Gaziantep’te Dokunan Kutnu Kumaşı Dünyaya Tanıtılacak
Kunu dünyaya tanıtılacak
Gaziantep’te yüzlerce yıldır dokunan kutnu kumaşı Büyükşehir Belediyesi ve Kutnu Tanıtım Grubu’nun çalışmalarıyla dünyaya açılmaya hazırlanıyor…
GAZİANTEP Büyükşehir Belediyesi yüzlerce yıldır Gaziantep’te dokunan kutnu kumaşını, tekstil endüstrisine kazandırmak için çalışma başlattı. Büyükşehir Be-lediyesi’nin girişimleriyle kurulan Kutnu Tanıtım Grubu, Gaziantep Sanayi Oda-sı’nın da desteğiyle ünlü kumaşın unutulmaması için yeni tezgahlar yaptırıp üretimi yaygınlaştıracak ve dünyaya tanıtarak pazar payım artırmaya çalışacak.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu kentin sanayileşmesinin temelinde kutnu kumaşı üretiminin yattığına dikkat çekiyor.
Şahin, geleneksel kumaşın yeniden Gaziantep ticaret hayatında önem kazanması için çaba sarf ettiklerini belirterek, şehirde bu kumaşı geleneksel yöntemlerle üreten az sayıda usta ve atölye kaldığım, hedeflerinin kumaşı daha da geliştirerek endüstriyel açıdan değer kazandırmak olduğunu söylüyor.
ÜRETİM ÜÇ KATINA ÇIKACAK
Kutnu Tanıtım Grubu Başkanı Jülide Konukoğlu da öncelikli hedeflerinin, halen ağırlıklı turistik amaçlı olarak geleneksel giysi ve aksesuarda kullanılan kutnunun, kullanımını yaygınlaştırmak olduğunu belirtiyor. Konukoğlu, “Kutnu Tanıtım Grubu 2014 Kasım ayında kurulduğu zaman ilk hedefimiz ürün çeşidini artırmaktı. Kutnudan sadece eşarp, kravat gibi az sayıda ürün çeşidi varken, bugün 20 farklı alanda ürün çeşidinde 200 adede ulaştık. Kutnuyu farklı alanlarda kullandık. Kutnu Tasarım Atölyesi’ni faaliyete geçirdik” diyor. Kutnu Tanıtım Grubu’nun kuruluşundan sonra, kumaşın patentinin alınması için Gaziantep Sanayi Odası’na başvuruda bulunulduğunu söyleyen Konukoğlu, yılda 15-20 bin metre olan kumaş üretimini bir yıl içinde üç katma çıkarmaya çalışacaklarını belirtiyor. Bu amaçla kumaş dokuma ustalarına destek alacaklarını, ayrıca kutnu kumaşını geliştirmek, daha çok metrajlarda üretilebilmesini sağlamak ve kullanım alanlarını genişletebilmek için çeşitli testler yaptırdıklarım da sözlerine ekliyor.
KUTNU HAKKINDA
Kökeni Selçuklulara dayanan ve Osmanlı İmparatorluğu’nda üretimi yapılan kutnu kumaşı, 16’ncı yüzyıldan bu yana Gaziantep ve civarında dokunuyor. Adı Arapça “pamuk” anlamındaki “kutun” kelimesinden gelen kutnu, 50-60 santimetre eninde dokunuyor. Kutnu, çözgü sayısına göre Alaca ve Meydaniye gibi isimler alıyor. Ürüne ayrıca desenlerine göre de farklı adlar veriliyor. “Mecidiye, hindiye, zencirli, kemha, darcı, sedefli, mekkavi, kürdiye, cütari, rehvancı-oğlu, kırkalem, sultan, Osmaniye, mehtap mercan, sedyeli, çiçekli” gibi 60’m üzerinde geleneksel desen çeşidi olan kutnunun hakim rengi olan sarı, kumaşa doğal parlaklığım da veriyor.
Coğrafi işaret başvurusu yapıldı
Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep’in ünlü kutnu kumaşının coğrafi işaretini alabilmek için Türkiye Patent Enstitüsü’ne başvurdu. Türkiye’de sadece Gaziantep’te üretilen ve dokuma sanatı 16’ncı yüzyıla uzandığı bilinen Antep Kutnu Kumaşı’nın coğrafi işaretini almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuran GSO daha de önce baklavanın ulusal ve uluslararası tescilini almıştı.