Kariyer ve İş

Hizmetkar Maaşı 12 Bin 500 Dolar

Geçtiğimiz yüzyılda sayıları çok azalmıştı ama milyarder sayısı artınca gözde meslek elemanları olarak yine göze girmeye başladılar. Eğitimli bir hizmetkar yılda 100 bin doların üzerinde kazanabiliyor.

İYİ bir hizmetkârın, yılda 150 bin dolar (ayda 12 bin 500 dolar) kazandığını biliyor muydunuz? Şimdiye kadar pek dikkat çekmeyen bu meslek, özellikle İngiltere’de son yıllarda popüler bir endüstri halini aldı. İngiliz yayın kuruluşu BBC’ye göre ‘Britanya Hizmetkarlar Enstitüsü’, yılda 350-400 mezun veriyor. Bu mezunların yarısı İngiltere’de kalıyor. Diğer yarısı da ülke dışında, özellikle de petrol zengini Arap ülkelerinde ve Çin’de kolaylıkla iş buluyor.

Hizmetkar olmak

Üniversite okumak için dünyanın parasını harcıyorsunuz, ailenize yük oluyorsunuz. Dirsek çürüttükten sonra mezun oluyor ama iş bulamıyorsunuz. Bulsanız da maaşınız 12 bin 500 dolar olmuyor. Hizmetkarlık işini onuruna yedirebilenler, iş garantisi ve bol gelirle lüks bir yaşantı sürdürebiliyor. Barınma ve beslenme ihtiyaçlarınız zaten karşılanıyor. Alacağınız para doğrudan banka hesabınıza gidiyor. Daha ne istersiniz ki?

İngiliz hizmetkarlara en çok talep, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’dan geliyor. Bir başka hizmetkar eğitim kurumu olan ‘Britanya Hizmetkarlar Akademisi’ni işleten İsveç asıllı Sara Vestin Rahmani de, enstitüden farklı olarak dünya çapında eğitim verdiklerini belirtiyor. Rahmani’ye göre, işverenler genellikle kraliyet ailelerinden, şeyhlerden, petrol zenginlerinden oluşuyor. Bu kişilerin en az üç malikaneleri ve her evde de en az 15 kişiden oluşan hizmetkar kadroları bulunuyor.

VERGİSİZ GELİR

İngiltere’de genelde aristokratların malikanelerinde ücretler yıllık 40 bin ile 50 bin sterlin (57 bin-71 bin dolar) arasında değişiyor. Körfez ülkelerinde ise rakam 65 bin sterline (93 bin dolara) kadar çıkıyor. Bu para vergisiz bir gelir. Üstelik, ev sahibinin önem verdiği bir partide hizmetle orantılı olarak ikramiyeler de söz konusu. İşini iyi yapan bir hizmetkarın yılda 100 bin dolardan fazla kazanması hiç de zor değil. Hele işinizde yükselir, bütün hizmetkarların başındaki kahya olmayı başarırsanız, gelirini/ 100 bin-110 bin sterline (143 bin-157 bin dolara) kadar çıkıyor. Rahmani, 2014’te Körfez Ülkeleri’ne çalışmaya giden mezunlarından 30’unun yılda 100 bin sterlin kazandığını, geçen yıl ise 60 kadar hizmetkarının bu rakamı yakaladığını gururla söylüyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin 2003 yılında kurulan Abu Dhabi merkezli havayolu şirketi Etihad Havayolları, dünyanın en büyük yolcu uçakları Airbus A380’lerin özel süitlerinde yolculuk eden müşterilerine hizmet edecek personeli bile İngiltere’deki okullardan seçiyor.

Eski mezunlardan, ‘süper hizmetkar’ olarak gösterilen John Deery, zengin ev sahibinin, üç malikanesinde bulunan toplam 45 hizmetkarı ve evlerini idare etmesiyle tanınıyor. Deery, “Her şeyi bir saat hassasiyetiyle yapmalısınız. Her an dikkatli olmalı, gözden hiçbir şey kaçırmamalısınız” diyor, arkasından da ekliyor: “Her şey güzel ama fazla özel hayat beklentisinde de olmamalısınız.”

Rusya’nın, başta Çin ve Özel Yönetim Bölgesi Hong-Kong olmak üzere bazı Asya ülkelerinin de hizmetkar talebinde bulunduğunu kaydeden Rahmani, İngiliz geleneklerine sahip hizmetkarlar istendiğini, bunun için de talebi karşılamakta zorluk çektiklerini ifade ediyor. Ancak talebi karşılama uğruna eğitimden asla ödün vermediklerini veya eğitim süresini kısaltmadıklarını özellikle vurguluyor.

YAŞ SINIRI YOK

Hizmetkar olmak için yaş sınırı yok. Hatta orta yaş üzeri, daha çok tercih sebebi. İstatistiklere göre hizmetkar okuluna başvuranların neredeyse tamamının önceden bir mesleği ya da işi var. Beyaz perdede ya da televizyonda hizmetkar rolü oynamış aktörlerin bile enstitüye ya da akademiye başvurduğu görülüyor.

Bu endüstri o kadar gelişmiş ki, 2010 yılından itibaren mezun olan hizmetkarlara diploma verilmeye bile başlanmış. Bunun sebebi, bir kraliyet ailesinin kendi saraylarında hizmetkar okulu açması. Bu saraydan verilecek bonservis, mezunların alacağı diplomadan daha değerli olmalı.

Bir hizmetkar sadece kendisine verilen işi en iyi biçimde yapmakla kalmıyor. Acil durumlarda nasıl davranması gerektiğini, çıkabilecek bir yangınla nasıl baş edebileceğini, kiler yönetiminden, bahçe düzeninin sağlanmasına, mahzendeki içecek bilgisinden bir partinin nasıl verilmesi gerektiğine kadar her şeyi bilmek zorunda.

Hizmetkarlar, önceleri kralların adeta sağ kollarıydı. Mutfak işleri dahil hemen hemen her işi yaparlardı. 17’nci yüzyılın başlarında malikanelerini çekip çevirmekte zorluk yaşayan zenginler de kendilerine hizmetkar tutmaya başladılar. Bir malikanede yapılması gereken o kadar iş vardı ki birkaç kişi yetmiyordu. Daha sonra görev bölümü yapıldı. Hizmetkarların hepsini idare eden kişiler de ‘kahya’ olarak anılmaya başlandı.

MODERN HİZMETKÂRLIK

1920’lerde modern hizmetkarlık dönemi başladı, ikinci Dünya Savaşı başlamadan önce İngiltere’de 30 bin kadar hizmetkar bulunuyordu. Rakamın günümüze katlanarak geldiğini düşünmeyin. 1980’lerde Ingiliz şatolarında ve malikanelerinde birkaç yüz hizmetkar vardı. Bunun sebebi, ev içi işçi olarak nitelenen hizmetkarların, sosyoekonomik eşitsizlikle bağdaştırılmasıydı. Fakat 1990’larda hizmetkar ihtiyacı adeta patladı. Bütün dünyadan talep geliyordu. Sebebi, zenginlerin çoğalmasıydı. 1916’da bir kişi, milyarderdi: Amerikan petrol kralı John Roc-kefeller. Oysa 2015’in mart ayı itibariyle bütün dünyada 66 ülkeden bin 826 milyarder bulunuyor. Bunlar toplam yedi trilyon dolarlık menkul değere sahipler. 2020 yılma kadar milyarder sayısının ortalama yüzde 30 oranında artması bekleniyor.

Hizmetkarlar arasında dünya çapında isim yapmış olanlar da var. Örneğin ABD’de ‘hizmetkar’ denince akla efsane isim Eugene Ailen geliyor. 1953’ten 1986’ya kadar 34 yıl boyunca, sekiz ABD başkamna (Harry Truman, Dvvight Eisenhower, John Kennedy, Lyndon Johnson, Richard Nixon, Gerald Ford, Jimmy Carter, Ronald Reagan) hizmet vermiş bir Beyaz Saray hizmetkarı. Ailen, sayısız gazete röportajına, belgesele ve ‘The Butler’ (Başkanlarm Hizmetkarı) adlı 2013 yapımı filme konu olmuştu. O kadar seviliyordu ki başkanlardan Ronald Reagan, kendisini ve eşini, zamanın Almanya Başbakanı Helmut Kohl onuruna verdiği yemekte masaya resmi olarak konuk etmişti.

ÜNLÜLER SIRAYA GİRDİ

Yönetmenliğini Lee Daniels’in yaptığı ‘The Butler’, Hollywood’un kurguladığı, kadrosu en kalabalık filmlerden. Robin Williams, Oprah Winfrey, John Cusack, Jane Fonda, Mariah Carey, Cuba Gooding, Vanessa Redgrave gibi sayısız ünlü, birkaç dakikalığına filmde gözüktü. Hayattaki başkanlardan Jimmy Carter bile rol aldı. Ailen, 2010’da 90 yaşında öldü.

Ingilizlerin ünlü hizmetkarı da elbette ki Buckingham Sarayı’nın kahyası Paul Burrell. 57 yaşındaki Burrell, Kraliçe II. Elizabeth’in saltanat arabası piyadesi olarak işe başlamıştı. Saltanat arabası piyadesi de neyin nesi diyebilirsiniz. Yolların düzgün olmadığı eski yıllarda piyadeler, saltanat arabalarının yanında koşar, arabanın bir bozukluğundan dolayı devrilmesini önlerdi (Günümüzde piyadeler saltanat arabasının arkasında duruyor). Daha sonra 1997!de Paris’te bir otomobil kazasında ölen Galler
Prensesi Diana’nın kahyalığına terfi eden Burrell, kraliyet ailesinde özel bir pasaport sahibi olacak kadar önemli bir eleman.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu