Web Sitesi Kurmanın Püf Noktaları
Dijital dünyada yer almak isteyenlerin web sitesinin olması zorunlu. Firmaların ihtiyaçlarına göre şekillenen sitelerin fiyatları çok değişken. İşin uzmanları site kurarken tasarım kadar içerik ve kullanıcı deneyimine de önem verilmesini öneriyor…
İNTERNETLE yatıp kalktığımız bu dönemde web sitesi sahibi olmayana kız vermiyorlar desek yeridir. Tesisatçı, doktor, fotoğrafçı, market sahibi, vs. ne olursanız olun, kendinizi tanıtmak ve iş potansiyellerinizi artırmak istiyorsanız web sitesi sahibi olmak zorundasınız. Elbette web sitesine sahip olmayan firmalar da var. Ancak hızla dijitalleşen dünya firmaların internet mecrası ile yakın temas halinde olmasını zorunlu kılıyor.
Peki, web sitesi olmayan ya da var olan sitesini etkin kullanmak, kullanıcısıyla daha doğru bir iletişim kurmak isteyen firmaların önündeki seçenekler neler? Bu sorunun cevabına öncelikle web sitesi hazırlamanın ya da hazırlatmanın hiç de zor olmadığını söyleyerek başlayalım. Ancak bu konuda fiyatlar oldukça değişken. 500 TL’ye de web sitesi sahibi olabilirsiniz 50 bin TL’ye de… Tasarım, içerik, yazılım gibi bazı başlıklar fiyatların değişiminde etkili.
750 TL’DEN BAŞLIYOR
Eğer web sitesi olsun, işimi görsün diyorsanız hazır şablonlar üzerinden web sitesi hizmeti sunan pek çok ajans bulabilirsiniz. Bu ajansların bazıları hazır satılan şablonlarla iş yaparken bazıları da kendi ürettikleri şablonları firmaya sunuyor. Genellikle 750 TL ile bin 500 TL arasında değişen hazır şablon web sitelerinin fiyatları firmanın talebine ve ihtiyacına göre değişkenlik gösteriyor.
Makro Bilişim, uygun maliyetlerle web sitesi sahibi olmak isteyen firmalara 750 TL’den başlayan fiyatlarla web tasarım paketleri sunuyor. Günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle hazır sistemlerin pazarda ciddi bir pay kazandığını belirten Makro Bilişim Sahibi Ömer Engin Birim, “Kullanılacak hazır sistemleri müşteri önceden inceleyebilir, test edebilir ve kendisi şirketini yansıtıp yansıtmayacağının muhasebesini yapabilir. Hazır sistemler sürümden kazanç esasına dayanıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler bütçesini zorlamamak adına bunu tercih edebilirler. Eğer kurumsal bir firma, özgün yazılımlar hazırlatarak web sitesi kurmak istiyorsa maliyeti hazır sistemlere nazaran oldukça yüksek olacaktır” diye konuşuyor.
Hazır şablonlar yerine özel tasarım ve kendine ait yazılım isteyen firmaların başvuracakları adresler ise dijital ajanslar. Dijital ajansların fiyatları hazır şablon kullanan ajanslara göre çok daha yüksek. Özel tasarım, içerik ve yazılıma sahip olmak için kesenin ağzını açmak şart.
TASARIMLA İŞ BİTMİYOR
Yaptıkları işi web sitesi tasarımın ötesinde “dijital varlık yönetimi” olarak adlandırdıklarını belirten Gri Creative Yönetici Ortağı Mustafa Emrah Özdamar, “Web sitesi, yaygın kanının aksine yalnızca tasarımdan ibaret değil. Bir siteyi oluşturan unsurlar nelerdir diye baktığımızda, tasarım, yazılım, navigasyon, kullanıcı deneyimi ve içeriği görüyoruz. En önemlisi de tüm bunları belirlemek için doğru stratejiye ihtiyaç vardır” diye konuşuyor. Web sitesinin bir markanın ya da kurumun hedeflerine hizmet eden, iletişim faaliyetlerini bütünleyen unsurlardan biri olduğunu vurgulayan Özdamar, bu nedenle, bir web sitesini yapılandırmaya başlamadan önce şirketin geçmişi, orta ve uzun vadeli hedefleri, pazarlama öncelikleri, İK stratejisi, gelecek planları ve hedef kitlesinin çok doğru bir şekilde analiz edilmesinin şart olduğunu belirtiyor.
Pixelplus Interactive Genel Müdür Yardımcısı Gökşen Gökçimen Camgöz de bir firma web sitesi ile dijital dünyada varlık gösterecekse hedef kitlenin çok iyi tanınması gerektiğinin altını çiziyor. Buna ek olarak Camgöz, firmanın pazarlama amacını, stratejisini ve ihtiyaçlarını beraber çalışacağı dijital ajansa çok iyi anlatması gerektiğini ifade ediyor.
“ZORUNLU BİR İLETİŞİM ARACI”
Günümüz dünyasında web sitelerinin firmalar için kaçınılmaz bir iletişim aracı olduğunu söyleyen Gen3 Creative Ajans Başkanı Gökhan Erkek ise, firmaların kendi değerleri ve kurumsal kimlikleri ile bağdaşan, hitap ettikleri kitleye uygun, özgün tasarımlı web sitelerine sahip olmaları gerektiğini belirtiyor.
Sadece web sitesine sahip olmakla iş bitmiyor; arama motorlarında ön sıralarda yer almak, kullanıcının bilgiye kolay ve hızlı ulaşmasını sağlamak da önemli. Web sitesinin verimli ve diğer dijital platformlarla entegre çalışması da elzem. “Kullanıcı deneyiminin ön planda olduğu dijital dünyanın tüm gereksinimlerine ayak uydurabilen, özellikle ve öncelikle mobil ve tablet platformlarla uyumlu, altyapısı arama motoru optimizasyonuna (SEO) uygun, karmaşık olmayan (temiz) kodlama ile yazılmış, popüler ve güncel tarayıcılarda sorunsuz çalışan, zamanla oluşacak ihtiyaçlar yönünde geliştirilmeye açık, modüler bir web sitesi tercih edilmeli” diyen Erkek, güncelliğini yitirmiş Flash gibi artık gereksiz sayılabilecek eklentiler kullanılmamasına özen gösterilmesi gerektiğim vurguluyor.
WEB SİTENİZ YAYINA HAZIR
Web sitesi yaptırmaya karar verdiniz, bütçenizi belirlediniz ve aklınızda tek bir soru var: Web sitesi ne zaman yayına girecek?
Hazırlanan web sitesinin kurulumu ve tamamlanma sürecinin sitenin içeriğiyle doğru orantılı olduğunun altını çizen Makro Bilişim Sahibi Ömer Engin Birim şu bilgileri veriyor: “Hazırlanacak olan web sitesi düşük hacimde içeriğe (yazı, resim, uygulama gibi) sahipse tahmini ortalama 10-15 gün içerisinde testleri yapılır ve tamamlanır. Eğerweb sitesi içerik olarak zenginse ve veritabanı ile site dahili ya da harici sorgulamalar kullanıyorsa tasarım süresi birkaç ayı bulabilir. Bunun yanı sıra site kredi kartı ile online satış yapıp para tahsil ediyorsa, diğer çalışmaların dışında kullanıcı güvenliği esaslı SSL güvenlik sertifikası ve yardımcı uygulamaların da kurulumunun yapılması gerekir.”
Gen3 Creative Ajans Başkanı Erkek de sürecin bir ayı bulabileceğini belirtiyor. Bununla beraber Erkek, eş zamanlı yürüyen görsel işleme ve kodlama süreçlerinin örtüşmesinden az da olsa zamansal avantajlar yaratılabileceğine işaret ediyor.
KULLANICI DENEYİMİ ÇOK ÖNEMLİ
Web sitesi tercih ve taleplerinde tasarım hala çok önemli ve belirleyici. Ancak Gökşen Gökçimen Camgöz, “Tek başına çok şık bir tasarım, kullanıcıyı odağına alan ve stratejisi doğru kurgulanmamış bir web sitesi günümüzde yeterli olmuyor” diyor.
Bir web sitesinin oluşumundan bahsederken en az tasarımı kadar önemli bir diğer başlıktan bahsetmemek olmaz: Kullanıcı deneyimi. Literatürde ‘user experience (UX)’ olarak geçen, dilimize de kullanıcı deneyimi olarak kazandırılan bu kavram son yıllarda oldukça popüler. Kullanıcının bir ürün, servis, ortam veya tesis ile etkileşimini tüm yönleriyle ele alınmasını ifade eden kullanıcı deneyimi dijital dünya için oldukça belirleyici.
Mustafa Emrah Özdamar da buna vurgu yapıyor ve tasarım ve kullanıcı deneyimi ilişkisine şu sözlerle dikkat çekiyor: “Tasarım işin görsel tarafını oluşturduğu için ve son yıllarda kullanıcı deneyiminin ortaya konduğu en önemli çıktı olduğu için tercihlerde büyük rol oynamaya devam ediyor.”
“BASİT VE KULLANILABİLİR OLMALI”
Günümüz kullanıcılarının sadece estetik görünüme sahip web sitelerini ziyaret etmekten daha fazlasını beklediğini belirten Gökşen Gökçimen Camgöz bu noktada da kullanıcı deneyimine önem veren web sitelerinin her zaman daha çok tercih edilip, tüketildiğini anlatıyor. Camgöz bunu gündelik hayatımızdan bir örnekle açıklıyor:
“Televizyon kumandasının üstündeki tuşlar, bir ara yüz tasarımı örneğidir. Kumandanın üzerindeki tuşların yeri, büyüklüğü, fonksiyonlarına göre ayrışan renkleri tasarımcının verdiği kararlar sonucu uygulanır. Bu örneğin web sitelerindeki karşılığı ise kullandığımız navigasyon kullanımı, butonlar, içerik yerleşimi, ikonlar, beyaz alan kullanımı gibi tüm grafik unsurlardan oluşan görsel tasarımdır. Hedef kitlemizin web sitemizde aradığı içeriğe kolay ulaşabilmesi, sitemizde geçirilen zaman ve hatta sayfada kalmalarını sağlamak için basit ve kullanılabilir bir ara yüz tasarımı sadece estetiği iyi uygulanmış bir sayfadan daha çok kazanımı olacaktır. Deneyimi doğru kurgulanmamış bir sayfayı kullanıcı saniyeler içinde terk etme kararı veriyor ve tüm çabalarımız boşa gidebiliyor.”
MOBİL CİHAZLAR TASARIMI ETKİLİYOR
Tasarım çizgilerinin son yıllarda yalınlaştığını söyleyen Mustafa Emrah Özdamar, fotoğraf ve video kullanımlarının yanı sıra tipografik çözümlerin içerik tasarımıyla harmanlandığı çözümlerin ön plana çıktığını belirtiyor. Akıllı telefonların yaygınlaşmasının da tasarımı etkilediğini ifade eden Özdamar, “Dikey uzayan sayfalar, tek sayfa web siteleri, gizli menüler gibi tasarımlar daha sık tercih ediliyor. “Res-ponsive” yani sitenin görüntülendiği cihaza göre şekil aldığı tasarımların son yıllarda ciddi artış gösterdiğini görüyoruz. Responsive artık bir seçenekten ziyade bir zorunluluk haline geldi diyebiliriz” diye konuşuyor.
Firmalardan istenen tasarımların firmaların sektörlerine göre değişiklik gösterdiğini kaydeden Ömer Engin Birim, hizmet sektöründe faaliyet gösteren şirketlerin daha sade, yalın ve hızlı tasarımları tercih ederken; görsel öncelikli, ürün ve referans çalışma tabanlı uygulamaları ise genellikle üretim sektöründe faaliyet gösteren firmaların tercih ettiğini söylüyor.
“MİNİMALİZM ÖN PLANDA”
“Web sitesinin görünen kısmı tasarımı olduğundan, ayırt edici ve etkileyici olma görevini genelde ön yüz üstlenir. Interaktif unsurlarla güçlendirilmiş, kullanıcıyı yormayan yumuşak geçişlere sahip ve gözü zorlamayan tipografiyle hazırlanan tasarımlar bütüncül olarak değerlendirildiğinde keyifli hale gelebiliyor, bu da çoğu zaman tercihlerde etkili oluyor” diye konuşan Gökhan Erkek ise, web sitesi tasarımlarında minimalist tercihlerin ön planda olduğunu ifade ediyor. “Kullanıcıların sitede kalma ve dolayısı ile içeriği inceleme süresi, kolay kullanım ve görselliğin işlevsellikle desteklendiği projelerde daha uzun olarak ölçümleniyor” diyen Erkek, karmaşık ve yoğun içeriğin kullanıcıyı itebileceğinden sadeleştirilmiş kurguların kullanıcılara daha yakın geldiğini anlatıyor.