Beyaz yakalılar için canlı Linkedln
Çevre genişletmek için üye olunan sosyal iş kulüpleri ABD’den sonra Türkiye’de de görülmeye başlandı. Bu kulüpler profesyonelleri yüz yüze networking’e çağırıyor. Üye profilleri ise aynı sosyal statüdeki beyaz yakalılar. Peki sistem nasıl işliyor.
NETWORK ya da bir diğer adıyla iletişim ağı sadece sosyal hayatımızın değil kariyerimizin de sınırını belirliyor. Iş hayatında çevre oluşturmak, kariyerimizde yeni fırsatlar yaratmak adına çok önemli. Sahip olduğumuz çevre bizi bir yerlere taşırken aynı zamanda başarımızı da belirliyor. “Iş bağlantısı nasıl kurulur, yeni tanıştığınız kişileri kendinize nasıl bağlarsınız, size faydası olacak kişileri kokteyl ve toplantılarda nasıl anlarsınız?” gibi soruların cevaplarını belki piyasadaki kitaplardan teorik olarak öğrenebilirsiniz, ancak iş pratiğe gelince durum fazlasıyla değişiyor. Çünkü her şeyden önce bunun ortamını yaratmak gerekiyor. Bu ortamı yaratmak da sanıldığı kadar kolay değil.
Bu ortamı yaratan sosyal iş kulüpleri son dönemde bu imdada yetişmeye başladı. ABD ve Avrupa’da örneklerini gördüğümüz sosyal iş kulübü konsepti, Türkiye’de yeni yeni oluşmaya başladı. Beyaz yakalıların iş ve sosyal çevrelerini genişletmesine yardımcı olan bu kulüpler, üyelerine farklı meslek gruplarından kişiler tanımanın önünü açıyor ve onlarla düzenli iletişim kurmanın bir yolunu sağlıyor. Türkiye’de sayıca çok az olsa da bu kulüpler, belli kriterlere göre üye kabul ederken çoğunlukla kişilerden üyelik ücreti de talep ediyor. Bu kriterler ise kulüpten kulübe farklılık gösteriyor.
SEKTÖR YARATAN İLK OLUŞUM
Bu kulüplerin şüphesiz en bilineni Soho House elbette.
Üye olunması zor bir kulüp olan Soho House daha çok film, medya ve kreatif sektörlerde çalışan kişilere özel bir üyelik kulübü olarak öne çıkıyor. 1995 yılında kurulan Soho House, dünyanın dört bir yanında hizmet veriyor ve özellikle dünyadaki 13 şubesiyle her milletten ‘yaratıcı zihinleri’ bir araya toplamayı amaçlıyor.
Soho House’m en büyük zincirlerinden biri İstanbul Beyoğlu’nda hizmet veriyor. Soho House İstanbul Pazarlama ve İletişim Müdürü Umut Şengün’den aldığımız bilgilere göre, her kulüp bulunduğu yere göre değişkenlik gösteriyor ama dünyanın dört bir yanındaki diğer kulüplerin hepsi tek bir amaca hizmet ediyor: Nerede olurlarsa olsun benzer hayat tarzlarına ve görüşlerine sahip olan üyeleri ve misafirleri için rahat ve her zaman kendilerini evlerinde hissedecekleri bir ortam yaratmak…
ÖNEMLİ OLAN KREATİF OLMAK
Üyelik başvuruları sohohouseistanbul.com adresi üzerinden başvuru formunu doldurarak yapılıyor. Belirli aralıklarla bir araya gelen komite, üyelik formlarını değerlendiriyor, ardından kabul edildiği takdirde üyeye geri dönüş yapılıyor veya bir sonraki komite toplantısında tekrar değerlendiriyor.
“Soho House film, medya ve kreatif sektörlerde çalışanlara hizmet veriyor, fakat yaratıcı hobileri olup farklı sektörlerde çalışanlar da başvurabilir.
Önemli olan, kreatif bir ruha sahip olmak” diyen Şengün, kulübe kaç kişinin üye olduğu bilgisini paylaşmıyor ancak aldığımız bilgilere göre, ‘lokal house’ üyeliği KDV hariç 1.300 euro, diğer house’lara da giriş sağlayan ‘every house’ üyeliği KDV hariç 1.800 euro, 27 yaş altı üyeliği KDV hariç 650 euro ve 900 euro olarak değişiyor.
