Giyim Sektörü ve Moda Haberleri

Kişiye Özel Dikim Evleri

Erkek giyiminde özel dikim elbiseler gün geçtikçe daha fazla tercih ediliyor. Zevkinize ve bütçenize uygun takım elbise ya da gömleği usta terzilere ya da yeni nesil zincir markalara diktirebilirsiniz. Fiyatlar 1.500 TL’den başlıyor 10 bin TL ye kadar çıkıyor…

JAMES Bond serisi filmleri izleyenler yakından bilir. Bond’u oynayan artistler değişse de James Bond’a özel elbiseler dikilmesi filmlerin klasikleşmiş, değişmeyen sahnelerindendir. Son yıllarda gördüğümüz kadarıyla Türk James Bondlarm sayısı giderek artıyor. Yanlış anlaşılmasın ajan olarak değil özel dikim elbiseleri nedeniyle. Moda algısı gün geçtikçe değişiyor. Son yıllarda ‘farklı olmak’ en dikkat çekici trend. Bu trend, 80’li yıllardan itibaren hızla büyüyen hazır giyim sektörü karşısında aynı hızla kan kaybeden terzilik mesleğine yeniden hayat verdi. Artık özel elbise diktirmek bir prestij unsuru. Özellikle erkek takım elbisesi ve gömlek diken terziler bu yükselen trendle beraber tekrar iş ve ün kazanmaya başladı. Öyle ki artık bu konuda hizmet veren zincir markalar ortaya çıkmaya başladı.

kisiye ozel dikim

Bunun ilk örneklerinden biri Milimetric. Erkeklere yönelik sipariş bazlı takım elbise ve gömlek diken firma beş mağazasıyla hizmet veriyor. İstanbul’da dört mağazayla hizmet veren Rainier de benzer şekilde sipariş bazlı gömlek ve takım elbise üretimi yapıyor. îşi artanlar sadece zincir firmalar değil. Geçmişi yarım asra dayanan terziler de Türkiye’nin dört bir yanından sipariş alıyor. Öyle ki aralarında uluslararası hizmet verenler bile var. Üstelik özel bir takım elbise diktirmek sanıldığı kadar pahalı da değil. Bin 500 TL’den başlayan fiyatlar, kumaş kalitesine göre yükseliyor. Konuştuğumuz Türkiye’nin önde gelen terzileri, son dönemde gençlerin de özel dikim elbiselere büyük ilgi gösterdiğini anlatıyorlar.

“GENÇLERİN İLGİSİ ARTIYOR”

Kağan Gökalp’ın 2003 yılında kurduğu Milimetric, halen Kanyon ve IstinyePark gibi alışveriş merkezleri ile Nişantaşı gibi perakende sektörünün en dikkat çekici noktasında özel dikim gömlek ve takım elbise hizmeti veriyor. Önce sadece gömlek dikmek için böyle bir marka yarattıklarını anlatan Kağan Gökalp, gelen talep doğrultusunda bir yıl sonra takım elbise dikmeye de başladıklarını söylüyor. Milimetric’de, özel tela yakaları, telalı kol çevresi, özel ilik ve düğme iplikleri, ipekli nakış iplikleri kullanılıyor ve gömlek dikiminde İngiliz dikişi diye tabir edilen tek dikiş veya terzi dikişi teknikleri uygulanıyor.

Sipariş vermek isteyenler firmanın mağazalarına gelebildiği gibi, marka bünyesinde çalışan 60 usta terzi dileyen müşterilere giderek sipariş ve ölçü de alabiliyor. Ayrıca, internet üzerinden de hizmet veriliyor. Online dükkânda bulunan ‘Kişisel Gömlek Tasarım Sistemi’ ile kumaş, model ve beden seçiminden oluşan üç ana adımda gömlek tasarlamak mümkün. Sitede yer alan “Ölçü Profil Oluşturma” bölümünde, doğru ölçülerin nasıl alınabileceği fotoğraflı şekilde anlatılıyor.

