Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Kalkınma ajanslarından 477 milyon TL destek

Kalkınma ajansları, 2016 yılında destek programlan kapsamında 477.3 milyon TL kaynak tahsis edecek. Tamamı hibe olarak kullandırılacak kaynağın 417.3 milyon TL’si proje teklif çağrılarına aktarılacak. Kalkınma ajansı desteklerine yeni araçlar eklenecek…

KOBİ’LERİN desteklenmesinden kentsel yaşam kalitesinin artırılmasına, üniversite sanayi işbirliğinin güçlendirilmesinden Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerinin geliştirilmesine kadar farklı pek çok alanda destek programları uygulayan kalkınma ajansları 2016’da proje desteklerine 477 milyon TL kaynak tahsis edecek. Kalkınma ajansı destek mekanizmaları yeni araçlarla çeşitlendirilecek. 2016’da öncelikle mevzuatta yer almasına karşın uygulanmayan faiz desteği ve faizsiz kredi desteği kalkınma ajanslarının mali destek programlarına eklenecek. Yüksek Planlama Kurulu kararının ardından bölgesel girişim sermayesi desteği hayata geçirilecek. Bölgelerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş, yerel yaratıcılıkla beslenen ‘bölgelere özel destek’ mekanizmalarının geliştirilmesi için çalışmalara başlanacak.

hibe-1

2015’te kalkınma ajanslarına yerel idare payı olarak aktarılan kaynak yaklaşık 160 milyon TL’yi bulurken, 2016’da bu payın 170 milyon TL’ye ulaşacağı tahmin ediliyor. Hesaplamalarını bu rakamlar üzerinden yapan Kalkınma Bakanlığı, kalkınma ajanslarının 2016 yılı çalışma programlarını geçici bütçe üzerinden ayrılan kaynaklara göre onaylıyor. Bu çerçevede kalkınma ajanslarının esneklikle hazırlanan çalışma programları, 2016 yılı bütçesi kesinleştiğinde revize edilecek.

721.8 MİLYON TL

Kalkınma Bakanlığı Bölgesel Gelişme ve Yapısal Uyum Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, 26 kalkınma ajansının 2016’da yapacağı toplam harcama tahmini 721.8 milyon TL düzeyinde bulunuyor. Kalkınma ajanslarının bazılarının çalışma programlarının henüz onaylanmamış olması nedeniyle harcama rakamları, 2015 yılı bütçe gerçekleşmeleri ve 2016’ya ilişkin taslak çalışma programlarından derlenen verilere göre hesaplanmış tahmini büyüklüğü ifade ediyor. AB’den alman projelerin gelirleri hariç tutulan hesaplara göre ajansların 2016’da kullandıracağı toplam proje destek harcaması tahmini 477 milyon 275 bin TL, personel, temsili ağırlama, hizmet alımları, bina yapımı veya kira gibi cari giderlerden oluşan genel idare giderleri harcama tahmini ise 244 milyon 528 bin TL düzeyinde. Böylece kalkınma ajanslarının bu yılki toplam harcama büyüklüğünün yüzde 66’sını destekler oluşturuyor.

31.7 MİLYON TL TEKNİK DESTEK

2010-2015 döneminde kurumsal kapasiteyi geliştirmeye yönelik eğitim, danışmanlık, lobi faaliyetleri ile geçici süreli uzman veya danışman temini şeklinde verilen teknik destekler için yapılan 8 bin 883 başvurudan 4 bin 515’i ile sözleşme imzalanırken, tahsis edilen kaynak 31 milyon 749 bin TL’yi aşıyor.

Kalkınma Bakanlığı, kalkınma ajanslarının destek mekanizmalarını yeni araçlarla çeşitlendirecek. Bu zamana kadar tamamı hibe olarak kullandırılan ajans desteklerinin, adım adım ‘geri dönüşlü’ desteklere dönüştürülmesi için adımlar atacak olan Bakanlık, ilk etapta mevzuatta tanımlı olmasına karşın, bu zamana kadar uygulanmayan faiz desteği ve faizsiz kredi desteğini hayata geçirmeyi planlıyor.

Kalkınma Bakanlığından Para Dergi-si’ne yapılan açıklamaya göre faiz desteği ve faizsiz kredi desteğinin, bölgelerdeki ihtiyaca ve ajans yönetim kurullarının vereceği kararlara göre bu yıl içinde devreye sokulması hedefleniyor. KO-Bl’lere ve kar amaçlı kuruluş projelerine verilecek bu desteğinin hayata geçirilmesiyle birlikte, kalkınma ajanslarının bu zamana kadar hibe olarak kullandırdığı destekler arasına, ‘geri dönüşlü’ destek mekanizması da eklenmiş olacak.

GÜDÜMLÜ DESTEK PROJELERİ

Kalkınma Bakanlığı, güdümlü proje desteklerinin sayısını ve buraya ayrılan kaynak miktarım artırmayı planlıyor. Toplam gider bütçesi içinde güdümlü destek projelerine getirilen yüzde 20 sınırını yükseltmeyi hedefleyen Bakanlık, ajansların küçük projeler yerine fark yaratacak büyük ölçekli projelere vereceği destekleri artırmayı amaçlıyor.

BÖLGESEL GİRİŞİM SERMAYESİ

Kalkınma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı desteklerden bir diğeri ise bölgesel girişim sermayesi. Bakanlık, bölgesel girişim sermayesine ilişkin düzenlemelerde son aşamaya gelmiş bulunuyor. Destek mekanizmasının. Yüksek Planlama Kurulu kararının ardından hayata geçirilmesi planlanıyor. Desteğin uygulamaya geçilmesi halinde, ilk etapta pilot olarak başlatılması ve mevcut destek bütçesinin yüzde 10’unun girişim sermayesine aktarılması planlanıyor.

BÖLGELERE ÖZEL DESTEK

Kalkınma Bakanlığı’nın destek mekanizmasına eklemeyi planladığı yeni araçlardan bir diğeri ise bölgelerin ihtiyaçlarına göre belirlenecek destekler. Şu anda bölgelere özel destek programını vizyon projesi olarak gündemine alan Kalkınma Bakanlığı, bölgelerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş, yerel yaratıcılıkla beslenmiş özel destek türlerinin çıkarılıp çıkarılmayacağına yönelik çalışmaları başlatacak, idari ve mali fizibilitesi çalışılmış desteklerle, bölgesel destek sistemi geliştirilecek.

1 2 3Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu