Meyve sebze suları yeni iş alanı yarattı
Sağlıklı yaşam trendi yeni bir iş alanı doğurdu. Detoks içeceği adı verilen meyve ve sebze suyu karışımları üreten Vitalis Life, Juico, Juice Up, Juice LA, Misa, Blended, Jüs, Yossu gibi pek çok yeni marka ortaya çıktı. Türkiye geneline yayılmak isteyen bu markaların bir kısmı bayilik de verecek. ABD’deki hacmi 5 milyar doları bulan pazarın Türkiye’de de hızla büyümesi bekleniyor.
Bitmek bilmeyen trafik, uzayan mesai saatleri, düzensiz öğünler, sağlıksız besinler nedeniyle pek çok problem yaşayan büyük şehir insanları sağlıklarını korumak için sürekli yeni arayışlar peşinde. Bu durum yeni sağlık trendlerinin ortaya çıkmasına neden olurken girişimciler için de yeni iş fırsatları doğmasını sağlıyor. Son dönemin popüler işlerinden biri ise detoks içecekleri olarak da adlandırılan meyve sebze suyu karışımları oldu. Yurtdışmdaki bu trendi görerek Türkiye’ye getiren girişimciler yeni bir pazar oluşturdu.
Türkiye’de yeni yeni gelişmeye başlayan taze sıkılmış meyve-sebze sulan ve smoothie’lerin (taze meyve veye meyve suyundan yapılan dondurulmuş kanşım) bulunduğu sağlıklı içecek pazarının Amerika’da 5 milyar dolarlık hacme ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye’de pazarın büyüklüğüne dair bir tahmin yapılamasa da potansiyeli gören girişimciler yeni markalarla pazarı büyütüyor. Vitalis Life, Juico, Juice Up, Juice LA, Misa, Blended, Jüs, Yossu son dönemde öne çıkan markalar arasında yer alıyor.
BAYİLİK FIRSATLARI
Girişimciler bu işe kendileri yatırım yapabilecekleri gibi mevcut şirketlerden bayilik almalan da mümkün. Vitalis Life, Juice LA, Blended, Yossu ve Jüs gibi şirketler bayilik için altyapıla-nnı tamamlamaya çalışıyor.
Bayilik vermeyi planlayan markalardan biri olan Vitalis Life yaklaşık 1,5 yıl önce kuruldu. Türkiye’de eğitimini tamamladıktan sonra Amerika’da pazarlama okuyan Kerem Ömer Erka-sap, Türkiye’ye döndükten sonra kısa bir dönem gıda sektöründe çalıştı. ‘Green Juice ile Gelen Sağlık’ isimli kitabın yazarı Cenk Kıral ile tanıştıktan sonra bu işe girme karan alan Erkasap, yaklaşık 1,5 yıllık bir altyapı çalışmasının ardından Vitalis Life’ı kurdu. Bugüne kadar 300 bin şişe ürün sattıklarını belirten Erkasap, 2015’te yüzde 25 büyüme hedeflediklerini söylüyor. Franchise vermek için altyapı çalışmaları yaptıklannı belirten Erkasap, “Türkiye kısa sürede Avrupa’yı yakalayacak potansiyele sahip. Biz de franchise sistemiyle büyümek için altyapı çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diyor.
100 BİN TL YATIRIM YAPTI
Juice Up, pazardaki yeni markalardan biri. Marka resmi olarak Şubat 2015’te faaliyete başladı. Markanın kumcusu Selin Sonar, pek çok kişi gibi juicing işiyle yurtdışında tanıştı. Ekim ayında ABD/Los Angeles’da yaşayan ablası Sezin Sonar Hason’un yanında tatil yaparken juicing markalarından setler satın alan ikili bu işi Türkiye’de de yapmaya karar verdi.
4. Levent’te tüm gıda ve hijyen gereksinimlerini karşılayan bir mutfak kuran Selen Sonar, yaklaşık 100 bin TL’lik yatırım yaptı. Sonar, bu yatırımın sadece makineler için olduğunu, web sitesi ve reklam giderlerinin satış stratejilerine bağlı olarak değişebileceğini söylüyor. Juicing yanma çiğ beslenmeye yönelik yeni ürünler geliştireceklerini söyleyen Sonar, “Şu an için franchise verme düşüncemiz yok. Kendi yerimizi ileride açanz belki ama bayilik düşünmüyoruz. Ürünlerimizde tazelik ve doğallık birinci unsur olduğu için lokal kalması gerektiğine inanıyoruz” diyor. Sonar, bu işe girmek isteyen girişimcilerin reçeteleri bilen, kendisi juicing yapan ve sağlıklı yaşam konusunda eğitimli kişilerle çalışmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
SABANCI DA GİRDİ
YASA Holding Yönetim Kurulu Başkam Yalçın Sabancı’mn oğlu İlhan Sabancı’mn eşi olan Pınar Sabancı da kısa süre önce Misa markasıyla sağlıklı yemek ve detoks içecek işine girdi. Robert Kolej mezunu olan Pınar Sabancı, Amerika’da Babson Colle-ge’da girişimcilik bölümünü bitirdi. New York’ta okuduğu yıllarda paketli yemek sistemleri ile tanışan ve bunu Türkiye’ye getirmeye karar veren Sabancı, “Misa’yı kurana kadar bir yılı aşkın bir süre araştırmalar yaptım. Çeşitli diyetisyenlerle görüştüm, fikir aldım. İngiltere, Amerika ve Türkiye’de aynı hizmeti veren birçok firmayı denedim. Mutfakta çeşitli tarifler geliştirdim. Tadım günleri yaptım. Bitmek bilmeyen çalışmalar sonucu, Misa kurulum aşamasına geldi” diyor. Soğuk sıkım detoks içeceklerin yanı sıra beş öğün paket yemek servisi veren Misa’nın catering hizmeti de bulunuyor. Yaklaşık üç ay önce üretime başlayan Misa, 2015 yılı sonuna kadar günlük müşteri sayısını ikiye katlamayı hedefliyor.
KENDİ MAĞAZALARINI AÇACAK
Koç Üniversitesi Hukuk Fakülte-si’ni bitiren İrem Tucaltan, bir yıl avukatlık yaptıktan sonra bu meslekte devam etmeme kararı alarak e-ticaret sektörüne yönelen bir kadın girişimci. Amerika’da çok popüler olan soğuk sıkım juice işini görerek bu alana yatırım karan alan Tucaltan, Juice Los Angeles’ı ocak ayında kurdu. İlk etapta web sitesi üzerinden satış yapan Tucaltan, ardından Beykoz Acar-kent’te bir kiosk açtı. Şu an Hub Food, Petra Roasting Co, Fit Bites, Namlı Gurme, Fitintime İstinye ve Etiler’de ürünlerinin satıldığını söyleyen Tucaltan, “İstanbul dışına da Aradolu üzerinden satış yapabiliyoruz. İstanbul dışına ürünleri teslim edilebilen tek soğuk pres juice markasıyız.
Yeni projelerimiz arasında kendi juice bar’ımızı açmak bulunuyor. 2015’in sonuna kadar birkaç önemli noktada kendi mağazalarımızı açmayı hedefliyoruz” diyor. Tucaltan, eylül ayından sonra bayilik vermeyi planladıklarını belirtiyor.
FRANCHİSE VERECEK
Blended, doğru beslenmenin önemini uzun zaman boyunca göz ardı etmiş eski bir reklamcı ve sağlık sektöründe uzun yıllardır çalışan iki kız kardeşin girişimi olarak doğdu. Demet Kalender Şen ve Esra Kalender, yaşadıkları sağlık problemleri nedeniyle doğru gıdanın önemini keşfetti. Bu süreçte kendileri için hazırladıkları yeşil içeceklerin sağladığı pozitif etkilerden diğer insanların da faydalanmasını sağlamak için 2014 yazında Blended markasını kurdular.
Yaz sonunda ilk mağazasını açmaya hazırlanan kardeşlerin planları arasında franchise vermek de var. Demet Kalender Şen, öncelikle kendi mağazalarının altyapısını oturtmayı istediklerini söylüyor.
GİRİŞİMCİ ARIYOR
Aylin Erman, Harvard Üniversite-si’nde hukuk okuyan ancak tutkusunun yiyecek ve sağlık işi olduğunu fark ederek bu alana yönelen bir kadın girişimci. 2010 yılında mezun olduktan sonra bir soğuk preslenmiş meyve/sebze suyu şirketinde çalışmak, beslenme ve gelişmiş detoks sertifikalarını almak için New York’a taşman Erman, burada sekiz yıl boyunca detoksu bir yaşam tarzı olarak benimserken araştırmalanna devam etti. Daha sonra İstanbul’a gelerek bilgi birikimini iş haline getirme kararı alan Erman, arkadaşı Moritz Marwein ile birlikte Jüs’ü kurdu. Ocak ayında internetten satışa başlayan Jüs, mart ayında Cihangir’de satış noktasını açtı.
Şimdiye kadar yaklaşık 2 bin şişe satan girişimciler kendileriyle aynı vizyona sahip girişimcilere bayilik vermeyi planlıyor. Bu konuda henüz altyapı çalışmaları devam ediyor. Bu işe girmek isteyen girişimcilerin başlangıç maliyetlerini ve ilk aylık işletme masraflarını karşılayabilecek 50 bin TL ile 70 bin TL arasında bir bütçeleri olması gerektiğini söyleyen Erman, “Tabi bu rakamlar satın alacağınız sıkma makinesinin eba-tına, bir dükkan açıp açmayacağınıza, halkla ilişkiler ve pazarlamaya ne kadar para yatırmayı planladığınıza göre değişkenlik gösterecektir” diyor.
MART AYINDA KURULDU
Londra’da yaşadığı yıllarda sıvı beslenme ile tanışan Yosma Tellioğlu, yaklaşık üç yıl önce Türkiye’ye dönerek Doğuş Grubu’nda yeme-içme sektörüne yönelik çalıştı.
Bu süreçte sağlıklı beslenmeye yönelik ciddi bir birikim elde eden Tellioğlu, bir yıl önce markasını kurmaya karar verdi. Amerika, Ingiltere ve Almanya olmak üzere derin ve ayrıntılı piyasa araştırmaları ve aylar süren hazırlıklar sonrası 2015 yılının mart aymda Yossu markası ortaya çıktı.
Amerika’da büyük firmaların kullandığı özel bir makinayı Türkiye’ye getirten Tellioğlu, günde bin litreye yakın sebze ve meyve suyu sıkabilecek bu makine sayesinde kurumsal ve perakende talepleri dahi karşılayabil-diklerini söylüyor. Bayilik ve franchise konusunda yurtiçinden ve yurtdışın-dan teklifler geldiğini söyleyen Tellioğlu, şimdilik İstanbul’a öncelik verdiklerini belirtiyor.
MUTFAKTAN YOLA ÇIKTI
Finans ve reklam sektörlerinde çalışan Sedef Dördüncü ve Deniz Derman’m kurduğu Juico, çalışmalarina Temmuz 2013’te Dördüncü’nün mutfağında başladı. Altı ay süren bir test aşamasından sonra Ocak 2014’te Juico markasını kuran ikili Seyrante-pe’deki atölyelerinin tadilatı, web sitesinin hazırlanması ile Mart 2014’te aktif satışlara başladı.
Kanyon AVM’de mayıs başında bir kiosk açtıklarını ve ciddi bir deneyim elde ettiklerini söyleyen Dördüncü, “Perakende alanında yeni atılımlar yapmayı planlıyoruz. İlk perakende noktamız ile beraber ürün gamımıza sağlıklı atıştırmalıklar eklemeye başladık. Powerball, granola bar, chia pudding gibi yeni ürünlerle insanlara alternatifler sunmayı hedefliyoruz” diyor.
YATIRIM İÇİN NELER GEREKLİ?
Bu işe yatırım yapmayı düşünen girişimcilerin öncelikle soğuk sıkım yapabilen özel makinelerden satın alması gerekiyor. Donanımlı, temiz bir mutfak ve güvenilir mutfak elemanları da bu işin vazgeçilmez bir parçası. Bunun dışında her alanda olduğu gibi markayı yaratma sürecinde ajanslarla çalışıp logo, web sitesi gibi konularda yardım almak gerekiyor. Yatırım maliyeti, yapılacak işin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte, 50 bin TL’den başlayıp 150 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Kâr marjı ise yüzde 25-30 civarı olarak belirtiliyor.