Milimetric’te takım elbise fiyatları 4 bin 500 TL, gömlek fiyatları ise 300 TL’den başlıyor. Her takım elbise ve gömleğin tamamen elde dikildiğini söyleyen Gökalp, bir takım elbisenin ortalama dört haftada hazırlandığı bilgisini veriyor. Ancak firma acil siparişlerde bu süreyi kısaltabiliyor. Gökalp, müşteriler arasında ünlü iş adamları, cemiyet hayatından isimler, sanatçılar gibi pek çok farklı profilin yer aldığım belirtiyor. Ayrıca Türkiye’de iş yapan Ortadoğulu ve Arap işadamlarının da firmanın sadık müşterileri arasında olduğunu ekliyor.

Son dönemde gençlerin de özel dikim elbiselere ilgi gösterdiğini belirten Gökalp, “Gençler fiziklerine artık çok daha fazla dikkat ediyor. Dolayısıyla vücut hatlarını ön plana çıkaracak dar kesim elbiseleri tercih ediyorlar” diyor.

İKİNCİ KUŞAK İŞBAŞINDA

Şinasi Günaydın, işe 1972 yılında Osmanbey’de küçük bir atölyede başladı. Bugün Taksim Talimhane Lamartin Caddesi’ndeki atölyede çalışmalarına devam eden Günaydının en iyi ustalarından biri oğlu Ali Günaydın. Babası gibi bu işe çok küçük yaşlarda merak saran Ali Günaydın, 1996 yılından beri atölyede bilfiil çalışıyor. Baba ile oğlunun müşteri profilleri birbirinden farklı. Şinasi Bey’in müşterileriyle on yıllara dayanan ilişkileri var. Daha çok İstanbul’un önde gelen iş adamları ile ünlü sanatçılardan oluşan müşteri profili, uzun yıllardır Şinasi Günaydm’a elbise diktiriyorlar. Ali Günaydın ise nispeten genç iş insanlarıyla çalıştığını anlatıyor.

Atölyede dikilen elbise fiyatları bin 500 TL’den başlıyor, kumaşa göre 7-8 bin TL düzeyine kadar çıkıyor. Dileyene İtalya’da özel kumaş da dokuttuklarını söyleyen Ali Günaydın şöyle devam ediyor: “Son yıllarda talep artıyor. Zaman zaman daha önce terziyle çalışıp hayal kırıklığına uğramış insanlar da geliyor. Bu işi hakkıyla yapmayanlar yüzünden endişeyle yaklaşanlar oluyor. Özel dikim bir elbisenin şıklığı ve konforunu yaşayanlar talep etmeye devam ediyor.” Bir takım elbisenin en fazla 15 günde dikildiğini anlatan Günaydın, yeri geldiğinde tek günde de dikim yapabildiklerini söylüyor. Şinasi Günaydın atölyesi haftada ortalama 16 takım elbise dikme kapasitesine sahip.

“TALEBİ KARŞILAYAMIYORUZ”

1970’li yıllarda Türkiye’nin en gözde terzilerinden biri olan Hampar Yapar ustadan öğrendiği terzilik mesleğini 30 yıldır sürdüren Abdullah Ballı, bugün ağırlıklı olarak Türkiye’nin önde gelen siyasetçi ve işadamlarına takım elbise dikiyor. Ballı’nm elbise diktiği siyasiler arasında ünlü isimler de bulunuyor. Her partiden yaklaşık 60’a yakın milletvekiline takım elbise diktiğini anlatan Ballı, ağırlıklı olarak Ankara’dan sipariş aldığını belirtiyor. Ballı’nın müşterileri arasında yabancı siyaset ve devlet adamları da bulunuyor. Ballı, gençlere ise çoğunlukla özel günleri için smokin ve damatlık diktiğini söylüyor. Talebin gün geçtikçe arttığını anlatan Ballı, “Özellikle yurtdı-şından çok talep alıyoruz. Ancak yetişen usta sayısı gün geçtikçe azaldığı için bütün işlere yetişmek zor oluyor. Yakın zamanda ABD’den 100 takım elbiselik sipariş geldi. Kendi müşterilerimizin üstüne bir de bu yoğunluğun eklenmesinin altından kalkamayacağımız için siparişi geri çevirmek zorunda kaldık” diyor. Abdullah Ballı’nm takım elbise fiyatları 2 ila 4 bin TL arasında değişiyor. Talep edilen kumaşın niteliğine göre ise fiyatlar daha da yukarı çıkabiliyor.

“KIRIŞMAYAN GÖMLEK GİYMEYİN!”

Moda dünyasına 11 yaşında terzi çıraklığı ile adım atan Hikmet Alcan, 13 yaşında iken dünyaca ünlü terzi ustası Rıdvan Öztürk tarafından keşfedildi. 1987 yılında bir iskemle ve bir dikiş makinesiyle İzmir Alsancak’ta atölyesini açtı. Bugün 25 kişilik ekibiyle Türkiye’nin dört bir yanma ve İtalya, Dubai, Azerbaycan gibi ülkelere hizmet veriyor. Ağırlıklı olarak iş adamlarına hizmet verdiğini anlatan Alcan, Kadir İnanır gibi yakın dostu olan az sayıda sanatçıya da özel dikim elbiseler yapıyor. Aylık 60 takım elbise, 250 gömlek diken Hikmet Alcan atölyesinde takım elbise fiyatları 4 bin ila 12 bin 500 TL arasında değişiyor.

Tüm dikimin tamamen elde yapıldığına dikkat çeken Alcan, bir ceketin altı günde dikildiğini söylü yor. “Biz bir sanat yapıyoruz.” diyen Alcan, bir ustanın 25 yılda yetiştiğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: “Müşterilerimiz kendileri geliyor. Hiçbir tanıtım ya da reklam yapmıyoruz. Ben beş takım diker arkamı döner giderim. Ancak bu kullanıcıya öyle bir konfor sunar ki özel dikimden vazgeçemez. Bu nedenle müşteri bağımlılığı çok yüksektir. Bütün müşterilerimi kırışmayan gömlek giymemeleri yönünde uyarırım. Çünkü bu tür teknolojik kumaşlar çok yapay. Biz elbiselerin iç astarlarını ipek, telalarını da doğal kumaşlardan yapıyoruz. Saf yün, saf pamuk kullanıyoruz.

MÜŞTERİ KONUSUNDA SEÇİCİ

Bundan 50 yıl önce Çayeli’nde terzi çırağı olarak işe başlayan Mustafa Arslan, 1960’lı yıllardan bu yana Beyoğlu’nda hizmet veriyor. Arslan hikâyesini şöyle anlatıyor: “O günkü ülke şartlarıyla hayatı devam ettirebilmek için mutlaka kolunuza altın bir bileziği takmak zorundaydmız. Biz de öyle yaptık, 45 yıl önce altın iğneyi elimize aldık.” 1960’lar-da Beyoğlu terzilerinin şıklığın ve kalitenin adresleri olduğunu söyleyen Arslan, nice iş adamlarını, sanat camiasından isimleri giydirdiğini anlatıyor. Arslan uzun yıllardır hizmet verdiği müşterilerine giderek, yerlerinde ölçü ve sipariş alıyor. Zaman zaman internetten de sipariş aldığını belirten Arslan, müşteri seçiminde titiz davrandığını söylüyor. Kapasitesi çok hacimli iş yapmaya uygun olmadığı için böyle bir strateji izliyor. Mustafa Arslan, kumaşlarını İtalya ve İngiltere’den getiriyor. Buralardaki işadamlarına da hizmet verdiğini söyleyen Arslan, takım elbise dikim fiyatının bin 500 TL olduğunu, kumaş kalitesine göre dikilen elbisenin fiyatının değiştiği bilgisini veriyor.

 

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu