Turizm sektörünün korkulu rüyası: TripAdvisor
TripAdvisora bakmadan evden adım atamaz olduk. Sektörün Google’ı olarak adlandırılan bu yeni mecra, tüm reklam ve iletişim çalışmalarım da ters yüz ediyor. Peki, TripAdvisor’da üst sıralara çıkmanın yolu var mı? işte cevabı…
İSTANBUL’UN en seçkin restoran sahiplerinden biri “Aldığımız onlarca ödüle karşılık, TripAdvisor’da ne yazık ki ilk 100 listesine bile giremiyoruz” itirafında bulununca oldukça şaşırmıştım. Ancak biraz araştırma yapınca bu restoranın tek örnek olmadığını da gördüm; hatta anlaşılan TripAdvisor, turizm ve yeme-içme sektörünün en korkulu rüyasma dönüşmüş durumda… Öyle ki konakladığınız her otel ya da uğradığınız her restoranın yetkilisinin sizi uğurlarken tek bir ricası oluyor: “Hizmetimizden memnun kaldıysanız, TripAdvisor’da hakkımızda yorum yazar mısınız?”
GOOGLE RAĞBET GÖRMÜYOR
Haksız da sayılmazlar; nerede yemek yiyeceğimizden hangi otelde konaklayacağımıza kadar sosyal medya üzerinden aldığımız önerilerle karar vermeye başladık. En çok da konu tatil olduğunda internete sarılıyoruz. Bu konuda bırakın konvansiyonel olarak adlandırılan geleneksel medya kanallarını, online itibarın şahı Google bile gücünü kaybetmiş durumda… Araştırmalar, son 5 yıldır Google üzerinden otel aramalarının yüzde 70 gerilediğini ortaya koyuyor. Tüketicilerin tatil planı yapmadan önce başvurdukları kaynaklar arasında booking.com, hotels.com gibi isimler yer alsa da, TripAdvisor tatilcilerin Google’ı olmayı çoktan başarmış.
Rakamlar da TripAdvisor’m başta bulunduğu sosyal medya krallığının halihazırda yapılmış tatil planlarını bile değiştirme gücü olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalara göre tatilcilerin yarısı, yaptıkları planı, sosyal medyada araştırdıktan sonra mutlaka değiştiriyor.
Araştırmaya katılanlarm yüzde 92’sine göre, sosyal medyadan aldığı bilgiler daha güvenilir ve reklam açısından daha dikkat çekici. Araştırmaya katılanlarm yüzde 52’si TripAdvisor’daki yorumlar ve Facebook’taki arkadaşlarının paylaştıkları tatil fotoğraflarını görerek karar verdiklerini açıklıyor.
YUKARI TIRMANMAK ZOR
Hal böyle olunca konaklama ve yeme-içme hizmeti sunan birçok firma da “sektörün Google’ı” olarak adlandırılan TripAdvisor’da üst sıralara çıkmak için sıkı bir yarışa girmiş durumda. Öyle ki turizm firmalarının reklam ve iletişim stratejilerini gözden geçirmeleri artık kaçınılmaz… Ancak bunu yapmak ne yazık ki sanıldığı kadar kolay değil. Yönetilmesi zor ve manipülasyona gayet açık olan TripAdvisor’da üst sıralara çıkmak ve itibar yönetmek ancak belli püf noktalarını takip etmekten geçiyor. Peki, nedir bu püf noktaları diye merak edenler için kısa bir liste oluşturduk. Konukseverlik ilk şart: TripAdvisor’da üst sıralara çıkmanın birinci şartı, misafirlere kaliteli hizmet sunmak. Böylece arzu edildiği gibi misafirlerin olumlu yorumlar yazmaları ihtimali yükseliyor. Güleryüzlü ve işini severek yapan bir ekipten memnun olan konuklar da bunu sevdikleriyle paylaşmak isteyeceklerinden, sizi TripAdvisor’da üst sıralara taşıyacaktır.
Yorumların güncel kalmasını sağlayın: Sitenize düzenli bir şekilde yeni yorumların eklenmesi önemli; çünkü TripAdvisor sıralamalarda yorum tarihlerini ölçü alıyor. Aynı şekilde ilgi uyandıran ve çok yorum alan işletmeler de listede üst sıralara çıkıyor. Sitenize eklenen geçen yılki yorumlarla bu rekabette önde olmanız neredeyse imkansız.
Yıldız kazanın: TripAdvisor’da yüksek yıldızlı değerlendirmeler firmaları kolayca üst sıralara taşıyabiliyor. TripAdvisor’daki rekabet için bunun en önemli kriter olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Eleştiriye açık olun: İyi yorumlar kadar kötü yorumlara da hazırlıklı olmak ve bunları da dikkate almak önemli. Her türlü yorumu cevaplandırmaya çalışın; işletmelerin TripAdvisor’daki aktifliği de sıralamayı etkileyen bir ölçüt. Ancak ne olursa olsun olumsuz bir yanıt vermekten kaçının.
Tatlı su kurnazlığına gerek yok: Manipülasyon ve sahte yorumlar TripAdvisor’da sık rastlanan durumlar; ancak kısa vadede kazandırsa da uzun vadede gereksiz çabalar olduğu düşünülüyor. Çünkü TripAdvisor’un bunları takip eden bir algoritma sistemi bulunuyor ve sahte yorumlar size sürdürülebilir bir itibar ne yazık ki sağlamıyor.
Casper’ın yeni reklamı
25 yılı geride bırakmaya hazırlanan Casper, geniş ve çok farklı ürün gamıyla teknoloji sektöründe kuşkusuz yerli medarı iftiharlarımız arasında yer alıyor. Ancak dahası şirket, iddialı reklam ve pazarlama kampanyalarıyla da tüketicinin gönlünü fethediyor.
Öyle ki “Atara atar, gidere gider” repliği şimdiden reklam klasikleri arasındaki yerini aldı bile. Cirosunun yaklaşık yüzde 3’ünü pazarlama çalışmalarına ayıran ve “Senin Hayatın, Senin Teknolojin” mottosu etrafında stratejisini sürdüren firma, önümüzdeki haftalarda, akıllı telefon kategorisi VI-A’nm amiral gemisi modeli için yeni bir kampanyaya hazırlanıyor.
Casper Pazarlama Direktörü Feray Karaman’dan aldığımız bilgilere göre, bu kez televizyon ekranlarında, teknoloji tutkunu, dilinden teknik terimleri düşürmeyen bir delikanlı ve teknik terimlerde boğulmaktan şikayetçi bir genç kadının hikayesine tanık olacağız. Yeni karakterler aynı zamanda sosyal medya kanallarından da takip edilebilecek ve etkileşime geçilebilecek. Hatta Casper’m planı reklamları Online videolarla destekleyip, sokak akti-viteleri ile pekiştirmek.
Yeni kampanyanın arka planında da oldukça deneyimli bir ekip bulunuyor. Sektörün yakından tanıdığı Ozan Varışlı liderliğindeki kreatif ajans Lokal İstanbul ekibi tarafından yaratılan projede, film yapımı konusunda SuperFly ile işbirliğine gidilmiş. Yönetmen koltuğunda ise Emre Başaran oturuyor. Karaman, medya planlamada Speed, online tarafta sosyal medya ajansı NEXUM, sokak aktiviteleri ve PR alanında ise Communi-cation Partner ile çalıştıklarını ekliyor.
2Q16’DÂ ÇEYREK ASIR HİKAYESİ ANLATILACAK
Yaz aylarında pazarlamanın odağında yer alacak akıllı telefonların yerini sonbahardan itibaren dizüstü, tablet ve 2sil arada cihazların yer alacağım da belirtelim. Tüm bu çalışmalar hedeflere ulaşılmasında da etkili olmuş. Geçen yıl tüketici bilgisayar pazarında yüzde 16.9 pazar payı aldıklarını belirten Karaman, “2015’te de benzer bir rakam hedefliyoruz. Tablet pazarında ise ikinciliğe oturduk. Cep telefonu tarafında geçen yıl 170 bin adetlik satış rakamı yakaladık. Bu rakamı bu yıl 400 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl ise cep telefonu pazarında rakamlarımızı ikiye katlamayı planlıyoruz” diye vurguluyor.