Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Tarım ve Hayvancılık Hibeleri

Kırsal Kalkınma Programına yeni alanlar eklendi. Enerji, manda sütü üretimi, yumurta tavukçuluğu ve kaz yetiştiriciliği de destek kapsamına alındı. Yatırım bütçesi en az 5 bin, en çok 3 milyon euro olan projelere yüzde 50-65 oranlarında hibe verilecek…

TARIM ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) “Kırsal Kalkınma Programı” kapsamında, 2011’den bu yana kırsal alanlardaki yatırımlara hibe yoluyla destek veriyor. Kırsal Kalkınma Programı kapsamındaki yatırım desteklerinden yararlanabilmek için TKDK tarafından dönem dönem duyurulan teklif çağrılarını takip etmek gerekiyor. Kurum, en son 14’üncü proje çağrı ilanı yayınladı. Yeni proje çağrısının eylül ayında yayınlanması bekleniyor.

ciftci hibe

TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, “Şimdiye kadar 11 bin projeye 2 milyar 600 milyon TL hibe desteği sağlandı. Ağustos 2015 itibariyle bu tutarın 1 milyar 600 milyon TL’si yatırımcılara ödendi. Kalan 1 milyar TL’nin ise yılsonuna kadar ödenmesi planlanıyor. Bu yatırımlar sayesinde kırsal alanda 35 bin kişiye iş imkanı sağlandı” diyor. TKDK, Avrupa Birliği’nin Kırsal Ekonomik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi başlığı altındaki IPARD-II Programı doğrultusunda kırsal alanlarda yapılacak yatırımlara hibe yoluyla destek veriyor. Program, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Önümüzdeki günlerde yeni proje çağrıları için IPARD-II Programında yeni dönem için 1 milyar 45 milyon euro hibe dağıtılacağını belirten Nazlı, bu bütçenin 800 milyon euro’sunu AB, 245 milyon euro’sunu ise Türkiye Cumhuriyeti’nin karşıladığım söylüyor.

Evet, yeter ki bölgenizde istihdama katkı sağlayacak orijinal bir proje geliştirin, projeniz için hibe alabilirsiniz. Peki, kimler bu cazip fırsatlardan yararlanabilir? Söz konusu destekler hangi bölgeler için geçerli? Ne kadar hibe alabilirsiniz? Türkiye’nin hangi bölgelerinde ne tür yatırımlar yapılabilir? Bütün bu soruların yanıtlarını girişimciler için araştırdık…

41 İLDE GEÇERLİ

Kırsal Kalkınma Programı, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Dileyen herkes projesini hazırlayıp başvuruda bulunabiliyor. Ancak özel ve tüzel kişiler TKDKnın istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapabiliyor. Ödemeler, projedeki uygun harcama tutarına göre bir, iki veya üç taksit halinde yapılıyor. Bir çağrı döneminde aynı tüzel kişilik veya aynı gerçek kişi adına birden fazla proje başvurusu yapılamıyor. Ancak program kapsamında en fazla dört kez desteklerden yararlanma şansı var. istemesi halinde bu dört desteğin hepsi de aynı konuda olabiliyor.

Kırsal Kalkınma Programına 66 yaşından gün almamış, vergi ve SGK prim borcu olmayan gerçek ve tüzel kişiler başvurabilir. Program 42 ilde geçerli. Bu iller Af-yonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, İsparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Uşak, Van ve Yozgat şeklinde sıralanıyor.

TEMİNAT İSTENMİYOR

Proje başvurularının yatırım yapılacak illerdeki TKDK il koordinatörlüğüne yapılması gerekiyor. Yatırımın uygulanacağı il dışında başka bir ile yapılan başvurular geçersiz sayılacak. Ayrıca TKDK merkezine yapılacak başvurular da kabul edilmeyecek. Başvuru paketini hazırlamak için ihtiyaç duyulacak bilgilendirme dokümanları elektronik ortamda Tkdk.gov.tr internet adresinden ya da il koordinatörlüklerinden temin edilebiliyor.

Destek için TKDK tarafından herhangi bir teminat istenmiyor. Ancak başvuru sahibi, projeyi yürütecek mali güce sahip olduğunu iş planında göstermek durumunda. Öz kaynakların yetersiz olduğu durumlarda banka kredisi kullanılabiliyor. Ancak projenin amacı ve sürdürülebilirliği için gerekli olan hiçbir taşınır ve taşınmaz bankalara teminat olarak gösterilemiyor.

II koordinatörlüklerinde ön kontrolleri yapılan projelerin nihai kontrol işlemleri TKDK merkezinde tamamlanıyor. Değerlendirme sonucunda uygun bulunan projeler, seçim kriterlerine göre en yüksek puandan başlayarak sıralanıyor ve ayrılan bütçe dikkate alınarak desteklenmek üzere seçiliyor. İşletme yeri mülkiyetinin başvuru sahibine ait olması gibi bir zorunluluk yok. Yani kiralama da yapılabiliyor. Ancak kira sözleşmesinin asgari proje uygulama süresinin ötesinde artı beş yıllık dönemi kapsaması gerekiyor.

Yalnızca ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler hibe için proje başvurusu yapabiliyor. Ancak, bunun ötesinde proje başvurusu için bazı kriterlere sahip olmak gerekiyor. Örneğin, bakanlık kayıt sistemine kayıtlı olmak gerekiyor. Çiftçi Kayıt Sistemi ya da diğer kayıt sistemlerinden herhangi birine kayıtlı değilseniz, son başvuru tarihinden önce kayıt olmanız ve ilgili belgeyi hibe başvurusuyla birlikte sunmanız lazım. Ayrıca, TKDK’nm istediği formatta bir iş planı hazırlanması zorunlu. Proje sonunda işletmenin ekonomik olarak sürdürülebilir olduğu iş planında gösterilmek zorunda. Proje sahibinin başvurusunu teslim ettiği dönemde devlete herhangi bir vergi veya sosyal güvenlik prim borcu olmaması gerekiyor, işletme sahibi 250’den az kişi istihdam etmeli ve yıllık ciro ya da bilançosu 25 milyon TL’yi aşmamalı. Yeni işletme kurulmasına, sadece ilde kapasite fazlası olmaması durumunda destek veriliyor.

1 2 3 4Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir Yorum

  1. IPARD 2 Hibe projeleri danışmanlığı yapmaktayız. IPARD ve Kırsal Kalkınma Hibe Destekli yatırımı yapmayı planlayan veya mevcut işletmesini geliştirmek isteyen yatırımcıları bizlerle görüşmek üzere…
    Saygılarımızla,
    Osman KARABOYUN (Ziraat Mühendisi)
    0542 609 75 08

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu