İş zekasıyla global şirket olma yolunda
Metric, SAP Türkiye’nin iş zekası ve iş analitiği konusunda yıllık bazda en çok lisans satışını yapan ve bakım destek hizmetini veren iş ortağı. 200/de kurulan ve bugün lOCte yakın kişinin çalıştığı şirket son iki yıldır hızlı büyümesiyle dikkat çekiyor. Ağırlıklı olarak finans, telekom, otomotiv ve ilaç sektörlerine hizmet veren şirket, müşterilerine farklı ülkelerdeki operasyonlan için de destek veriyor.
İş analitiklerinin etkin ve verimli bir şekilde kullanılması şirketlerin sürdürülebilir rekabet gücünü arttırıyor. Çünkü iş analitikleri sayesinde müşteri davranışlarını tahmin ediyor, onların ihtiyaçlarını zamanında ve doğru bir şekilde karşılayabiliyorlar. 2007 yılında kurulan Metric de, analitik uygulamalar ve iz zekası konularındaki uzmanlığını iş süreçleri deneyimle birleştirerek kuruluşların ihtiyaçlarına özel çözümler geliştiren şirketlerden biri. Özellikle son iki yıldaki hızlı büyümesiyle dikkati çeken şirket Türkiye’deki şirketlerin yanında, uluslararası şirketlerin bölgedeki operasyonları için de hizmet veriyor. SAP Türkiye iş ortakları arasında iş zekası ve veri ambarı gelirlerine göre birinci sırada olan şirket, Bilişim 500 araştırma sonuçlarına göre yine aynı kategoride 6’ıncı sırada yer alıyor. Şirket yöneticilerinin hedefi ise Metric’i Türkiye’den çıkan ve önce bölgede sonra tüm dünyada tanınan bir yazılım ve danışmanlık şirketi haline getirebilmek.
Çalışma modeli
Kurulduğu yıldan bu yana iş zekası (Bl) alanındaki uzmanlığıyla bilinen Metric, SAP’nin ilk iş zekası ortağı. Analitik çözümler ve bunlara entegrasyonu konularında uzmanlaşmayı tercih eden şirket önce finans sektörüyle çalışmaya başlamış. Ardından ise müşteri portföyüne telekom, sigortacılık, otomotiv, perakende, gıda ve ilaç sektörlerindeki şirketleri eklemiş. Şirketlerin genellikle tek bir departmanıyla çalışmaya başladıklarını ardından ise diğer departmanların da peşi sıra geldiğini söyleyen Metric Genel Müdürü Gökhan Arık-soy çalışma modellerini şöyle anlatıyor:
“Metric olarak biz SAP Kurumsal Performans Yönetimi vizyonuyla hareket ediyoruz. Kurum içinde entegre bir çözüm platformu oluşturabildiği gibi, her bir çözümün ayrı ayrı oluşturulup birbiriyle entegre çalıştırılmasını da sağlayabiliyoruz. Böylece, kurum içi performansın takibi, iş akışlarının iyileştirilmesi ve verimliliğin sağlanması mümkün oluyor. Performans göstergeleri ve kurumsal iş zekası çözümlerinin tümünü kapsayan bu kavram, geçmişe bakarak bugünü değerlendirmeyi ve geleceğe yönelik tahminlerde bulunmayı sağlayan bir yaklaşım sunuyor.”
Hızlı büyümenin nedeni ne?
Geçen sene bir önceki yıla göre yüzde 85’lik bir büyümeye imza attıklarını söyleyen Arıksoy 2014’ü 14 milyon liralık ciro ve 70 çalışanla kapattıklarını belirtiyor. Bu yılın ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 30 büyüdüklerini söyleyen Arıksoy çalışan sayısının da 93’e ulaştığı bilgisini veriyor.
Bu büyümenin nedenini ise şu sözlerle anlatıyor Arıksoy;
‘Türkiye’nin en büyük 100 şirketi teknoloji yatırımlarında belirli bir noktaya geldi. Ancak analitik çözümler konusunda hala eksikler söz konusu. Bunu görmeye başlayıp yatırım yapmaları bizim de büyümemizi beraberinde getiriyor. Bizim yaptığımız analizlerin maliyetlerin kontrolü, satışların arttırılması, kârlılığın yükseltilmesi, süreçlerin optimisazyonu ve verimlilik artışı gibi somut sonuçları var çünkü. Özellikle rekabetçi sektörler pazardaki paylarını artırmak için her türlü aksiyonu almak durumda.”
Farkı! ülkelerde hizmet veriliyor
Bugün analitik çözümler konusunda kuramlara hizmet veren pek çok şirket olduğunu ancak analitiğe odaklı çalışan tek şirketin Metric olduğunun altını çizen Arıksoy, bunun kendilerini öne çıkaran özelliklerden biri olduğunu belirtiyor. Konularında uzman ve sertifikalı danışman kadrosunun ise diğer bir artılan olduğunun üzerinde duran Anksoy, yeni uygulamalar geliştirme konusunda da çalıştıklarına vurgu yapıyor. Arıksoy bu yeni uygulamalarla ilgili şu bilgileri veriyor:
“Geçen sene başından bu yana TÜBİTAK ile iş zekası ve analitik çözümler konusunda iki AR-GE projesi üzerinde çalışıyoruz. Türkiye’den global bir yazılım ve danışmanlık hizmetleri markası çıkmasını istiyoruz. Bu nedenle AR-GE projelerinin ikinci fazlarını yine TÜBİTAK’la birlikte yapacağız. Yazılım geliştirme ekibimizi daha güçlü bir hale getireceğiz. Yani tüm ekibimizin yaklaşık yüzde 20’si sadece AR-GE projeleri üzerinde çalışacak. Geliştirmekte olduğumuz yazılım ürünleri ve danışmanlık hizmetleri ile yurtdışına açılmayı hedefliyoruz”.
Aslında şirketin hali hazırda verdiği hizmetlerin uluslararası boyutu da var. Örneğin, Türkiye’de hem hızlı tüketim ürünleri hem de tütün sektöründeki en büyük firmalardan biri olan British American Tobacco (BAT), çoklu ülke, çok dilli raporlama ve iş analitikleri altyapısını Metric danışmanlığında oluşturdu. Proje sayesinde, tek bir veri ambarı ve tek bir mantıksal ara katman kullanılarak, birden fazla dilde, birçok ülkeye hizmet verebilen bir raporlama altyapısı kuruldu.
BAT’ın, Türkiye’den METRİC üzerinden, aldığı hizmetler ve SAP BusinessObjects iş zekası uygulamalarını 8 ülkede daha uyguladığının altını çizen Arıksoy, bu tarz örnekleri artırmak için çalıştıklarını söylüyor.