YÜZ YÜZE İLETİŞİM İMKANI
Soho House başlı başına farklı bir sosyal iş kulübü konsepti ancak kişilerin bizzat networking amacıyla geldiği başka kulüpler de var. Onlardan biri de Omond Club. Çok yeni kurulmuş olan Omond Club, iş hayatından profesyonellere yönelik yeni kurulmuş ilk sosyal networking kulübü olarak tanımlanabilir. Merlin Özkan ve Cem Menase öncülüğünde kurulmuş olan Omond Club, sosyaliş ağı Linkedln’in canlı versiyonu olarak da düşünülebilir. Kurucu Merlin Özkan kulübün kuruluş amacını şöyle aktarıyor: “Omond Club’ı Linkedin’in canlı versiyonu gibi düşünebiliriz. İnsanlar, sanal dünyada birbirine davet gönderiyor, ekliyor ve mesaj gönderiyorlar vs. Ancak sonuçta yüz yüze iletişim bambaşka bir şey. Tanımadığın birinin mesajını yüzlerce e-mail yığını arasında gözden kaçırabilirsin ama tanıdığın birisinden mesaj geldiğinde, tanımadığın bir kişiye oranla çok daha fazla önemsiyorsun. Bizim amacımız da insanların gerçek, canlı bağlantılar kurmasını sağlamaktı ve bu amaçla Omond Club ortaya çıktı.”
Üyelerin birbiriyle iletişimini güçlendirmek adına Omond Club’da belli aralıklarla netvvorking etkinleri düzenleniyor. “Kulübe üye kitle oldukça aktif. Tüm netvvorking etkinlikleri çok etkili geçiyor. Bir iş konferansında insanlar özellikle gidip tanışmak için çaba göstermeyebiliyor. Ama burada insanlar zaten networking amacıyla geldiği için herkes çok açık ve çok rahat kaynaşıyor” diyen Özkan, bu etkinliklere bazen başarılı iş insanlarının da katılım sağladığım ve özellikle bu katılımın olduğu dönemlerde üyelerin kulübe ilgisinin muazzam olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Özellikle başarılı bir iş insanı konuk olduğunda üyeler hem konuyla hem de konuşmacıyla ilgili olduğu için gerçekten verimli bir tartışma ortamı oluşuyor.”
ÜYELİK 225 DOLAR
Şu anda 173 üyesi bulunan kulübün üyeleri iş dünyasında çalışan profesyonellerden oluşuyor. Üyeler çoğunlukla hem yurtdışında hem de Türkiye’de önde gelen üniversitelerden mezun kişiler. Üye olmak isteyenler özgeçmişleriyle başvuruyorlar. “Kulübün profiline uygun bulduğumuz kişileri kabul ediyoruz” diyen Özkan, üyelerin ağırlıklı olarak Harvard, Oxford, Cambridge, Boğaziçi, ITÜ mezunlarından oluştuğunu söylüyor. Üyelik başvurusu için özgeçmişin yanı sıra kulübün mevcut üyelerinden iki referans isteniyor. Başvurular, danışma kurulunda onaylandıktan sonra kişilerden 225 dolarlık bir başvuru ücreti almıyor. Bunun yanı sıra yıllık 90 dolar aidat ödeniyor.
PRATİK YAPAR GİBİ
“Networking, Tanışma, Tanıştırma ve Tanınma Sanatı” adlı kitabın yazarı ve netvvorking uzmanı Ertuğrul Belen’den aldığımız bilgilere göre, netvvorking üzerine birçok araştırma bir profesyonelin kariyerindeki ilk 15 senesinde teknik ve sektörel bilginin yüzde 85, networking yetkinliğinin ise yüzde 15 önem seviyesinde olduğunu gösteriyor. Ancak asıl çarpıcı olan durum, kariyerde 15’inci yıl çizgisi geçildiğinde yaşanıyor: yüzdeler tam anlamıyla yer değiştiriyor: yüzde 85 networking, yüzde 15 teknik bilgi başarıda etkili oluyor. Yani, değişim bir anda geliyor. Teknik bilgi deneyimli bir profesyonelde olması gereken bir varsayım haline geliyor. Kurum içinde ve kurum dışında etkili bir çevre yönetmesi ve hedeflere güçlü temaslarla daha güvenli ve hızlı ulaşması bekleniyor.
Belen, “Bu doğrultuda, netvvorking odaklı sosyal kulüplerin önemli olduğunu düşünüyorum. Ben, networking’i “tanışma, tanıştırma ve tanınma yetkinliği” olarak tanımlıyorum. Bu sebeple, aynı bir lisan öğrenir gibi pratik yapmak gerekiyor. Networking kulüpleri de etkili oluşturulduğunda, bu fırsatı sunabiliyorlar.”
“KONFOR ALANINIZDAN ÇIKIN!”
Peki, bu kulüplere üye olmanın dışında daha fazla netvvorking için neler yapılmalı? “Beyaz yakalı profesyonellere neler tavsiye edersiniz?” diye sorduğumuz Belen, bunu şöyle yanıtlıyor: “Öncelikle konfor alanlarından çıkmaları gerekiyor. Her etkinlikte sürekli olarak aynı kişilerle sohbet ediyorlarsa, kendilerine networking hedefleri koymaları lazım. Mesela her etkinlikte en azından yeni bir iki kişiyle tanışmak gibi… Araştırmalar güven odaklı yeni bir işbirliği oluşturmanın ancak beşinci görüşmeden sonra geliştiğini gösteriyor. Dolayısıyla acele edip hemen kendini ya da şirketini satmaya girişmemek gerekiyor. Kültürümüzde hatır dahi sormadan, hemen iş konuşmak kesinlikle hoş karşılanmıyor. Bir de, profesyoneller ‘asansör konuşması’ olarak da bilinen 30 ile 45 saniye içerisinde karşılarındaki kişinin ilgisini çekecek ve soru sormalarını sağlayacak şekilde ne iş yaptıklarını anlatabilmeleri gerekiyor. Bunun için de hazırlık şart.
ABD’deki en ünlü sosyal iş kulüpleri
Türkiye’deki sosyal iş kulüpleri daha yeni gelişirken ABD’de bu kulüpler oldukça başarılı bir şekilde üye sayısını artırmaya devam ediyor.
İşte o kulüplerden bazıları…
• Norwood Club: Jet sosyetenin network kulübü, sanatsal geçmişi olan iş insanlarına yönelik. Yıllık üyelik ücreti 1.000 dolar.
• FoundersCard: Sadece girişimcileri ağırlayan kulübe yıllık üyelik 500 dolar.
• Montauk Club: Yalnızca 35 yaş altı iş insanlarını kabul eden kulübün yıllık üyeliği 350 dolar.
• Parlor: Soho House benzeri, özellikle eğlence, medya ve moda dünyasından üyelik kabul eden kulübe yıllık üyelik 1.500 dolar.
• The Grace üst: Sadece bekar iş insanlarını kaynaştırmayı amaçlayan kulübün bir diğer amacı da bu insanlar arasında sadece iş değil aşk ilişkisi de yaratmak.
Yıllık üyelik ücreti 1.200 dolar.
Ertuğrul BELEN / Networking Uzmanı
Networking yaparken bunlara dikkat!..
Artık neredeyse herkes görüşecekleri kişilerle ilgili toplantı öncesinde ve sonrasında olabildiğince çok bilgi almaya çalışıyor.
Networking’de referanslar ve güven çok önemlidir. Dolayısıyla, özellikle Linkedln gibi sosyal ağlarda profesyonel bir profil hazırlayarak araştıranların karşısına donanımlı ve ortak tanıdıklarla çıkmak etki alanı yaratıyor. Her geçen gün ilk izlenim dijitalleşiyor.
Profesyoneller tanıştıktan hemen sonra sohbet ettikleri kişilerle ilgili notlar almalı ve sürekli olarak “Çevremdeki insanlara nasıl destek olabilirim” bakış açısını korumalılar.
Konfor alanınızdan çıkıp insanlarla tanışmaya ve sonra onları güven odaklı tanıştırmaya başladığınızda, bir süre sonra bu tanışma ve tanıştırmaların bir sonucu olarak sektörünüzde ve yakın çevrenizde tanınan bir profesyonel olabilirsiniz.
Dilek YILMAZ / KRM Assessment Solutions Genel Müdürü
Her tür networking aktivitesine katılın
İş hayatının yoğun temposu kişileri sosyalleşme ihtiyacı noktasında farklı arayışlara itiyor. Bu durumda ortak ilgi alanlarına ya da uzmanlıklara sahip kişilerin, katıldıkları bu kulüpler aracılığıyla sahip oldukları farklı deneyim ve bilgi birikimlerini birbirleriyle paylaşmalarının etkin bir yol olduğunu düşünüyorum. Sadece hobi amacıyla oluşturulan kulüplere katılım da kişiler için iş hayatının stresini azaltmak noktasında faydalı olabilir.
Ayrıca, bu alanlarda kurulan ilişkiler iş bağlantılarını da doğrudan ya da dolaylı olarak destekliyor. Bu konuda önerim, sadece netvvorking oluşturma mantığında değil, kişilerin mutlu olabilecekleri alanlarda paylaşımda bulunabilecekleri her türlü organizasyona, bu bir mezunlar gecesi de olabilir, bir mühendislik kurultayı da, mümkün olduğunca fazla katılım göstermeleri olacaktır. Ayrıca Linkedln gibi iş platformlarında oluşturulan gruplarda aktif rol almak da bu konuda katkı sağlayacaktır. Elbette zaman da sınırlı. Öncelikleri belirlerken, kişilerin networking için ayırdıkları zamanın onlara hedefledikleri alanlarda katma değer sağlaması hedeflenebilir.