Dünyadan ve Türkiyeden Güncel Haberler

Kobi’lerde Sigorta Bilinci Artıyor

Riskli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin sigortalanmasını kolaylaştıracak ‘Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin kurulması ve sigorta şirketlerinin faaliyetleri sonucu, KOBİ’lerde sigorta bilinci de artıyor. İşletmelerin, sigorta teminatı bulamadıklarına yönelik şikâyetlerinin de önceki yıllara göre azaldığı kaydediliyor.

kobilerde sigorta bilinci

SİGORTANIN birey ve işletmelere sağladığı fayda dışında biraz da gözlerden kaçan çok önemli ekonomik ve toplumsal bir misyonu var: O da ‘ekonomik değerleri korumak.’ Sözgelimi, gerekli önlemler alınmadığı için yanıp kül olan bir üretim tesisi, bir fabrika binası sadece işyeri sahibini değil, söz konusu tesiste ekmek parası için çalışan insanları olumsuz etkilediği gibi ekonomik değerlerin de yok olmasına neden oluyor, işte, sigorta burada devreye girerek değerlerin de yerine konmasını sağlıyor. Tüm önemine karşın, “Küçük ve orta ölçekli işletme (KOBİ) sahipleri için sigorta neyi ifade ediyor? Sigorta gereklilik mi? yoksa bir maliyet unsuru mu?” Sigorta şirketlerinin son yıllarda sigorta bilincini artırmaya yönelik tanıtım kampanyaları ve geçen yıl Hazine Müsteşarlığı öncülüğünde riskli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin sigortalanmasını kolaylaştıracak ‘Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin kurulması gibi gelişmeler, KOBî’lerde de sigorta bilincini artırıyor. Ancak, günümüzde sigortayı halen bir maliyet unsuru olan gören işletme sahiplerinin olduğu da bir gerçek.

Önce önlem, sonra sigorta

Buna karşın bir de sigorta yaptırmak isteyip de sigorta güvencesi alamayan KO-Bl’ler de söz konusu. Özellikle plastik, kimya, boya gibi riskli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler bu konuda yakın zamana kadar çok dertliydi. Bazı işletme sahipleri, işletmelerini yangın gibi risklere karşı sigortalayacak sigorta şirketi bulmakta zorluk çektiklerini dile getirirken, sigortacılar da “Sigortalarız, ama önce risklere karşı önlem alsınlar” diye kendilerini savunuyorlardı. 2014 yılında Hazine Müsteşarlığınca kurulan, Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin (Havuz) devreye girmesiyle sigortalanmama konusundaki sıkıntıların bir parça hafiflediği ve riskli sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin, sigorta teminatı bulamadıklarına yönelik şikayetlerinin de azaldığı kaydediliyor. Hatta, bazı sigorta şirketlerinin Ha-vuz’u yöneten GRC Howden Reasürans Brokerliği’ne başvurmadan, söz konusu işletmeleri sigortalama konusunda daha aktif oldukları kaydediliyor. Ancak, Ha-vuz’un yeni bir oluşum olduğu dikkate alındığında KOBİ’lerin sigorta ile ilgili sorunlarını şıp diye çözmesini beklemek biraz haksızlık olur. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Kalkavan da Havuz’un, KOBİ’lerin sigortalanması ile ilgili problemleri yeterince çözmediği düşüncesinde. Bu şirketlörle ilgili temel sorunun, söz konusu işyerlerinin risklere karşı asgari kriterlere sahip olmaması olduğunu belirten Kalkavan, “Sözgelimi, deposunun bulunduğu yerlerde üretim yapan; sigortaları açıkta olan şirketler var. Bu nedenle küçük ve orta ölçekli şirketlerin öncelikle riske karşı önlem almaları gerekli” diyor.

Kredi alırken akıllara geliyor

Bazı KOBÎ sahiplerinin ise sigorta, bankadan kredi alırken akıllarına geliyor. Bu da aslında, bankaların izledikleri kredi politikası ile ilgili. Bankalar, KOBİ’lere kredi verirken, kendilerini güvence altına almak için genellikle söz konusu işletmelerden “KOBİ paket poliçesi” gibi sigortaları yaptırmalarını istiyorlar. Hatta, poliçe yaptırırken “dain’i mürtehin” şartı koşuyorlar. Bir başka deyişle, hasar durumunda sigorta şirketi öncelikle bankaya ödeme yapıyor. Borç kapatıldıktan sonraki kalan kısmı (eğer varsa) sigortalıya ödüyor.

KOBİ paket sigortasının sağladığı başlıca güvenceler

  • Yangın, yıldırım, infilak
  • Yer kayması
  • Deprem
  • Fırtına
  • Kar ağırlığı
  • Sel, su baskını
  • Dahili su
  • Kara, hava, deniz taşıtları çarpması iş durması Kira kaybı Grev, lokavt
  • Kargaşalık, halk hareketleri, terör Hırsızlık
  • Nakit para ve kıymetli evrak hırsızlığı
  • Emniyeti suistimal Hukuksal koruma

KOBİ’ler havuza direkt de başvurabiliyor

Riskli sektörlerde faaliyet gösteren şirketlerin sigorta teminatı bulabilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığı, geçen yıl Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’ni kurdu. Merkez’in yönetimini de beş yıllığına GRC Howden Reasürans Brokerliği’ne verdi. Böylece, sigorta yaptırmakta sıkıntı yaşayan riskli sektörlerdeki şirketlerin, tesislerini sigortalatabiimeleri sağlandı. GRC Howden Reasürans Brokerliği Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Süer’in verdiği bilgilere göre, sistem aslında reasürans havuzu. Sigorta güvencesi ihtiyacındaki işletmeler direkt ya da sigorta şirketleri ve acenteler vasıtasıyla Howden’le bağlantı kuruyor. Talep geldikten sonra azami 1 hafta içinde ilgili işletmeye risk teftişi yapılıyor. Bunun ardından poliçeleşme süreci de ortalama bir hafta içinde tamamlanıyor. Havuz, Türkiye’de faaliyet gösteren her sigorta şirketine kapasite sağlayabilir durumda. Şu anda yedi sigorta şirketi aktif olarak Havuz’dan yararlanıyor.

ALP SÜER / ŞEMSİYE

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu