Şirket Haberleri

Teksan yeni fabrikasıyla kapasiteyi üçe katlayacak

Jeneratör sektörünün etkin oyuncularından Teksan Jeneratör, üretimini üç kat artıracak yeni bir yatırıma soyundu. İzmir’de kuracağı yeni fabrikasına 20 milyon Euro’luk yatırım yapan şirket, katma değeri yüksek ürünlere yönelecek. Fabrika tamamlandığında yıllık üretim 5 bin adetten 14 bin adede çıkacak. Şirket 120 ülkeye ihracat yapıyor. Yeni yatırım ile yeni pazarlara açılmak hedefleniyor.

teksan yeni fabrika

Türkiye’de toplam jeneratör pazarı 300 milyon dolarlık büyüklüğe sahip. Aksa gibi yerli devin yanında Cat, Cummins, FG Wilson gibi birkaç yabancı oyuncunun faaliyet gösterdiği sektörde, üç büyük yerli oyuncu ve çok sayıda küçük firma var. Frost & Sullivan’ın “Türkiye Jeneratör Raporu” başlıklı araştırmasının sonuçlarına göre, Türkiye jeneratör pazarının büyüklüğü 2018 yılında 340 milyon dolara ulaşacak. Alanında bölgenin en büyük pazarı olan Türkiye’nin ihracat grafiğinde de ciddi bir artış öngörülüyor.

Teksan Jeneratör, yüksek büyüme potansiyeline sahip olan bu pazarda faaliyet gösteren büyük ölçekteki yerli firmalardan biri. 20 yıla yakın geçmişe sahip olan şirket, geçen yılki 217 milyon TL’lik cirosuyla İstanbul Sanayi Odası’nın (ISO) İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu’ listesinde 62’nci sırada yer aldı. İstanbul Sancaktepe’deki 21 bin metrekarelik tesisinde yıllık 5 bin adet jeneratör üretimi gerçekleştiren şirket, yurtiçi ve yurtdışından gelen yoğun talebe yetişemiyor. Bu nedenle yeni bir yatırıma soyunduklarını belirten Teksan Jeneratör Yönetim Kurulu Üyesi Burak Başeğmezler, “İzmit Serbest Bölge’deki 40 bin metrekarelik ikinci fabrika yatırımımızın inşaatı sürüyor. îki aşamadan oluşacak tesisimizin ilk etabını 2016 başında devreye alacağız. İkincisi ise bir yıl sonra aynı tarihlerde tamamlanacak. 20 milyon Euro’luk bu yatırımımız ile birlikte yıllık kapasitemiz 14 bin adede çıkacak. Yeni tesisimiz yurtdışı ağırlıklı çalışacak” diyor.

Bünyesinde 650 kişiyi istihdam eden şirketin çalışan sayısı ise yeni tesisin devreye girmesiyle birlikte bine çıkacak.

HEDEF 270 MİLYON TL

Teksan Jeneratör, mühendislik kökenli iki arkadaşın girişimleriyle kurulmuş bir şirket. 11 yıllık profesyonel iş hayatına 1994 yılında nokta koyan Abdülkadir Teksan’ın yolu, küçük çapta jeneratör üretimi yapan arkadaşı Özdemir Ata ile kesişti. Jeneratör sektörü ile ilgili bilgi birikimi ve deneyimlerini yeni bir oluşumda değerlendirme hedefinde olan iki arkadaş, ‘Deniz Mühendislik’ şirketini kurarak gemilere yönelik jeneratör üretimine odaklandı. İstanbul Tuzla’daki 600 metrekarelik tesislerinde kısıtlı bütçelerle faaliyet gösteren Teksan ve Ata, attıkları doğru adımlarla, yaptıkları çalışmaların meyvesini daha ilk yıl toplamaya başladılar. 1996 yılında sanayi tipi jeneratör üretimine giren şirketin unvanı Teksan Jeneratör olarak değişti. İki yıl sonra da Özcan Başeğmezler şirketin ortaklan arasına katıldı.

Bugün üç ortağın önderliğinde büyümesine sürdüren Teksan’da ikinci kuşaktan beş genç üye de görev alıyor. Şirketin son beş yıldaki performansına dikkat çeken ikinci kuşak yöneticilerden Burak Başeğmezler, “2010’da 120 milyon TL olan ciromuzu bu yıl 270 milyon TL’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Daha önce 75 ülkeye ihracat yaperken bugün 120 ülkeye ürün satıyoruz” diye anlatıyor.

120 ÜLKEYE İHRACAT

Üretiminin yüzde 40’a yakınını doğrudan ihraç eden şirket, 2013 yılında Türkiye ihracatçılar Meclisi’nin (TtM) 55 bin firma arasında yaptığı araştırmada 33.2 milyon dolarlık ihracatı ile ilk 1000 firma arasında yer aldı. 2014 yılında ihracatını yaklaşık yüzde 10 artıran şirket, 36.2 milyon dolarlık ihracata imza attı. Ihracatlannın büyük kısmını büyük Türk taahhüt fırmalanmn yurtdışı projeleri kanalıyla gerçekleştirdiklerini belirten Burak Başeğmezler, 2001 yılından beri ihracat yaptıklarını söylüyor. Başeğmezler, bu konuda şöyle konuşuyor: “Gama, Polimeks, Gap gibi inşaat şirketlerinin gerçekleştirdikleri projelere jeneratör tedarik ediyoruz. Başta Türkmenistan, Irak, Kazakistan, Yemen ve Libya olmak üzere 120 ülkeye ihracatımız var. 2016 ve sonrası için ihracatta yöneldiğimiz ülkeler var. Suudi Arabistan, Rusya, İran, Katar ile Güney Amerika ve Güneydoğu Asya ülkeleri bun-lann başında geliyor.”

ÇÖL PROJESİNE ÜRÜN

Güçlü bir mühendislik ekibine sahip olan firmanın jeneratörleri, özellikle teknik mühendislik hizmeti gerektiren özel projelerde yer alıyor. Ürünleri en çok hastaneler, oteller, alışveriş merkezleri, üniversiteler, sanayi kuruluşları, büyük inşaat ve altyapı projeleri, perakende zincirleri ve bankalarda kullanılıyor.

Burak Başeğmezler, Topkapı Sarayı, Kız Kulesi, Galata Kulesi, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi gibi önemli yapıların yanı sıra Brandium AVM, İstanbul Akvaryum, Erzurum Havaalanı, İzmir Teknopark gibi pek çok yerde ürünlerinin kullanıldığını dile getiriyor. Başeğmezler, “Yurtdışmda da çok önemli projeler üstlendik. Mesela Mısır’da yürütülen çölü yeşillendirme amaçlı ‘Savola’ projesine 350 adet jeneratör gönderdik. Türkmenistan’daki Aşkabat Havaalanı, Grönland’taki Zackenberg Ekolojik Araştırma Enstitüsü de ürün verdiğimiz önemli projelerden birkaçı” diyor.

HİBRİT JENERATÖR ÜRETTİ

Teksanjeneratör’ün 13 kişilik AR-GE departmanı, değişen müşteri ihtiyaçlarına uygun çözümler üretmek için 11 yıldır faaliyet gösteriyor. Cirosunun yüzde 3’ünü AR-GE’ye ayıran şirket, TÜBİTAK destekli projeler de yürütüyor. Bu yılın başında lansmam yapılan hibrit jeneratör bunlardan biri. Değişken devirli bir motor ile güneş veya rüzgar enerjisine entegre bir şekilde kullanılabilen hibrit jeneratörün prototip çalışmasını tamamlayan şirket, bu yeni ürünün satışına başladı.

Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan sistemi, yurtdışmda daha çok telekomünikasyon firmaları kullanıyor. Ürünün Türkiye’de de telekomünikasyon firmalarından yoğun ilgi göreceğini tahmin ettiklerini söyleyen Burak Başeğmezler, “Şebekenin olmadığı yerde, jeneratör çalıştırmak yerine hibrit jeneratör koyduğunuz zaman yaklaşık 1,5 yıl içinde kendisini amorti ediyor. Senaryoyu bir yıl orada servis yapılmaması ve yakıt dolumuna gidilmemesi üzerine kuruyoruz. Uzaktan izleme sistemiyle jeneratörün çalışmasını kontrol ediyoruz. Sorun olduğunda büyümeden halledebiliyoruz. Aralık ayında ABD’deki fuara ürünü götüreceğiz” diye anlatıyor.

Irak’ta bir telekom firmasının 70 adet hibrit jeneratör almayı planladığından da bahseden Burak Başeg-mezler, “Finlandiya’nın da Kuzey İşıklarının olduğu bölgesinde telekom ile ilgili bir proje var. Oraya da hibrit ile ilgili bir teklif verdik. Olursa güzel bir referans olacak” diyor.

Yüksek verimlilikte enerji üretimi ile öne çıkan kojenerasyon ve trijenerasyon sistemlerinin Türkiye’deki ilk yerli uygulayıcısı olan Teksan, şimdiye kadar birçok projeyi hayata geçirdi. Elektriğin yanı sıra ısıtma ve soğutma ihtiyacını da karşılayan bu teknolojilerin analizleri, projelendirmesi ve kurulumunun doğru yapılması halinde yüzde 40’a varan enerji tasarrufu elde etmek mümkün. Üstelik yatırım maliyetini 2-3 yıl içinde amorti ediyor. Kojenerasyon ve trijenerasyon uygulamaları enerji maliyetlerini ve karbon ayak izini düşürüyor. Bugün 250’den fazla yatak kapasiteli devlet hastanelerinde kojenerasyon ve trijenarasyon sistemlerinin kurulmasının zorunlu olduğunu söyleyen Burak Başeğmezler, şöyle konuşuyor: “Hastanelere dizel jeneratörler ile birlikte kojenerasyon sistemlerinin de yer aldığı paket çözümler sunuyoruz. Elektrik gücünün hayati önem taşıdığı hastanelerde, herhangi bir elektrik kesintisinde dizel jeneratörler ile kojenerasyon ünitesi birlikte çalışarak elektrik ihtiyacını karşılıyor. Bu sistemi artık AVM, fabrika ve havaalanları da kutlanmaya başladı. Trend bu yönde.”

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu