Çekirdek Girişimcilerden Büyük Projeler
İTÜ ARI Teknokent’in yeni nesil girişimcilerin yetişmesine olanak tanıyan İTÜ Çekirdek projesinin final etabı olan Big Bang etkinliğinde yeni nesil girişimciler toplam 1 milyon TL değerindeki ödülden pay almaya çalışacak.
14 Kasımda gerçekleşecek etkinlikte yarışacak firmalar arasında yer alan GreenCoat, doğal maden karışımının fiziksel ve kimyasal özelliklerinden yararlanarak ürettiği prekast blok ile yeşilin kaybolduğu kentlerde sürdürülebilir yeşilliği sağlamaya çalışacak. Üstün mukavemet sağlayan bir beton uygulaması olan prekast, dünyada “Glass Fiber Reinforced Concrete, GFRC” olarak da biliniyor ve fiber beton kaplama ya da çimento panelleriyle birlikte birçok farklı mimari uygulamada kullanılıyor. GreenCoat’un iç ve dış mekânda, yatay ve dikey yüzeyde, topraksız, minimum su ve bakım ile düşük maliyetli yeşil alanlar oluşturmak için ideal olduğu belirtiliyor. GreenCoat ekolojik, çevre dostu ve üzerinde bitki yetişebilen bir blok taş. Bu projeyle kent içindeki yeşil alan miktarının artırılması hedefleniyor. Üretilen bu blok taş aynı zamanda iç mekân sıcaklığını düzenliyor ve ılımlı bir mikroklima oluşturuyor. Akustik bariyer görevi üstlenerek ses kirliliğini önlüyor. Günlük hayata kattığı tüm artı değerlerden ötürü GreenCoat’un önümüzdeki yıllarda sürdürülebilir yeni nesil yapı kaplama malzemeleri alanında öncü bir ürün olarak uluslararası arenada kendine yer bulacağı düşünülüyor.
İlker Demiryol liderliğinde geliştirilen, yanmayan çevre dostu malzeme projesinde ise yangınların yayılmadan söndürülmesi ve yine yangından kaynaklanan zehirli atıkların doğaya salınması önleniyor.
Projenin halojen içermeyen, insan sağlığına ve çevre ile dost, yanmaya dayanıklı poliüretan geliştirme üzerine olduğu belirtiliyor. Geliştirilen malzeme kaplandığı veya kullanıldığı yerlerde, yangın durumunda alevin ilerlemesini yavaşlatıyor. Üründe halojen içermeyen malzeme kullanıldığı için doğaya zehirli atıkların bırakılması da engellenmiş oluyor. Yangın sırasında, halojenlerden kaynaklanan yoğun dumanı azaltan ürün, toksik gazların çıkmasını da önlüyor.
Halojensiz olan ve yanma dayanımı özelliğini kendi polimer yapısı ile sağlayan bu ürünün tekstil, ahşap ve plastik yüzeyler başta olmak üzere yanmaya karşı dayanıklı olması istenen tüm yüzeylerin kaplanmasında kullanılabileceği belirtiliyor.