Sıtma Tahlili Yapan Cihaz Geliştirildi
Sıtma neredeyse dünya nüfusunun yarısı için hâlâ bir tehlike. Sadece 2013 yılında 600 bin civarında kişinin sıtma sebebiyle hayatını kaybettiği istatistiklere geçmiş.
Aslında şu anki sıtma testleri hem ucuz hem de hızlı.
Fakat bu testlerde güvenilir sonuçlar elde edilebilmesi için eğitimli personele ve kimyasal maddelere ihtiyaç var. Her ne kadar test başına maliyet 0,5 dolar civarında olsa da sadece kimyasal maddelere yılda 100 milyon dolar civarında para harcanıyor.
Deriyi delip kan almaya ihtiyaç bırakmayan yeni tahlil cihazının büyüklüğü bir ayakkabı kutusu kadar. Cihaz basitçe bilekten veya kulak memesinden vücuda yönlendirilen bir lazer ve geri yansıyan ve saçılan lazeri analiz eden bir algılama sisteminden oluşuyor.
Vücuda giren lazer dokulara zarar vermezken sıtma paraziti tarafından üretilen ve hemozoin adı verilen kristaller tarafından emiliyor.
Lazer atımlarının yüksek enerjisini emen kristallerin etrafında nano büyüklükte baloncuklar oluşuyor. Bu baloncuklar algılama sistemi tarafından fark edilerek saniyeler içinde kesin teşhis konabiliyor.
Maliyeti 15 bin dolar civarında olan cihazı kullanmak için özel bir eğitim gerekmiyor. Bir cihazla 200 bin civarında test yapılabileceği ve şu anki test başına maliyetin altıda birine ineceği tahmin ediliyor.
Araştırmacılar ölü sivrisinekler ve sıtmaya yakalanmış altı kişi üzerinde yaptıkları testlerde başarılı olmuş. Fakat cihaz daha klinik teşhiste kullanılmaya başlanmadı. Özellikle ten rengi koyu olan kişilerde teşhis kesinliğinin düşmesi cihazın önemli bir dezavantajı. Fakat araştırmacılar kullanılan lazerin dalga boyu değiştirilerek sorunun aşılabileceğini düşünüyor.