş yıl önce kurulan Sosyalmedya.co ise, içerik anlamında sadece listeme tarzını benimsemiyor. Ancak site özellikle gündemle ilgili sosyal medyada konuşulanları derlerken bu tarzı kullanıyor. 2014 yılında Webrazzi tarafından satın alınan sitenin asıl yükselişi de bu döneme denk geliyor. Satın alınmanın ardından geçen 17 aylık sürede aylık tekil kullanıcı sayısı üç katma, aylık sayfa gösterimi ise altı katına çıkan sitenin Twitter’daki takipçi sayısı da 510 bine yükselmiş.
“Okuyucunun istediği bilgiyi liste halinde sunma internet öncesinde de mevcuttu” diyen Sosyalmedya.co Genel Yaym Yönetmeni Ahmet Buğra Ferah, özellikle dergi kanalında kapaklarda sıklıkla kullanılan bu yöntemin dijital dönüşüm ile birlikte bambaşka bir hal aldığına vurgu yapıyor. Aralarında Gif in de bulunduğu zenginleştirilmiş görsellerin listeleri daha da eğlenceli hale getirdiğini söyleyen Buğra bu içeriklerin tüketimindeki artışında ülkemizde 39 milyona varan Facebo-ok kullanıcısının günde 2 saat 56 dakikayı sosyal medyada harcamasına ve Facebook’un bu yönde haberleri ön plana çıkaran algoritmaya geçişine işaret ediyor.
“MEDYANIN DİLİ DÖNÜŞÜYOR”
Onedio CEO’su Kaan Kayabalı da listeleme tarzı içeriklerin popülerliğini içerik tüketiminin gittikçe mobi-le kaymasına ve insanların ‘tık avcılığı’ peşinde olan,
sayfa sayfa gezdiren içeriklerdense, hap halinde bilgilerle kısa sürede tüketebileceği eğlenceli içerikleri tercih etmesine bağlıyor.
Listeleme tarzındaki içeriklerin cazibesine kapılanlar sadece girişimciler değil. Günümüzde pek çok gazetenin internet sitesi listeme tarzı içeriklere yer veriyor. Dolayısıyla sadece sosyal medyanın değil bildiğimiz geleneksel olarak tabir edilen medyanın da bu yeni içerik dili ile dönüştüğüne şahit oluyoruz.
Bunu Kırtok kısa sürede çok içerik tüketme isteği ile açıklıyor. Zamanı çok değerli olan yeni nesil internet tüketicisine kolay tüketilebilir bir içerik formatı sunması nedeniyle listeme tarzındaki içeriklerin daha çok tercih edildiğim belirten Kırtok hatta ListeList olarak geleneksel medya organları ile de içerik ortaklıkları yaptıklarım anlatıyor.
ÇOK ‘TIK’ ÇOK BEĞENİ DEĞİL
Bu tür sitelerin editör ekiplerinin genişlikleri farklılık göstermekle beraber ortak noktalarından biri dışardan içerik üretimine açık olmaları. Sitenin diline ve tarzına uygun olduğu sürece herkes bu sitelere içerik üretebilir. Örneğin ListeList’in içerik ekibi 20 tam zamanlı, yaklaşık 50 de yarı zamanlı çalışandan oluşuyor. 50 kişilik bir içerik ekibine sahip olan Onedio da aylık tüketilen 300 milyon tık alan içeriği bu şekilde sağlıyor. Hızlı tüketime yönelik içeriklerin doluluğu ya da medyadaki etik değerleri taşıyıp taşımadığı hala bir tartışma konusu. Ancak bu tartışma “Sevimli 15 Pati” ya da “Rutin Bir Günü Eğlenceli Yapan 11 Şey” gibi başlıkları taşıyan yazıların neden çok paylaşıldığını açıklamaya yetmiyor. Sadece eğlenceli ve komik içerikler değil haber değeri taşıyan içeriklerin de sosyal medyada en fazla paylaşılanlar arasında olduğunu görüyoruz. Bu her zaman en çok tıklananm en çok beğenilen olmadığının da teyidi adeta.
Kayabalı da insanlarm beğendiği yani paylaştığı içeriklerle, tıkladığı içerikler arasında ciddi farklar olduğuna dikkat çekiyor. Ayrıca, “Bak bu içerik aynı beni anlatıyor. Ben bu içerikte çok eğlendim sen de eğlen. Ben bu içerikte çok bilgilendim sen de bilgilen” gibi motivasyonunu harekete geçiren içeriklerin hem çok okunup hem çok paylaşılırken, insanların sadece okuyup paylaşmayı tercih etmediği içeriklerin de olduğunu belirtiyor. Bu tarz içeriklerin genelde magazinsel ya da politik gündeme ait olan içerikler olduğunu kaydeden Kayabalı “İnsanlar bu içerikleri merak ediyor, okuyor ancak paylaşmayı tercih etmiyor” diye konuşuyor.
GELİRLER; MARKALARLA İŞBİRLİĞİNDEN
Listeleme tarzı içerik pazarlama alanında da yeni ufuklar açmış durumda. Pek çok marka bu içeriklerin parçası olmak için sırada bekliyor. Haliyle bu tür sitelerin gelirlerinin de önemli bir kısmını markalarla yapılan işbirlikleri oluşturuyor.
ListeList’te geleneksel reklam modellerini tercih etmediklerini belirten Kırtok, bunun yerine içerikle pazarlama ve doğal reklamlar üzerine markalarla projeler ve ürünler geliştirdiklerini anlatıyor. Sitenin bütün gelirinin bu formatlarda yapılan marka reklam çalışmalarından geldiğini kaydeden Kırtok, ancak içerik konusunda ülkemiz internet ekosiste-minin henüz yolun başında olduğunu da vurgulamadan geçmiyor. Ancak var olan potansiyele işaret eden Kırtok “Globalde display reklamcılığın düşüşü ve içerik reklamlarının artış trendi Türkiye’de yavaş da olsa oluşmaya başladı” diye konuşuyor.
GELECEK VİDEODA
Listeme tarzındaki içerik üretiminin geleceğe nasıl yöne vereceği ve neye dönüşeceğini kestirmek şimdiden zor. Ancak Buzzfeed’in Los An-geles’ta kurduğu Motion Pictures adındaki stüdyo, gelecekte içerik savaşlarının video tarafında yaşanacağının göstergesi gibi görünüyor.
Onedio’nun bu yıl ciddi anlamda bir kısa-form video yatırımı yaptığını belirten firmanın CEO’su Kayabalı, “Tamamen kendi bünyemizde oluşturacağımız videolar için stüdyo kurulumla-rımızı ve yatırımlarımızı tamamlamak üzereyiz. Yaklaşık 2 milyon liralık bir yatırım yaptık. Bu yıl farklı farklı konseptlerde ve formatlarda toplamda bin kadar 1.5-3 dakika arası video yayına almayı hedefliyoruz” diye anlatıyor.
Çok güzel bir yazı dizisi olmuş, ellerinize sağlık…