Başarılı Girişimcilikİş Fikirleri ve İş Kurmak

Meraklı girişimcilere yumurta akı ürünleri

Sıvı veya toz yumurta akıyla yapılacak ürünler mutfakların baş tacı olabilir. Ne yazık ki marketlerde pastörize sıvı yumurta bulmak bile neredeyse imkânsız. Bu işi ilk yapan kazanacak…

GEÇEN hafta hindi eti ile ‘triptofan’ arasındaki ilişkiden bahsetmiştim. ‘Triptofan’ insan organizmasındaki en önemli maddelerden biri. Organizmada ‘serotonin’ maddesini aktive ediyor. Tüm besin maddeleri içinde en yüksek değerde ‘triptofan’ sadece yumurta akında var. Ne yazık ki yumurta akını bol miktarda tüketebilmek imkânsız. Kabuklu yumurtayı tane tane satın alarak beyazını ayrıca değerlendirmek büyük külfet. Bu usul elbette ekonomik değil.

yumurta aki urunleri

KUTULARDA PASTÖRİZE YUMURTA

Oysa gelişmiş ülkelerin tümünde tetrapak’ ve benzeri ambalajlarda pastörize yumurta ürünleri var. Sarısı ve akı ayrı ya da birlikte sıvılaştırılmış olarak satılıyor. Bu ürünleri batıdaki süpermarketlerin hemen hepsinde rahatça bulmak mümkün…

Klasik raf ürünlerinden olan sıvı yumurtalar genellikle yarım ya da bir litrelik ambalajlarda satılıyor. Tıpkı süt ürünleri gibi… Sıvı yumurtanın beyazı ve sarısı pastörize ambalajlarda tüketilirken organiği hatta kolesterolü ayrıştırılmış olanları da var.

Ülkemizde ise bırakın sıvı yumurtanın akını, sarısını bile ambalajlanmış olarak bulmak neredeyse imkânsız. Batı ülkelerinin sıradan ürünlerinden sayılan bu ambalajlar bizde sadece pastacılık malzemesi satan gıda toptancılarında bulunabiliyor.

Yumurta akının pastörize edilmiş ambalajlarda bulunmayışı talep azlığından değil sıvı yumurtanın mutfakta ne işe yaradığının bilinmeyişinden…

KOMPLE TEK BESİN

İlginç bir rakam vermek gerekirse; Türkiye’de kişi başına her yıl tüketilen kabuklu yumurta sayısı yaklaşık 200 adet civarında. Yani yıllık 17 milyar dolaylarında baş döndürücü bir rakam. Bu tüketimle dünya ortalamalarına göre iyi durumdayız. Ama yine de kişi başına tüketim miktarı gelişmiş ülkelerde daha yüksek. Örneğin, ABD’de kişi başı 325, Almanya’da ise 280 adet yumurta tüketiliyor.

Bahsettiğim tüketim rakamlarının yaklaşık yüzde 35’i beslenmeyle ilgili olarak gıda sanayinde kullanılıyor. Örneğin, orta boy bir pastane günde 500 adede kadar yumurta tüketmek zorunda. Eğer büyük bir toplu tüketim mutfağını düşünürseniz rakam daha da büyüyor.

Bisküvi ve kek üreticileri, endüstriyel pastacılar, mayonez imalathaneleri, katkılı makarna üretenler ve benzeri birçok işletme çok daha fazla yumurta tüketiyor. Bunların çoğu endüstriyel proseslerin uygulandığı ortamlarda bildiğimiz kabuklu yumurtayı değil, dondurulmuş ve pastörize edilmiş sıvı yumurtayı kullanıyor. Tüketici mutfaklarında kullanılması ise yok denecek kadar az. Nedeni, inatla raflara çıkartılmaması…

Sanayide talebin çoğu ‘dehidrate’ (suyu alınmış) toz halindeki yumurta ürünlerinde görülüyor. Bunlar ‘yolk powder’ (yumurta sarısı tozu) ve ‘egg white powder’ (yumurta akı tozu) olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Her iki ürün karışık olarak da sunulabiliyor. Gıda endüstrisinde talep genellikle yumurtanın sarısına oluyor. Çünkü yumurtanın sarısı beslenme değerleri açısından birçok yaşamsal unsuru bünyesinde bulunduruyor. Onun daha lezzetli olması ise en başta gelen özelliği. Dolayısıyla yumurta işleme endüstrisi denince daha çok yumurtanın sarısını proses eden işletmeler akla geliyor.

YUMURTA AKINDA DA FIRSATLAR VAR!

Peki, yumurtanın beyazı (akı) ne oluyor? Hani kaynatıldığı zaman katılaşan ve çoğumuza lezzetsiz gelen o saydam kısım.

Tüketicinin yaygın görüşüne göre yumurta akı hiçbir işe yaramıyor. Oysa yumurta akını endüstriyel boyutlarda işleyip pastörize sıvı haline getiren girişimciler son derece önemli bir iş yapıyorlar. Yumurta akını toz haline getiren ileri teknolojileri kullananlar da öyle. Çünkü yumurta akı tüm yaşamsal proteinleri kendi bünyesinde bulunduran tek besin maddesi. Evet, yumurta akı tüketici mutfağına hiç mi hiç girmemiş ama pastaneler ve ufak imalathaneler yumurta akını pudra şekeri ve vanilya ile muamele edip, çoğu zaman bizim gurme kültürümüzde ‘beze’ adını verdiğimiz o hafif lezzeti ticarileştiriyorlar.

Bilindiği üzere beze özellikle çocukların çok sevdiği bir ürün. Yetişkinler kalori içeriği açısından bu tür ürünlerden uzak duruyor. Yukarıda değindiğimiz üzere, yumurta akından yapılan tüm ürünler sanılanın aksine komple bir besin. İçinde büyümekte olan bir insanın ihtiyaç duyduğu hemen tüm proteinleri barındırıyor. Özellikle de ‘triptofan’ adlı aminoasidin insan büyüme hormonunu ‘HGH’yi aktive ettiği biliniyor. Üstelik buna benzer aminoasitlerin yanı sıra yumurta akında protein bazlı başka yaşamsal maddeler de var.

YUMURTA AKIYLA SIRA DIŞI LEZZETLER

Yumurta akı sıvı veya toz olarak beze gibi başka ürünlerin yapımında da kullanılıyor. Gelişmiş batı ülkelerinde tüketici mutfaklarında ‘meringue’ (mereng) veya ‘macaron'(makaron) imali artık sıradan hale gelmiş durumda. Üretimin içeriği aynı beze gibi: Pastörize yumurta akı çırpılarak beyazlatılıyor, vanilya ve meyve parçacıkları ilave edilip şekerle birlikte kalıplara dökülüyor. Bu konuda uzmanlaşan çok sayıda küçük imalathane var. Her biri laboratuvar titizliği içinde üretim yapıyor. Kendi reçetelerine göre ürettikleri çekici mamulleri hoş ambalajlar içinde tüketiciye pazarlıyorlar.

Yumurta akının belki de en önemli tüketim yeri sağlık mağazaları. Bunu tüketicinin çoğu bilmiyor. Oysa bu pazar hızla büyüyor; ‘body building bağımlıları’ (vücut yapanlar) doğrudan yumurta akı tozunu veya konsantre edilmiş sıvı yumurta özütünü sıkça tüketiyorlar.

Aslında yumurta akı bir doping maddesi değil, kullanıcıya büyük güç veriyor; kas metabolizmasında önemli değişimler yaratıyor. Hatta bazı ülkelerde yarış hayvanlarına bile yumurta E akı bazlı ürünler verilerek dayanıklı olmaları sağlanıyor.

Özetle söylemek gerekir ise; lezzetsiz bulduğumuz ve kahvaltılarda sarısına göre çoğu zaman üvey evlat muamelesi yapıp ağzımıza koymadığımız yumurta beyazı aslında olağan üstü bir besin maddesi.

HAYAL EDİN VE HEMEN YAPIN!

Şimdi tam da buradan meraklı girişimcilere seslenmekte yarar var: Eğer yeterli sermayeniz varsa yumurta akı ve sarısını pastörize edip ayrı kutulara koyun ve tüm gıda marketlerine dağıtın. Tüketici büyük ilgi gösterecektir.

Yok, eğer sadece yumurta akından birtakım ürünler yapmak istiyorsanız inovasyon imkânları çok açık. Değişik lezzetler üretip çekici ambalajlar içinde pazara sunmanız mümkün. Burada yalnız bilinen çeşitleri değil, kendi mutfağımıza özgü yeni lezzetleri de yaratabilirsiniz. Bu uğraşıların daha ileri safhası ise tüm bu faaliyetleri bir sanayi mantığı anlayışıyla ele alıp ‘kolesterolden arınmış’ sıvı pastörize yumurta üretmek olmalı. Böyle bir teknoloji gelişmiş ülkelerde var ve hızla dünyaya yayılıyor.

Spesiyal basit ürünler ise ‘dök pişir’ mantığıyla hazırlanacak pratik omlet ve yumurta yemekleri olmalı.

Sebzeli yumurta karışımları ve etle muamele edilen hazır besinler tipik örnekleri. Her şey kimsenin yapmadığını yapmakta!

Proses sonucu elde edilen yumurta akı tozundan ilginç takviye ürünleri de imal edilebilir. Bunların bir kısmında doğrudan pastörize sıvı yumurta akını kullanmak mümkün: Kek pasta katkıları, proteinli içecekler, özel takviyeli mamalar, diyet ürünleri, proteini artırılmış dondurmalar ve hazır çorbalar gibi yüzlerce ürün…

Kozmetiğin yıldızı da yine yumurta akı, ‘kolajen’ ve ‘elastin’ üretimini takviye etmesiyle cilt sağlığının bir numaralı dostu.

Sonuç olarak şunun bilinmesi lazım; işlenmiş yumurta akının içerdiği değer başka hiçbir üründe yok. Hayal gücünüzü çalıştırın ve yaratın.

Ve son olarak konumuzla ilgisi olmayan ufak bir not: Sıvı yumurta akı yalnız gıda endüstrisinde değil, kâğıt ve tutkal endüstrisinde de kullanılan önemli bir madde. Unutulmamalı ki antik çağların ilkel çimento harçlarında yine bu mucize sıvı kullanılmış!…

Girişimcileri Zengin Edecek İş Fikirleri

Nur Demirok / Para

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu