Müşteriyi yakaladığın yerde pazarlama
Konum bazlı pazarlama, mağaza trafiğini artırması, anında satışa dönmesi gibi özellikleriyle günümüzün en gözde pazarlama tekniklerinden. Bu yöntemi kullanan mobil uygulamaların sayısı artıyor. AVM’ler ilginç örneklere imza atıyor…
PERAKENDEDE işin büyük kısmım kuşkusuz mağazacılık oluşturuyor. Her ne kadar e-ticaretin toplam tüketimden aldığı pay artsa da, uzmanlar ısrarla bu gelişmenin mağazacılığın kaybı olmadığının altım çiziyor. Çünkü e-ticaret, mobil ticaret gibi kanallar yarattıkları hareketle mağazacılığı da olumlu etkileyerek toplam pastayı büyütüyor. Dolayısıyla kimsenin mağazacılıktan vazgeçmeye niyeti olmadığı gibi bu alana yatırımlar da artıyor. Yeni pazarlama yöntemleri de omni-channel olarak tanımlanan ‘çok kanallı’lığı destekliyor.
Ancak hızla yükselen bir pazarlama yöntemi var ki, önümüzdeki dönem çok konuşulacağa benziyor: “Konum bazlı pazarlama.” Tüketicinin bulunduğu konuma göre anlık avantajlar sunan bu pazarlama yöntemi, anında satışa dönmesi açısından perakendeci için çok cazip. Konum bazlı pazarlamanın ilk örneklerini AVM’ler hayata geçirdi dersek yanılmış olmayız.
AVM’lerin akıllı telefon ve tablet uygulamaları, bu pazarlama yönetiminin hayata geçmesini sağlıyor.
TEK UYGULAMA İLE YETİNMEDİ
Artık hemen her AVM’nin bir mobil uygulaması var. Tüketiciler bu uygulamaları indirerek, AVM’nin kat planı, mağazaları gibi konularda bilgi alabiliyor, kampanyalardan anlık olarak faydalanabiliyor, pek çok indirim, ödül kazanabiliyor. Her AVM’nin bir uygulaması olduğu için AVM’ler bu konuda kendilerini farklılaşmak zorunda hissediyor. Örneğin Kanyon birden fazla uygulamayı destekleyen az sayıda AVM’den biri. ‘Kanyon’ ve ‘Kanyon fit’ olmak üzere iki uygulaması olan AVM, ‘We-bubble’ isimli uygulamayı da destekleyen tek AVM. Kanyon mobil uygulamasının 5 bin 38 iOS, 310 iPad ve 2 bin 701 Android kullanıcısı tarafından indirildiği bilgisini veren Kanyon Pazarlama Müdürü Çağla Gül, uygulamaların tüketiciye bilgiye ulaşmada çok kolaylık sağladığını söylüyor.
“BAŞKA MARKALAR YER ALABİLİR”
Bir ‘artırılmış gerçeklik’ uygulaması olan Webubble, fırsatları müşterilerin cebine anlık olarak gönderiyor. Uygulamayı geliştiren Adba’nın kurucularından Menend Esemenli, Webubble’ın bunu tüketicileri ‘taciz ederek’ yapmadığının altını çiziyor. Kullanıcı uygulamadaki sanal bir iğne ile sanal fırsat balonlarını patlatıyor; bunu bir oyun gibi yaptığı için eğleniyor da. Ayrıca kullanıcılar, kendi sanal balonlarını içlerine mesaj yazarak oluştura-biliyor ve de sosyal medyadaki arkadaşlarıyla paylaşabiliyor. Sürekli güncellenen Webubble’m ilk versiyonu 12 ayda geliştirilmiş. Bu özelliği ile benzerlerinin ortaya çıkmasının kolay olmadığını söyleyen Esemenli, “Kanyon bu uygulamayı ilk olarak kullanan alışveriş merkezi. Pek çok markadan talep alıyoruz. Ancak iş ortağımız Kanyon dışında başka bir AVM’yi uygulamaya dahil edemeyiz. Ama belki farklı bir sektörde kullanılabilir” diyor.
“UZMANLIK GEREKTİRİYOR”
Konum bazlı pazarlamanın güzel örneklerinden bir diğeri ise Yuppi isimli uygulama. 30’a yakın markayı bir araya getiren uygulama iki yıl önce geliştirildi. Bugün sistemde Panço, Faik Sönmez, Marmaris Büfe, Köfteci Ramiz gibi markalar var.
Tüketiciler bu markalardan alışveriş yaparak puan ve hediye kazanıyor. Ayrıca 30 markanın dışında pek çok markanm kampanyaları da duyuruluyor.
Konum bazlı pazarlamanın yerli şirketler tarafından yeni keşfedilmeye başlandığını anlatan Yuppi Mobil A.Ş.’de Iş Operasyonları Sorumlusu Erman Akgöl, “Bundan 4-5 yıl önce ‘Bir markanın neden Facebook hesabı olsun ki’ diyenler bugün yana yakıla sosyal medya uzmanları arıyor. Uygulama pazarının gelişimi de buna benziyor.” Bu tür uygulamaların tüketiciye pek çok avantaj sunduğuna da dikkat çeken Akgöl, “30 farklı markanm kullanıcısı olsanız da hepsini indirmek istemeyebiliyorsunuz. Dolayısıyla pek çok markayla ilgili kampanyaya yer veren uygulamalar tüketiciye avantaj sunuyor” diyor. Akgöl konum bazlı uygulamaların perakendeci açısından ise mağaza trafiğini artırdığı için önem taşıdığını söylüyor.
“UYGULAMALAR YAYGINLAŞACAK”
Multi Development’in yatırımını yaptığı 15 AVM’ye mobil uygulama geliştiren Krombera, ayrıca bu AVM’lerin web siteleri, Facebook uygulamaları online-offline mecraların entegrasyonu gibi farklı projelerini de gerçekleştiriyor. Özellikle büyük şehirlerde yer alan AVM’lerde yaşanan rekabete dikkat çeken Krombera Ajans Başkanı Alper Afşin Özdemir, “Bu-gün önünde jğ onlarca hatta yüzlerce seçenek olan AVM ziyaretçisi mutlu etmenin en önemli yolu, ona farklı bir deneyim sunmaktan geçiyor. Dijital dünyanın sunduğu imkanların ise bir sınırı yok” diyor. Özellikle son dönemde artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik uygulamaları ile gerçek mekanlarla sanal dünyayı bir araya getirilmesinin kullanıcılar için eşi bulunmaz deneyimler sunabildiğinin altını çizen Özdemir, “iBeacon gibi lokasyon bazlı yeni nesil teknolojilerle desteklenen rehber uygulamaların önümüzdeki dönemde yaygınlaşacağını düşünüyorum” diyor.
Güventürk GÖRGÜLÜ / Pazarlama Uzmanı
“Etkileşim dozu artıyor”
Eskiden de SMS üzerinden baz istasyonları aracılığıyla ‘konuma bağlı pazarlama’ yöntemleri kullanılırdı, halen de kullanılıyor.
Ancak mobil uygulamalar işin içine girdiğinde tüketiciyle etkileşim dozu giderek artıyor. VVebubble, Yuppi türü uygulamalar bugün yalnızca birkaç AVM’de kullanılsa da bu türün hızla yaygınlaşacağını düşünüyorum. Zira bu uygulamalar mobil pazarlamanın ruhuna uygun olarak fırsat ve eğlenceyi birleştiriyor. Tabii işin içine zamanla FourSquare ya da sosyal medya gibi başka mecralar da girecektir; tavsiye sistemleri, arkadaşları bulma ve benzerleri… Öte yandan, arama motorlarının da büyük bir yerel işletme veritabanı barındırdığını da unutmayalım. Örneğin, şu anda alacağımız ürünle ilgili internette fiyat araştırması yapıp internetten sipariş vermek veya en uygun fiyatlı mağazaya gitmek neredeyse bir alışkanlık haline geldi. Konum bazlı pazarlama geliştikçe öğlen yemeği gibi, kahve içmek gibi bir takım günlük faaliyetler için de o anda bulunduğumuz AVM veya caddede bu konularda sunulan fırsatları görmemiz mümkün oluyor. Veya bir alışverişten sonra bir başka mağazanın o ürünle ilgili tamamlayıcı bir ürünü size fırsat olarak sunması da mümkün olabilir. Ancak bütün bunların olabilmesi için de özel hayatın gizliliği, izinli bildirimler ve benzeri yasal sorun oluşturabilecek sorunların da çözülmesi gerekiyor.