Erken rezervasyon yerli turiste yaramadı!
Bu yıl yaklaşık 1,5 milyona yakın yerli turist, erken rezervasyon yaptırarak yüzde 50’lere varan indirim aldı. Ancak yaz dönemi için 2014’ün son aylarmda başlayan erken rezervasyon kampanyaları katılımcılarına pek fayda sağlamadı. Doluluk sorunu yaşayan tesisler sezonun hemen başmda ciddi indirimlere gidince, erken rezervasyon yaptıranlar son dakikacılarla aynı fiyatlarla tatil yaptı.
Rus pazarında yaşanan daralma bu yıl turizmde dengeleri sarstı. Bu yıl erken rezervasyonla Kemer-Alanya bölgesinden altı ay önce tatil satın alıp parasını ödeyen yerli turist, Rus turist sayısının azalmasını telafi etmek üzere yapılan son dakika indirimlerinin şokunu yaşıyor. Erken rezarvasyon yapan bir yerli turist, “Parayı erken ödedim, kazancım bu” diyerek tepkisini dile getirdi. Lara, Kundu, Belek bölgelerinden tatil satın alanlar ile temmuzun ikinci yarısı ve ağustos dönemi için alım yapan erkenci turistlerin erken rezervasyonlan ise henüz cazibesini koruyur.
Türkiye geçtiğimiz yıl dünyanın farklı ülkelerinden 39 milyon turist ağırladı. Yerli turist sayısı ise 7 milyon civarında. Tatilcilerin yaklaşık 3 milyonunun organize turlar ile tatil yaptıkları Türkiye’de erken rezervasyondan tatillerini satın alanların oranı ise 1,5 milyona ulaşıyor. 2003 yılında başlayan erken rezervasyon kampanyaları dönemine ve oteline göre değişmekle birlikte ilk dönemde yüzde 40-50 oranında indirim fırsatı sunuyor. Örneğin kasım ayında tatil satın alan bir turist en yüksek indirim oranlanndan yararlanabiliyor.
Fakat bu yılın ilk beş aylık döneminde turizm yüzde 10 daralırken tesislerin de kampanya silahına sarılması, özellikle Kemer-Alanya bölgesinde erken alımın cazibesini yitirmesine neden oldu. Kasım, aralık ve ocak aylarında yüzde 40’lara varan oranlarda erken tatil satın alıp 6-7 ay öncesinden tatilinin parasını ödeyenler, tatil yaptıkları dönemde fiyatların aynı kaldığı ya da düştüğü gerçeği ile yüzleşmek durumunda kaldılar. Çünkü son dakika kampanyalan ile iç pazara yönelen turizmciler, son dakika-cılara yönelik de yüzde 30-40’lara varan indirimler sunmaya başladılar.
FİYATLAR NE OLDU?
Örneğin kasım ve aralık aylannda yüzde 40-50 indirimle Kemer ve Alanya bölgelerindeki ekonomi sınıfı 5 yıldızlı her şey dahil sistemli bir otelden haziran ayı için kişi başı günlük 100-110 lira fiyatla tatil satın alınıyordu. Şu anda ise aynı tarz tesislerden günlük 90-100 lira fiyatlardan tatil satın alınabiliyor. Aynı şekilde temmuz ayının ilk yansı için erken rezervasyonda Kemer-Alanya bölgesinden günlük kişi başı 150-160 liraya tatil satın alınırken, şu anda fiyatlar 140-150 liraya düşmüş bulunuyor.
Coral Travel Türkiye Genel Müdür Vekili Mehmet Kamçı, bu yıl otellerin kaynak pazarlardaki düşüşün etkisiyle boşluklan doldurmak için fiyatlarını tüketici lehine revize ettiklerini söylüyor. Otellerin yaptıkları fiyat revizyonları sayesinde tur operatörlerinin de müşterilerine erken rezervasyon dönemi boyunca daha yüksek indirim oranlan sunabildiğini belirten Kamçı, şöyle devam ediyor: “Örneğin geçen yıl bu dönemde indirim oranlan yüzde 20 civarındayken, bu yıl halen yüzde 35’e varan indirimler mevcut. Fakat 15 Haziran’dan sonra artık fiyatların belli bir seviyeye oturacağını ve bu tarihe kadar süren indirimlerin sadece dönemsel bazı olumlu etkilerinin olacağım tahmin ediyoruz. Tatil planlarını henüz yapmamış olanlar Ramazan ayını bu anlamda bir fırsat dönemi olarak değerlendirebilirler. ”
LÜKS TESİSLERE İLGİ
Rus turist sayısının yoğun olduğu Kemer ve Alanya bölgelerindeki otellerde yerli turiste yönelik kampanyaların yoğunlaştığına dikkat çeken turizmciler, Belek, Kundu ve Lara’da yer alan ve üst segment turiste hitap eden otellerden yapılan erken rezervasyon alımlannın ise cazibesini hala koruduğuna dikkat çekiyor.
Türk misafir açısından bu yılm avantajlı bir yıl olduğunu, fiyatlarda geçtiğimiz yıla oranla minimum yüzde 5-15 arası düşüşlerle kampanyalara başlandığını belirten Etstur Yurt İçi Turlar Direktörü Suat Özbek, “İyi satış alan otellerde dönemsel fiyat artışları yaşandı. Bu da erken rezervasyondan faydalanan misafirleri avantajlı hale getirdi. Hala tatil satın almamış tatilciler için çok fazla satış alamamış otellerde uygun fiyat bulmak mümkün” diyor. Özbek, temmuz, ağustos ve eylül ayları için dolulukların ciddi seviyelere gelmesi nedeniyle son dakikacıların yer bulma sorunu yaşayabileceklerini de vurguluyor.
Erken rezervasyon kampanyalarında yapılan satışların indirimlerin yoğunlaştığı kimi dönemlerde indirimli fiyatlarla başa baş gelebildiğine dikkat çeken Jolly Tour Genel Müdürü Figen Erkan, “Erken rezervasyonda tatil satın alıp fiyatın daha ucuzladığı bir durum olursa tüketiciye aradaki farkı ödeme garantisi veriyoruz” diyor. Erkan, Ramazan ayı boyunca özel kampanyalara başlayacaklarını, bunun da Türk turistlere normal tatillerinin yanı sıra ikinci, üçüncü tatil fırsatlan sunacağını söylüyor.
YÜZDE 20’LİK KAYIP
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, Rusya’da yaşanan krizin ve bölge ülkelerde yaşanan gerginliklerin Türkiye’de turizme olumsuz yansıdığına dikkat çekiyor. Ayık, daha turizm sezonu açılmadan şu andaki durumu öngörüp turizmciler olarak fiyatlara sadece yüzde 5’lik enflasyon farkını yansıttıklarını, ekstra zam yapmadıklarını söylüyor. Kendi tesisi Şampiyon Tatilköyü’nde de fiyatlara zam yapmadığını belirten Ayık, şöyle devam ediyor: “İlk beş ayda turizm yüzde 10’lara varan oranda daraldı ama turist sayısı toparlanıp 40 milyona ulaşacaktır. Ancak gelirde daralma olacağı belli. Yüzde 20’lik kayıp ile yılı 33 milyar dolarlık turizm geliri ile kapatacağımızı düşünüyoruz. Her yıl 35-40 bin yatağın devreye girdiği ülkemizde yılı aynı rakamlarla kapatmak birçok tesisin dolmadığı anlamını taşıyor.” Osman Ayık, dünyadaki kon-jonktürel durumun ve çevre ülkelerdeki gerginliklerin uzun sürmesi halinde önümüzdeki yılların da kritik yıllar olabileceğini ifade ediyor. Ayık, Türkiye için turistin ne kadar harcayacağını bildiği paket turların en büyük şans olduğunu, bu yolla gelen turist profilinin korunabildiğim vurguluyor.