Şirket Haberleri

Bakır telde ABD’ye teknoloji taşıdı

Anadolu 500’de altı yıldır hep ilk üçte yer alma başarısını gösteren Denizlili elektrolitik bakır tel üreticisi Er-Bakır, bu yıl yine üçüncü oldu. Şirket, 2014’te 2,6 milyar liralık ciro yaptı. Bakır telde Türkiye’de pazar lideri olan Er-Bakır Avrupa’da da sayılı üreticilerden biri. Er-Bakır Genel Müdürü Macit Taşkın, “ABD yatırmmmzı bitirdik. Yakın zamanda tam kapasiteye ulaşacak” diyor.

35 yıllık bir geçmişe sahip olan Denizlili Er-Bakır, Türkiye’nin elektrolitik bakır tel üreten iki büyük şirketinden biri. Yaptığı önemli üretim hamleleriyle sektöründe büyük başanlara imza atan şirket, geçen yılı yaklaşık

2,6 milyar liralık ciro ve 591 milyon dolarlık ihracatla kapattı. Gösterdiği performansla Anadolu 500 araştırmasında her yıl ilk üç arasına giren Er-Bakır, bu yılki araştırmamızda yine üçüncü oldu.

Er Bakir

Er-Bakır’ın bakır tel üretim ve satışında 2010’dan beri Türkiye’de pazar lideri olduğunu vurgulayan Er-Bakır’ın Genel Müdürü Macit Taşkın, şirketin aynı zamanda Avrupa’nın sayılı üreticilerinden biri olduğunun da altını çiziyor. Taşkın, şirketin yıllardır tel çekme üretim kapasitesini yüzde 95’inden daha yüksek bir oranda rea-lize ettiğine ve her geçen yıl verimlilik konusunda önemli aşamalar kaydettiğine de dikkat çekiyor. Macit Taşkın, “Ağırlıklı Avrupa olmakla birlikte 40 civarında ülkeye ihracatımız var. Özellikle ileri teknoloji gerektiren yüksek katma değerli ürünler ihraç ediyoruz. Yeni pazarlar olarak Afrika ve Asya’ya girmeye çalışıyoruz. Tam bir B2B’yiz, müşterilerimiz kablo üreticileri, bu nedenle sanayinin olduğu bölgeler bizim için hedef pazarlar” diye konuşuyor.

HEDEF 250 MİLYON DOLAR

Üretiminin yüzde 29’unu ihraç eden Er-Bakır, 1985 yılında ilk olarak Irak ve İran ile başladığı ihracat serüvenini bugün teknolojik olarak gelişmiş beş kıtadaki 40’a yakın ülkeyle devam ettiriyor. 1998 yılından beri Amerika’da CN Wire isimli şirketi aracılığıyla müşterilerine hizmet veren Er-Bakır, havacılık, savunma, denizcilik gibi pek çok kritik sektöre yüksek teknoloji ürünü mamuller sunuyor.

Şirket, 2015 yılının başında, üzerinde uzun zamandır çalıştığı ABD yatırımını da devreye aldı. Yüzde 100 Er-Bakır’a ait olan CN Wire adlı şirket, ABD’nin New Mexico eyaletindeki Santa Teresa şehrinde 22 bin metrekare büyüklüğünde bir fabrika yatırı-mı gerçekleştirdi. 70 milyon dolara mal olan tesiste 170 kişi çalışıyor. Tesisin 2015 yılı sonunda tam kapasiteye ulaşmasını hedeflediklerini söyleyen Macit Taşkın, şunları anlatıyor: “ABD yatırımımız henüz emekleme seviyesinde. Şu anda yüzde 65 kapasiteyle çalışıyoruz. Tam kapasiteye ulaştığımızda CN Wire’in cirosu 250 milyon dolar civarında olacak. Bu yatırım bize Türk yönetici ve teknik elemanların sektörümüzde çok önemli olan know how’lanm ABD gibi teknik anlamda dünya devi olan bir ülkeye ihraç edebilecek seviyeye gelmiş olduklarını ispat etti. Denizli’de yetiştirdiğimiz mühendis ve operatörlerimiz ABD’de yerel elemanlara teorik ve pratik eğitimler verdiler ve vermeye devam ediyorlar.”

2014 yılında yüzde 5 büyüdüklerine de değinen Macit Taşkın, “Bu yıl ABD satışlarımızı ABD’deki yeni yatırımımıza devretmemiz nedeniyle Türkiye’deki kapasitemizde doğmuş olan boşluğumuzu doldurmayı hedefliyoruz” diye ekliyor.

4 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

Şirket, Denizli’deki 118 bin metrekarelik açık, 59 bin metrekarelik kapalı alana sahip olan entegre tesislerinde 4 binden fazla çeşitlilikte tel üretimi gerçekleştiriyor. Bu yıl 154 bin tonluk üretim gerçekleştirmeyi planlayan Er-Bakır’ın çalışan sayısı ise 750’yi buluyor.

Şirketin her yıl İstanbul Sanayi Odası’nın (ISO) 500 listesinde de yer aldığını belirten Taşkın, “2013’te ISO 500’te 19’uncu sırada yer aldık. 2014’te ise 23’üncü sıradayız. Yeni ve ileri teknoloji yatırımları yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. 2015 yılında bu kapsamda 4 milyon dolar civarında bir yatınm planladık” diyor.

BÜTÇESİNİ REVİZE ETTİ

2015 yılının zor bir yıl olduğuna da değinen Macit Taşkın, bütçelerini iki defa revize etmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Hammadde açısından yüzde 95 oranında dışı bağımlı oldukları ve hammadde alım-ları dolar bazında yapıldığı için beklenmedik hızlı kur hareketlerinden çok etkilendiklerini belirten Taşkın, “FX hedgingi anlamında piyasada var olan tüm araçları kullanmamıza rağmen işimizin tabiatı gereği yüzde 100 hedge yapamıyorsunuz. Ayrıca dolar bazındaki ABD satışlarımızı yeni şirketimize devretmiş olmamız nedeniyle ihracatımızdaki Euro tahsilat yüzdesi geçen yıllara göre arttı. Bu nedenle Euro/dolar paritesi hareketlerinden de etkilendik” diye konuşuyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu