İş Fikirleri ve İş Kurmak

Online tatil ve seyahat sitesi açın

Geçen yıl Türkiye’de tatil amaçlı seyahat edenlerin yüzde 83’ü, iş seyahatine çıkanların ise yüzde 76’sı planlarını internetten yaptı. E-ticaret içinde önceki yıla göre yüzde 35 oranında büyüyen tatil ve seyahat kanalı, geçen yıl 6,8 milyar dolara ulaştı. 2013’te 234 olan online tatil ve seyahat sitesi sayısı da 2014’te 326’ya çıktı. Pazardaki yeni oyuncularla birlikte rekabet de artıyor.

Tatil organizasyonu için Online kanallar ve mobil uygulamalar tarafında artık daha fazla seçenek var. Bu nedenle tatilinizi oturduğunuz yerden bir ‘tıkla kısa sürede organize etmeniz mümkün.

online tatil ve seyahat

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son dönemde online seyahat ve mobil telefon uygulamaları daha fazla kullanılıyor ve bu alandaki girişimler artıyor. Artık çoğu kişi tatile gitmeden önce online seyahat sitelerinden araştırma yapıyor, araba kiralıyor, online otel ve uçak rezervasyonu seçeneğini tercih ediyor. Telefona yüklediği seyahatle ilgili mobil uygulamadan da tatil boyunca yararlanıyor.

Seyahat edenlerin bu eğilimi, online seyahat kanalındaki iş hacmini de artırıyor. Bilişim Sanayicileri Derneği’nin (TÜBİSAD) verilerine göre, e-ticaret geçen yıl 18,9 milyar TL büyüklüğe ulaştı. E-ticaret pazarında en büyük ciro ise tatil ve seyahat harcamalarına ait. E-ticaret içinde önceki yıla göre yüzde 35 oranında büyüyen tatil ve seyahat kanalı geçen yıl itibariyle 6,8 milyar doları buldu. 2013’te 234 olan online tatil ve seyahat sitesi sayısı da 2014’te 326’ya çıktı.

Dünyada da online seyahat satışları artıyor. Dünyadaki online seyahat satışları 2013 yılında 590 milyar dolara ulaştı ve bu da tüm satışların yüzde 27’sini oluşturdu.

PLANLAR İNTERNETTEN YAPILIYOR

2014 verilerine göre, Türkiye’de tatil amaçlı seyahat edenlerin yüzde 83’ü, iş seyahatine çıkanların ise yüzde 76’sı planlarım internetten yaptı. Kalkınma Bakanlığı’nm e-ticaret raporuna göre, Türkiye’de son yıllarda yapılan sanal POS işlemlerinin yüzde 25’i online seyahat işlemleri için gerçekleştirildi. Son iki yılda sadece karayolu ulaşımı için internet üzerinden gerçekleştirilen işlem sayısı 5 milyondan fazla. Online ortamın paket tur pazarındaki payı da gün geçtikçe artıyor. Buradaki hacmin önümüzdeki dönemde daha da büyümesi bekleniyor.

Tatilsepeti.com, Neredekal.com, Tatil.com gibi yerel girişimlerin yanı sıra sektöre yabancı gruplann da ilgisi bulunuyor. Uçak bileti, otel ve kiralık araçlar içeren global seyahat arama sitesi Momondo, Airbnb, Booking.com, Skyscanner, Tripadvisor en fazla tercih edilen global tatil sitelerinden birkaçını oluşturuyor.

TÜRK GİRİŞİM SATILDI

Global şirketlerin Türkiye’deki yerli girişimleri de satın alması söz konusu oldu. Buna bir ömek de 2011de Turkcell tarafından kurulan Ba-vul.com. İspanyol şirketi GED Capital, geçen yıl Bavul.com’u satın aldı. Bavul.com Türkiye Ülke Müdürü Mazhar Özsoy, bu yıl çalışmalannın hızlandığı söyleyerek şunları anlatıyor: “Ged Capital, Türkiye’ye yeni girdi. Öncelikle rakiplerimiz arasından sıynlmak ve bavul.com’u daha bilinir ve tercih edilir hale getirmek istiyoruz. Farklı kampanyalarımız olacak. Bavul.com sadece bir seyahat asistanı değil, aynı zamanda seyahat yazılarının, destinasyonlarla ilgili değerli bilgilerin öğrenilebileceği bir online site durumunda.”

Bavul.com’un müşteri sayısı 320 bini aştı. Mobil uygulamalarını 300 binin üzerinde kişi kullanıyor. Aylık ziyaretçi sayısı ise 250 binin üzerinde. Bu yılın sonuna kadar hem kullanıcı hem de çalışan sayısını yüzde 50 oranında büyütmek isteyen Bavul.com, 320 bin olan kayıtlı üye sayısını da yıl sonuna kadar 500 bine çıkarmayı hedefliyor.

TÜRKİYE PAZARINDA BÜYÜYECEK

Dört yıl önce Türkiye pazarına giriş yapan uçak ve otel arama motoru Skyscanner’ı, her ay 35 milyon tekil ziyaretçi mobil ve web platformu üzerinden ziyaret ediyor. Skyscanner Türkiye Pazarlama Müdürü Murat Özkök, gelirlerinin yüzde 20’sinin ise uçak bileti arama ve rezervasyonun dışındaki uygulamalarından geldiğini ifade ediyor. Özkök, “Seyahat sektörü için şirketler özelinde sağladığımız veriler de dahil, uçak bileti arama özelliğimizin dışında 2014 yılında yüzde 42’lik bir büyüme gösterdik. Skyscanner hızla büyümeye devam ediyor. Büyürken iş ortaklarımıza yenilerini de ekliyoruz” diyor. Aynca, Skyscanner for Business ile internet üzerinden iş seyahatlerini destekleyen araçlar da sunuyor.

Diğer bir seyahat arama sitesi Mo-mondo, bu yıl dünya genelinde 200 milyondan fazla ziyaret bekliyor. Öncelikli pazarlar arasında görülen Türkiye’ye daha fazla yatırım yapacaklarını ifade eden Momondo Ülke Müdürü Orkun Eti, şunlan söylüyor: “2014-2016 arasında her yıl yüzde 100 büyüme hedefimiz var. Organik olarak büyümeyi planlıyoruz. Bunun için sürekli olarak markamızı ve ürünümüzü geliştiriyor, Türkiye gibi bizim için öncelikli pazarlara daha fazla yatırım yapıyor ve yeni pazarlara giriyoruz. Nihai amacımız Momondo’yu dünyanın sayılı seyahat arama markalarından birine dönüştürmek.”

YERLİ GİRİŞİMLER

Pazarda genelde global markalar ve yeterli büyüklüğe ulaşmış yerli online seyahat siteleri bulunurken, bu alanda start up seviyesinde bulunan yerli girişimler de mevcut. İTÜ Çekirdek’te yer alan Staynote da bunlardan biri. Proje, otellerdeki ziyaretçilerin konaklamadan önce, konaklamaları sırasında ve sonrasında cep telefonlarından veya tabletlerinden tüm ihtiyaçlan-nı karşılamalarını sağlayan bir sisteme dayanıyor.

Staynote Proje Müdürü Mert Gündüz, şu ana kadar altı otel ile bu sistem üzerine anlaştıklarını söylüyor. Gündüz, “Şu anda iki büyük otel zinciriyle görüşüyoruz. 2015 yılı için hedefimiz 40 otele ulaşmak. Bu yıl sonunda ekibimiz 10 kişi civarında olacak ve sektöre getireceğimiz yeni ürünlerle otellere, daha verimli çalışma ve daha yüksek misafir memnuniyeti olanağı sunacağız” diyor.

Para Kazandıracak İş Fikirleri

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu