Dünya Melek Yatırımcılar Forumu 22 Şubatta İstanbulda
Anadolu, melek yatırımcılık için son derece bereketli topraklar barındırıyor. İstanbul dışında kurulmaya başlayan ağlar, girişimcilik bilincinin yaygınlaşmasında çok önemli rol oynamaya aday…
Bir bilinse, tutabilene aşkolsun
22 ŞUBAT tarihinde İstanbul’da toplanacak olan Dünya Melek Yatırımcılar Forumu öncesi ülkemizde bu alanda çok güzel gelişmeler oluyor. İstanbul dışında ilk kez bir melek yatırım ağı Hazine Müsteşarlığından onay aldı ve resmen startup’lara ve girişimcilere yatırım faaliyetlerine başladı. İstanbul dışında Hazine Müsteşarlığının ilk onayladığı melek yatırım ağı Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) tarafından kurulan EGİAD BAN oldu.
Seda Kaya’nın başkanlığında 2016 yılına değişik bir stratejiyle giriş yapan EGİAD’m ortaya koyduğu bu vizyon sanırım İstanbul dışındaki tüm sivil toplum kuruluşları ve ticaret odaları için çok güzel bir örnek olacak. Kaya’nm yanı sıra Aydın Buğra İlter, Ali Barçm, Gökmen Ulusoy, Özgür Kılmçlar, Anıl Yüksel, Övünç Emre, Onur Gözümoğulları, Prof. Dr.
Mustafa Tanyeri gibi Egeli melek yatırımcıların da bulunduğu EGİAD BAN, sadece İzmirli girişimcilere değil, Ege’nin tüm startup ve girişimcilerine yatırım yapacaklar.
ANADOLU’DA BİLİNMEYENLER…
Bugüne kadar, Hazine’den onaylı İstanbul dışında melek yatırım ağlarının ortaya çıkmamasının sebeplerini bu hafta sizlerle paylaşmak istiyorum.
■ Anadolu’da aslında melek yatırımcı çok. Ancak kendilerinin melek yatırıcı olduklarının farkında değiller. Esas itibariyle yaptıkları yatırımın temel unsurları, melek yatırımcılığın temel unsurlarıyla bire bir örtüşmesine rağmen, bu yatırımcılar kendilerini melek yatırımcı olarak tanımlayamıyorlar, çünkü böyle bir kavram olduğunun farkında bile değiller.
■ Melek yatırımcılık için milyonlarca dolar gerektiğini düşünüyorlar. Halbuki melek yatırımcı başı yıllık yapılan yatırım miktarının dünya ortalamasının 20 bin dolar civarında olduğunu bilmiyorlar.
■ Melek yatırımcı olarak tek başlarına yatırım yapmaları gerektiğini sanıyorlar. Bu işin tüm dünyada melek yatırım ağlarına üye olarak ve toplu şekilde yatırım yapıp riski dağıtmak yöntemiyle yapıldığının farkında değiller.
■ Maalesef ticaret odalarının melek yatırımcılıktan haberi bile yok. Sadece Avrupa’da geçen yıl 276 bin melek yatırımcının girişimcilere 5.5 milyar euro yatırım yaptıklarının farkında olsalar, ticaret odaları bu tip ağların kurulmasına ön ayak olarak kendi üyeleri için gerçekten değer oluşturabilirler.
Nitekim, merkezi Fransa’da bulunan Dünya Ticaret Odaları Birliği (ICC), 22 Şubat’ta İstanbul’da Grand Tarabya’da EBAN ile bir anlaşma imzalayarak melek yatırımcılık hakkında dünya çapında bir farkmdalık hareketi başlatacak. Avrupa Melek Yatırım Ticaret Örgütü (EBAN) adına Başkan Yardımcısı sıfatıyla kendi ülkemde imzasını benim atacağım bu sözleşme, Türkiye için mum dibine ışık vermezmiş misali bir sonuç umarım ortaya çıkarmaz.
HER İŞİN BAŞI EĞİTİM
Peki, Anadolu’daki bu engelleri nasıl aşacağız?
Cevabı çok basit: Eğitimle… Özellikle melek yatırımcılığın ne olduğunu ve ne olmadığını tüm Türkiye’ye anlatmak gerekiyor. Bu yüzden, İstanbul dışında kurulan EGİAD BAN gibi melek yatırım ağlarına çok iş düşüyor. Bu tipte ilk defa yola çıkan ağların bir koltuklarında iki karpuz olmak zorunda. Bir yandan asıl amaçlarını gerçekleştirmek üzere yatırım yapmakla meşgul olacaklar, bir yandan da bulundukları şehirde ve hatta tüm bölge çapında melek yatırımcılık hakkında bilgilendirme ve eğitim seferberliği başlatacaklar.
EGİAD BAN ve diğer tüm ağların yatırımcı üyelerinin bir müddet sonra yaptıkları yatırımın geri dönüşünü sorgulayacaklarını da göz önüne alırsak, demek ki özellikle İstanbul dışındaki melek yatırım ağlarının TBAA, EBAN ve GBAN gibi global pazarlardaki önemli oyuncularla yakın işbirliği geliştirmeleri gerekiyor ki, ileride exit, yani çıkış aşamasında zorlanmasınlar.
Bu yüzden, EGİAD BAN’ın büyük bir heyetle İstanbul’daki Dünya Melek Yatırım Forumu’na katılım karan almaları ve şimdiden bu networking altyapısını hazırlamaya başlamaları da çok hoşuma gitti. Hele de önümüzdeki zaman diliminde birkaç başarı hikayesi ortaya çıkarırlarsa -ki çok mümkün- işte o zaman her şehirde kurulacak, Hazine Müsteşarlığınca onaylı melek yatırım ağları Türkiye’nin gençlerine, startuplarma ve girişimcilerine daha fazla yatırım yapmaya başlarlar.
Herkese iyi haftalar…
Baybars Altuntaş / Para