Teknoloji ve İnovasyon Haberleri

Hem Denizde Hem Karada Giden Tekne: Hidrobot

İhtiyaçlar çözümleri doğuruyor. Mucidimizin amfibi çözümü oldukça pratik

Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde yaşayan hidrolik ustası Salih Çakan hem karada hem denizde giden bir tekne geliştirdi. Emekli olduktan sonra teknesini denize indirmek için kolay bir yol arayan Çakan, hidrolik süspansiyonlar üzerinde biri önde, ikisi arkada olmak üzere toplam üç adet katlanabilen tekerlek üreterek bunları dıştan takma motorlu teknesine monte etti.

hidrobot

Salih Çakanın teknesi kumsaldan denize inerken uçak takımları gibi katlanabilen üç tekerlek kullanıyor. Yüzme derinliğine ulaştıktan sonra tekerlekler yukarı kalkıyor ve dıştan takma pervane devreye giriyor. Kısa mesafelerde kendi gücüyle sahile ulaşan hidrobot tekneyi taşımak için kamyonet ve treyler gerekmiyor.

Hidrolik sistem ve benzinli motor

Hidrobot, teknenin içine yerleştirilmiş olan tek bir benzinli motor ve bu motorun güç sağladığı hidrolik sistemle çalışıyor. Yağ basınçlı hidrolik sistem bir yandan karada tekerlekleri döndüren hidrolik motorlara güç sağlıyor, diğer yandan da denizde dıştan takma pervaneyi döndürüyor. Hidrobot dalgalı denizde, çamurlu veya engebeli sahillerde karaya çıkışı kolaylaştırmak amacıyla üç teker-li çekiş kullanıyor ve çekiş gücünü korumak için her tekerleğin kendi hidromotoru bulunuyor.

Uzun menzilli bir kara taşıtı olarak tasarlanmamasına karşın 2-3 kilometre mesafeden saatte 8 kilometre hızla sahile ulaşabilen teknenin 18 beygirlik benzinli motoru, hidrobotun denizde saatlerce yol almasına ve sahil kasabalarına güçlük çekmeden erişmesine imkan veriyor. Amfibi tekne, hidrolik yağı soğutmak için deniz suyu kullanıyor ve bu da hidrobotun menzilini uzatarak ısınma sorunlarını çözüyor. Tekne için patent alındığını, ayrıca hidrobotun basında ve televizyon kanallarında geniş çaplı tanıtımının yapıldığını belirten Salih Çakan, tek sorunun yeni yatırımcı bulmak olduğunu söylüyor. Asıl hedefinin tam donanımlı bir yüzen otomobil yapmak olduğunu söyleyen Çakana göre, yatırımcı desteğiyle teknenin maliyetini ıo kata kadar azaltmak ve hidrobotu seri üretim aşamasına getirmek mümkün. Ar-Ge çalışmalarını hızlandırmak amacıyla Mucitler Derneğini kuran Çakan sponsor bulmak üzere yurt içi ve yurt dışında temaslarını sürdürüyor.

Marina mantığı değişiyor

Kendi gücüyle sahile inen tekneler ve amfibi araçlar marina lojistiğini hızlandırabilir.

Arama kurtarma

Hem karada hem denizde giden hidrobot afet kurtarma çalışmalarına hız kazandırabilir.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu