Melek Yatırımcılar ‘Birleşmiş Milletler’inin ilk üyesi olduk
Tüm dünyadaki melek yatırımcı örgütlerinin katılımıyla GBAN-Global Melek Yatırım Üst Kuruluşu kuruldu. İlk üye Türkiye oldu…
MERKEZİ Washington’da bulunan Global Girişimcilik Üst Kurulu’nu (GEN) yakından tanıyorsunuz. Her yıl kasım ayında kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nda milyonlarca girişimciyi bir araya getiren GEN, bu yılki kongresini geçen hafta Milano’da gerçekleştirdi. 160 ülkeden bin 500 civarında girişimciyi, akademisyeni, melek yatırımcıyı, politika yapıcıyı bir araya getiren kongrede bizzat Dünya Girişimcilik Üst Kurulu Başkanı Jonathan Ortmams tarafından Türkiye için çok önemli bir gelişme anons edildi.
Milano’da ilk kez melek yatırımcılık konferansı ayrı bir salonda ve sadece melek yatırımcıların katılımıyla düzenlendi. Bu konferansta Global Melek Yatırım Üst Kurulu’nun kuruluşu tüm dünyaya duyuruldu.
GLOBAL MELEK YATIRIM ÜST KURULU
Milyonlarca girişimciyi bir araya getiren GEN, bu girişimcilerin ve startup’larm yeni iş fikirlerini hayata geçirmek için geçen yıl Moskova’da yapılan genel kurul sonrası bir karar almıştı. Bir yıllık yoğun bir çalışmanın sonucunda EBAN, ACA, BANSEA, ABAN ve „ global business MBAN’ın katılımıyla GBAN – Global Melek Yatırım Üst Kuruluşu resmen 19 Mart 2015’te kurulmuş oldu.
Dünyadaki ilk resmi melek yatırım ticaret örgütü 1999’da kurulan ve Avrupa’daki melek yatırımcıların üst kuruluşu olarak konumlanan, merkezi Brüksel’de bulunan EBAN (The European Trade Association for Business Angels) oldu. Onu 2005’te ABD’deki melek yatırımcıların üst kuruluşu olarak merkezi Washington’daki ACA (Angel Capital Association) izledi. 2006’da ise merkezi Singapur’da bulunan BANSEA-Asya Melek Yatırımcılar Birliği kuruldu. 2014’te ise merkezi Lagos’ta olan ABAN-Afrika Melek Yatırımcılar Birliği ile merkezi Amman’da olan MBAN-Orta Doğu Melek Yatırım Birliği kuruldu.
2014 yılı kapanış verilerine göre, EBAN Avrupa’daki toplamda yıl içinde 5.7 milyar euro yatırım yapan 261 bin melek yatırımcıyı, ACA ise ABD’deki yıl içinde 20 milyar dolar yatırım yapan 275 bin melek yatırımcıyı temsil ediyor.
İşte tüm bu kuruluşlar tek bir şemsiye altında dünyanın en büyük melek yatırım ticaret örgütü olan GBAN – Global Melek Yatırımcılar Üst Kurulu’nu kurmuş oldular. (Ayrıntılı bilgi www.gban.com adresinden temin edilebilir.)
İDDİALI HEDEFLER
Dünyadaki tüm melek yatırımcıların Birleşmiş Miletler’i olarak kabul edilen bu örgüt, merkezi Washington’da olan ve erken aşama yatırım sektörünün global üst kuruluşu olarak çok önemli hedefleri kamuoyuyla paylaştı.
1. Girişimcilerin global finansmana dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar rahatlıkla ulaşmalarını kolaylaştırmak.
2. Kıtalar arası ortak startup yatırım fonlarının gelişimini sağlamak.
3. Global anlamda ve tüm ülkeleri kapsayan melek yatırımcılığı geliştirici ortak politikaların ortaya çıkmasını sağlamak.
4. Melek yatırımcılar, startup’lar ve kamu politikaları arasındaki ilişkileri geliştirmek.
5. Yerel ve bölgesel başarı hikayelerini tüm dünyanın dikkatine ve takdirine sunmak.
Bu üst kuruluşun işleyiş politikası şu şekilde kararlaştırıldı: Sisteme ülkeler kabul edilece ve her ülkeyi sadece bir kuruluş temsil edecek. Söz konusu kuruluş, o ülkenin resmi ve tek global sesi ve adresi olarak melek yatırımcıların Birleşmiş Milletler’inde yer alacak. Bu kuruluş, GBAN İcra Kurulu tarafından uzun bir kriter listesine göre belirlenecek.
İşte ülkemizi ilgilendiren flaş gelişmede bu aşamada gerçekleşti: Türkiye, Global Melek Yatırım Üst Kurulunun ilk üyesi olarak kabul edildi. İcra Kurulu’nun yaptığı ve oy birliğiyle aldığı karar gereği de başkanlığım yürüttüğüm ve Türkiye’deki melek yatırımcılık ekosisteminin yüzde 70’ini temsil eden TBAA-Melek Yatırımcılar Derneği, Türkiye’yi temsilen ve global girişimcilik ekosisteminde Türkiye’deki melek yatırımcılığın tek resmi örgütü olarak kabul edildi.
Ülkemiz, Güney Doğu Avrupa ve Ortadoğu’daki girişimcilik ve melek yatırımcılık ekosistemi için tarihsel nitelikteki bu gelişmenin hem girişimcilerimiz hem de melek yatırımcılarımız için çok önemli ve kayda değer olduğunun altını çizerek ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum.
Haftaya görüşmek üzere…
Baybars Altuntaş / Para