BiTaksi den dolmuşlu reklam kampanyası
Mobil taksi uygulaması kampanyasını dolmuşlarla sürdürüyor. Dolmuş ve minibüs giydirmelerinin bilboardlardan daha verimli birer iletişim mecrası olduğunu söyleyen BiTaksi kurucusu Nazım Salur, şu anda İstanbul’daki dolmuşların dörtte birinde reklamlarının olduğunu belirtiyor.
Bugün cep telefonlarında kullandığımız pek çok uygulama var. Bu uygulamalar sayesinde sipariş veriyoruz, alışveriş yapıyoruz, hatta taksi bile çağınyoruz. Sayıları her geçen gün artsa da mobil taksi uygulamasını Türkiye ile ilk tanıştıran şirket, 2013 yılında kumlan BiTaksi oldu. Yolculara en yakın taksiyi bulan ve yönlendiren bu uygulamayı bugüne kadar 1 milyon 250 bin kişinin indirdiğini söyleyen BiTaksi’nin kurucusu Nazım Salur, bunların yansının da uygulamayı sürekli kullandığını anlatıyor. Salur, İstanbul’da taksiyle günde 700 bin yolculuk yapılırken BiTaksi kullanılarak yapılan günlük yolculuğun 7 bine ulaştığım da sözlerine ekliyor. Kısacası İstanbul’daki taksi yolculuklarının yüzde l’i BiTaksi üzerinden gerçekleşiyor. Salur’un hedefi ise bu oram yüzde 10’lara çıkarmak.
İki yıl içinde günde 100 bin yolculuk hedefleniyor.
Dahası bugün İstanbul dışında Ankara’da kullanılan uygulamayı beş şehirde daha yaygınlaştırma planları yapılıyor. İki yılda gelinen nokta ile iki yıl sonra gelinmesi planlanan noktaya bakıldığında bu hedef gerçekçi gelmiyor. Ancak Nazım Salur işin zor kısmının pazardan yüzde 1 pay almak ve kullanım alışkanlığı oluşturmak olduğunun altını çiziyor. “Bizim iki tane müşterimiz var; taksiler ve kullanıcılar” diyen Salur, iki müşteriyle de sürekli iletişim halinde olmanın öneminden bahsediyor. Taksi şoförleriyle sıcak temasla birebir görüşmeler yapıldığını söyleyen Salur, bugün sadece İstanbul’da 11 bin kayıtlı sürücüye ulaşıldığını belirtiyor.
DOLMUŞ ETKİSİ
Nazım Salur, müşterilere ulaşmak için reklam kampanyası ihtiyacı duyulduğunda ise iyi işlere imza atmış, yeni kurulmuş bir ajans bulmak için yola çıktıklannda karşılarına Titrifikir’in çıktığını söylüyor. Bi Taksi’yle anlaştıktan sonra onlann sınırlı kaynağını ziyan etmeden nokta atışıyla tüketiciye ulaşmak için çalışan ajans ekibi, mecra olarak açıkhava ve radyoyu kullanmayı tercih ediyor. Billboard satın alırken özellikle taksi ile ulaşımın yoğun olduğu yerler tercih edilirken, minibüs ve dolmuşlar da iletişim kampanyasında kullanılıyor.
“Güzel dolmuş ama BiTaksi değil” gibi sloganlanrun İstanbul’da gezen dolmuşların üzerinde bir yıl kaldığım söyleyen Salur, iletişim yaparken uygulamaya kredi kartıyla ödeme gibi yenilikler ekleyip bunun duyurusunu da yaptıklarını ifade ediyor. Kampanyayla birlikte 2,5 aylık süre içinde yüzde 12’lik bir büyüme gerçekleştirdiklerini anlatan Salur, “Dolmuş reklamının etkisini görünce bu yıl sayılannı artırdık. Bugün dolmuşların dörtte birinde bizim ilanımız var. İki farklı mesajla daha İstanbul yollannda olacağız. Dolmuş ve minibüslerde artık ‘Tek rakibim BiTaksi’ ve ‘Biz giderken BiTaksi dönüyordu’ mesajları yer alacak” diye konuşuyor.
Nazım Salur, dolmuş ve minibüs giydirmelerinin bilboard ya da megaboardlardan daha verimli birer iletişim mecrası olduğunu söylüyor. Salur, iletişimde dijitali özellikle de Facebook’u etkin olarak kullandıklarından da bahsediyor.
Şerit led çeşitleri fiziksel yapısına göre değişmektedir. Silikonlu esnek şerit led ve silikonsuz esnek şerit olmak üzere iki ana başlık altında değerlendirebiliriz.