Başarılı Girişimcilik

Staynote’la otellere yönelik çözümler geliştiriyor

Otellere özel yazılımla büyüyecek

Mert Gündüz, Mehmet Ali Sert ve Alper Filiz, otel müşterilerinin bir linke tıklayarak tüm ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlayan bir sistem geliştirdi. Bu sistem sayesinde müşteriler bulundukları yerden tüm isteklerini otele iletebiliyor ve ihtiyaçları olan tüm bilgileri alabiliyor.

Staynote’un kurucuları Mert Gündüz, Mehmet Ali Sert ve Alper Filiz farklı şirketlerde çalıştıktan sonra girişimci ruhlarına karşı koyamayıp kendi işini kurmaya karar veren üç genç girişimci…

Yaklaşık bir yıl üzerinde çalıştıkları projeleriyle İTİ Teknokent’e kabul edilen girişimciler, şirketleri Staynote’la otellere yönelik çözümler geliştiriyor. Girişimcilik için kolay pes etmemek gerektiğini ortaya koyan bir kuruluş hikayesi var Staynote’un. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’nden mezun olan Mert Gündüz, perakende pazarı için geliştirdiği bir ürünle girişimciliğe adım atmaya karar verse de sekiz ay uğraş verdikten sonra istediği geri dönüşü alamayıp profesyonel hayata adım atıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Teknokent’te işe başlayan Gündüz, girişimci tarafı ağır bastığı için kısa bir süre sonra kendi işini kurmak ve yüksek lisans yapmak için işinden ayrılıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Mehmet Ali Sert ve eski kurduğu ekipten yazılımcı arkadaşı Alper Filizle birlikte kendi işini kurmak için çalışmalara başlıyor Gündüz.

Staynote

Yaklaşık bir sene önce bir araya gelip firmalara mobil uygulama satmaya çalışan girişimciler, bu süreçte şirketlerin ihtiyaçlarına yönelik ciddi bir bilgi birikimi ediniyor. Bu birikim Staynote’un temellerini atmalarını sağlıyor. Satış yapmaya çalıştıkları şirketler arasında oteller de olduğunu söyleyen Mert Gündüz, “Bize ‘Müşterilerimizle interaktif olarak iletişim kurabileceğimiz bir sistem yapabilir misiniz?’ dediler. Biz de isteklerini projeye döktük. Ardından projeyi detaylandırıp İTÛ Çekirdek’e başvurduk. Başarılı bir final etkinliği geçirerek toplamda en fazla ödül kazanan takım olduk ve faaliyetlerimize İTÜ Teknokent bünyesinde başladık” diyor.

Üç farklı ürün var

Staynote, otellerde konaklamakta olan misafirlerin konaklamalarından önce, konaklamaları sırasında ve sonrasında cep telefonlarından veya tabletlerinden herhangi bir uygulama indirme işlemine gerek kalmadan kendilerine iletilen bir linke tıklayarak tüm ihtiyaçlarım karşılamalarını sağlayan bir sistem. Bu sistem sayesinde bulunduğunuz yerden tüm isteklerinizi otele iletebiliyor ve ihtiyacınız olan tüm bilgileri alabiliyorsunuz. Örnek olarak SPA için rezervasyon yapabiliyor, oda servisinden yemek sipariş edebiliyor, odanız için temizlik isteyebiliyor veya otelinize varmadan check-in yapabiliyorsunuz. Memnun olmadığınız bir durum varsa otelinizi anlık olarak haberdar edebiliyor ve probleminizin daha hızlı çözülmesini sağlıyorsunuz. Bulunduğunuz şehir hakkında detaylı bilgi alabiliyor, çevrenizdeki etkinlik ve aktivite-lerden haberdar olabiliyorsunuz.

Staynote’un şu anda üç farklı ürün çeşidi bulunuyor. Birincisi interaktif etkileşim ve iletişim platformu. İkincisi ise temel üründen türeyen duyuru, promosyon ve geri bildirim sistemi. Bu ikinci ürün otellerdeki kablosuz ağa bağlandığınızda açılış sayfasının yerini alarak otellerin misafirlerine kendi promosyon ve duyurularını gösterebileceği bir panel haline geliyor. Oteller de kendi yönetim panellerinden bu sistemin içeriğini güncelleyebiliyorlar. Üçüncü ürün ise otellerde bulunan kiosklar için geliştirilen bir uygulama. Duyuru, promosyon ve geri bildirim sistemi bir takım ilaveler ile kiosklar içi uygun hale getiriliyor. Yine misafirler bu sistemden çevredeki etkinlik ve aktiviteier hakkında bilgi sahibi olabiliyor, promosyon ve duyuruları görebiliyorlar ve isterlerse uçuş bilgilerini kontrol edip bilet başarabiliyorlar.

Verimlilik artışı sağlıyor

Diğer taraftan bu sistem otellerde verimlilik artış sağlıyor. Pek çok otelde hala 40 – 50 sene öncesinin teknolojisi olan odalardaki kablolu telefonlar kullanılıyor. Verilen hizmetlerin kayıtları tutulmadığı ve misafir ile iletişim zayıf olduğu için oldukça verimsiz bir operasyon söz konusu. Gündüz, sundukları hizmet sayesinde otellerin verdikleri servisler hakkında raporlar alabildiğini ve operasyonlarını daha yakından takip edebildiğini belirtiyor. Oteller aynı zamanda ücretli servislerini misafirlerine daha iyi tanıtabiliyor ve misafirlerinden hizmetler hakkında geri bildirim alabiliyorlar. Ürünün farklı dil seçenekleri sayesinde misafirler kendilerini daha kolay ve hızlı anlatabiliyor. Böylece otelde yaşanan zaman kayıplarının da önüne geçilmiş oluyor.

Şu ana kadar altı otel ile anlaşan girişimciler, tahminlerinin de üstünde bir ilgi görmüş, iki büyük otel zinciri ile görüştüklerini söyleyen Gündüz, “Görüşmeler çok olumlu geçiyor. 2015 yılı için hedefimiz 40 otele ulaşmak” diyor. 2015 yılının sonuna doğru 12 kişilik bir ekip haline geleceklerini söyleyen Gündüz, pazardaki ivmeye bağlı olarak ekibi büyüteceklerini vurguluyor.

BUBA’dan destek alıyor

Staynote’tan hizmet almanın bedeli otelin büyüklüğüne ve ihtiyacına göre değişiyor. Otellerin bu hizmet sayesinde müşteri memnuniyetini artırdığını ve bunun da satışlarına yansıdığını söyleyen Gündüz, “Yani oteller bu sistemi bir yatırım olarak görüyorlar. Hem daha çok ve daha hızlı servis sunuyorlar hem de misafir memnuniyeti sağlayarak otelde bir kere kalan misafirin tekrar kendilerini tercih etmesini sağlıyorlar” diye konuşuyor.

Staynote, Boğaziçi Üniversitesi Mezunları Derneği’nin kurduğu melek yatırımcı ağı BU-BA’nın da desteklediği bir proje. BUBA’dan net-work ve tanıtım anlamında pek çok destek aldıklarını söyleyen Gündüz, BUBA’nın destek verdiği girişimlerin daha kolay yatırım bulabildiğine dikkat çekiyor. Ayrıca Gündüz, BUBA’nın desteğinin itibar ve güvenilirlik açısından ciddi bir avantaj sağladığını vurguluyor.

Hatta kısa bir önce BUBA aracılığı ile Garanti Partners programına kabul edilen Stay-note, Garanti Bankası’nın da desteğiyle büyümesini hızlandırmayı hedefliyor. Garanti Bankası ile projenin dijital platformda daha etkili tanıtılabilmesi için çalışmalara başladıklarını belirten Gündüz, “Ayrıca Garanti Bankası bizim için çalıştıkları otellere referans vererek ürünün güvenilir bir ürün olduğunu göstermiş oluyorlar ki bu da pazara yeni giren ürünler için çok önemli bir husus” diye konuşuyor.

Online İşlem merkezî

Staynote eMbi ortaklıklara sıcak bakıyor. Birçok yatırımcı ile tanıştıklarını söyleyen Gündüz, uygun bir teklif olması durumunda ortaklık kurabileceklerini belirtiyor. Teknolojinin şu anda neredeyse tüm ihtiyaçları dijital olarak karşılamaya imkan tanıdığını belirten Gündüz, “Uçak bileti alabiliyor hatta koltuğumuzu seçebiliyor veya önceden check-in yapabiliyoruz. Bulunduğumuz yere yemek sipariş edebiliyor veya en yakın ATM neredeymiş görebiliyoruz. Biz günümüz teknolojisini ve kendi geliştirdiğimiz yazılımları otellerin ve misafirlerin kullanımına sunuyor ve iki tarafında bundan faydalanmasını sağlıyoruz” diyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu