Kırsal kalkınma hibeleri tüm illere verilecek
GIDA Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bir kuruluşu olan TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu), tarafından yürütülen Kırsal Kalkınma Programı aracılığıyla birçok yeni işletme kuruldu. Ankara’dan Altaş Besicilik, 500 başlık süt keçiciliği tesisi kurdu. Bunun için TKDK’den 1 milyon 483 bin TL destek aldı. Balıkesir’de Afrodit Yapı Tasarım, TKDKden aldığı 443 bin TL’lik destekle 18 oda kapasiteli butik otel kurdu. Samsunlu Ali Galip Baş, 576 bin TL destekle broiler işletmesini hayata geçirdi. Mardin’de Mimtur Taşımacılık kırsal turizm projesine hibe desteği aldı. Örnekleri çoğaltmak mümkün…
MÜJDEYİ BAŞBAKAN VERDİ
Kırsal Kalkınma Programı halen 42 ilde geçerli. Ancak şu sıralar hazırlığı devam eden yeni bir çalışma sayesinde diğer 39 il de benzer desteklerden yararlanacak. Konuyla ilgili ilk açıklama Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz günlerden düzenlenen “Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi Bilgilendirme” toplantısında Başbakan Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. Toplantıda bir konuşma yapan Başbakan Davutoğlu şunları söyledi:
“İyi tarım uygulamaları kapsamında süs bitkileri, ıtri ve tıbbi bitki üretimi yapan çiftçilerimize dönüm başına 100 TL destek verme kararı aldık. 42 ilimize IPARD Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Fonları hibe fonu kapsamında 3 milyar TL kaynak aktardık. Gelecek beş yıl için ek 3 milyar TL daha aktarmaya karar verdik. Hibe destekleri ile 5 bin 450 yeni tarımsal sanayi tesisini tamamladık. Faaliyete geçen bu tesislere 1.1 milyar TL hibe verdik. Bu tesislerde 46 bin vatandaşımızı istihdam ettik. Süt ve et üreten işletmelere yatırımdaki hibe oranını yüzde 70’e çıkartıyoruz. Arıcılık, seracılık, yerel gıda ürünleri, el sanatları, kırsal turizm ve kültür balıkçılığı yatırımlarında yüzde 50 olan hibe oranını yüzde 65’e çıkarıyoruz. Belediyeler, il özel idareleri ve organize tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgelerinin yenilenebilir enerji yatırımlarını yüzde 100 hibe desteği kapsamına alıyoruz.”
42 ilin IPARD hibe desteklerinden yararlandığına dikkat çeken Davutoğlu, IPARD kapsamı dışında kalan 39 ili müjde vererek “Bakanlar Kurulu toplantısında aldığımız kararla IPARD benzeri yeni bir kırsal kalkınma desteği sistemi geliştireceğiz. Bu 39 ile diğer 42 ilimiz gibi IPARD benzeri bir yöntemle destekleyeceğiz” dedi.
HERKES BAŞVURABİLİYOR
Kırsal Kalkınma Programı Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse ediliyor. IPARD şu önceliklere yönelik olarak kullandırılacak: Ortak tarım politikası ve gıda güvenliği. Veterinerlik ve bitki sağlığı ile ilgili alanlara ilişkin topluluk standartlarının uygulanması. Tarım sektörünün sürdürülebilir adaptasyonuna katkı sağlanması. Tarım-çevre tedbirlerinin ve yerel kırsal kalkınma stratejilerinin uygulanması için hazırlık niteliğinde faaliyetlere katkı sağlanması. Kırsal ekonominin gelişimini destekleyerek, kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlanması.
Kırsal Kalkınma Programı, hibelerden yani karşılıksız kredilerden oluşuyor. Dileyen herkes projesini hazırlayıp başvuruda bulunabiliyor. Ancak ulusal kanunlarca tanınmış özel ve tüzel kişiler TKDK’nm istediği formatta bir iş planı hazırlayarak başvuru yapabiliyor. Ödemeler/ projedeki uygun harcama tutarına göre bir, iki veya üç taksit halinde yapılıyor. Bir çağrı döneminde aynı tüzel kişilik veya aynı gerçek kişi adına birden fazla proje başvurusu yapılamıyor. Ancak IPARD programı kapsamında en fazla dört kez desteklerden yararlanma şansı var. Dört desteğin hepsi de aynı konuda olabiliyor. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun (TKDK), proje sahiplerine ya da ilk kez proje hazırlamayı planlayanlara yardımcı olmak için çeşitli destekleri var.
444 8535 numaralı ‘Yardım Masası’ hattı hedef kitlenin ulaşması için aracısız hizmet sunuyor. Kişiler ister telefonla ister yüz yüze, merkez ya da il koordinatörlüğündeki yardım masalarından her türlü soru ve sorunları için birebir bilgi alabiliyor.