Sağlıklı Yaşam Köyleri Kurun
Şimdi en cazip ülke Türkiye!..
Sağlıklı yaşam yerleşkelerinin ilk örneğini yıllar önce Romanyalı Profesör Anna Aslan gerçekleştirmeye çalışmıştı. Şimdi dev boyutlara ulaşan turizm endüstrisi dünyanın uygun yerlerinde ‘Sağlıklı Yaşam Köyleri’ kurmaya hazırlanıyor.
‘Sağlıklı yaşam köyü’ ifadesi çoğumuza yabancı gelebilir. Özü itibariyle mutlu yaşam vaat eden doğanın kucağındaki yerler. Dolayısıyla bu tanıma, turizm sektöründe sağlıklı yaşam sektörünün yeni adı da denebilir, işin içinde bebeğin sağlıklı yaşamasından; yetişkin insanın mutlu yaşlanmasına değin, özgün bir hayat görüşü var. Fiziksel aktivite ve dengeli beslenme bu felsefenin temel kuralları arasında.
Havası uygun bir yerde kurulacak ‘Sağlıklı Yaşam Köyü’ ortalama bir insanın aktif bir yaşam enerjisine sahip olmasını, bilinçle beslenmesini öneriyor. Tek kural var o da tüm aksiyonların gönüllü olarak sevgi ve arzuyla yapılması.
Mazeret ne olursa olsun ilk önce egzersiz şart. Daha doğrusu bu emir değil, severek isteyerek hareket etme özgürlüğü. Bu yöntem kısa zamanda sağlık algısının bilinçli bir coşkuya dönüşmesini sağlıyor.
Bir bakıma bu tür mekânlarda yaşam enerjisi heves ve mutluluk yoluyla elde ediliyor. Sonra bilinçli mutfak kültürü giriyor işin içine. Önerilen diyet tipi Akdenizlilerin aşina olduğu türden bilinen şeyler. Hayvansal proteinin özellikle deniz mahsulleriyle çevrelendiği zengin bir mutfak bu… Sonra kuru baklagiller, çimlendirilmiş ürünler, ev tipi makama ve bulgur geliyor. Yerine göre her şey gözünüzün önünde ve doğadan, ister deniz kenarında olun ister yaylada, tam anlamıyla bir dolu tatil şöleni!
Burada süt ve süt ürünleri ile kırmızı eti ise dengeli tüketmek gerekiyor. Organik tahıl orijinli besinlere ve zeytinyağına çokça yer veriliyor. Sebze ve meyveler ise gözünüzün önündeki yemyeşil ağaçlardan… Endüstriyel prosesle muamele edilmiş hiçbir besin yok bu köyde. Sağlıklı köy kültürü sentetik koruyucuları; renk ve lezzet katkılarını kötü hastalıkların etkeni sayıyor. Tarım ilacı kullanımı, pestisitler ve hormonların tümü bu sistemden çıkarılmış.
Fastfood ise sağlıklı yaşam köylerinde en korkulan beslenme biçimi. Çoğu kanser türleri ile kalp ve damar hastalıklarının bu tür yaşam tarzından kaynaklandığına ilişkin yaygın bir inanç gelişmiş bu tür tatil köylerinde. Çünkü işin içinde eğitim seansları da var. Bazı besinler burada kesinlikle organik tüketilmek zorunda. Sonra, doğal vitamin ve mineral takviyeleri geliyor. Diyette antioksidanlar ve proses edilmemiş meyve sebze özütleri var.
Biraz kür merkezi, sauna, oksijen ve ozon takviyesi derken sağlıklı yaşam köyü tatil zamanı tam bir yaşam disiplini vaat ediyor. Köyün doğrudan savaş açtığı sağlık problemi ise obezite. Bugün Amerikalıların yüzde 67’si ve AvrupalIların yüzde 45’i aşırı şişman. Biz de Avrupa’dan geride değiliz maalesef…
Sağlıklı yaşam köyleri sadece Amerika’da 600 milyar dolar civarında dev bir endüstri. Bunun 80 milyar doları doğal ürünler pazarına ait. ‘VVelIness’ tabanlı güzellik ve form koruma klinikleri, doğal besin dükkânları, vitamin ve alternatif sağlık mağazaları, özel restoranlar, diyet ve kür merkezleri, sağlıklı ürün marketleri gibi çok çeşitli faaliyet alanları var burada.
Marka ve sloganlar sağlıklı yaşamın köy kültürüne uydurulmuş. Hepsi birer eğitim kurumu gibi çalışıyor. Tüketicilerin makul bir üyelikle sisteme girmesi ve marka bağımlılığı kazanmaları destekleniyor.
Çevre koruma koşullarına uymak kaydıyla sağlıklı yaşam köyü kredilerini uzun vade kolaylıklarıyla almak mümkün. Düşük faizli AB kredileri için şimdilik aday ülke statüsünün getirdiği limitler geçerli hala. Uygun projelere 25 milyon euro’ya kadar limit kolaylığı var. Gerisi özkaynaklardan karşılanıyor.
Tümüyle teşvik amaçlı verilen kredilerin özellikle sağlık turizmi amacına hizmet etmesi halinde ek teşvikler de söz konusu. Bu teşviklerin bir bölümü hibe veya faiz sübvansiyonu şeklinde olabiliyor. Ayrıca amortisman indirimi ve ithal edilen ekipmanlar için gümrük vergisi muafiyet uygulaması bulunuyor.
Kısacası sağlıklı yaşam köyü projesi bizim için yeni nesil bir turizm alternatifi! Sadece tatil değil; organize nitelikli ve kapsamlı bir sağlık yatırımı…