Hafızayı Geliştirmenin Kolay Yolu
Bazen, bazı yakınlarınızın adını ve hatta bir önceki gün ne yediğinizi unutuyor olabilirsiniz. Ama hemen telaşlanmayın çünkü bu oldukça doğal. Hem uzun hem de kısa erimli bellek yaşımız ilerledikçe zayıflamaya başlıyor. Sinirbilim uzmanları hafıza konusunda yeni buluşlar yaptıkça, onu nasıl güçlendireceğimiz, hatta bu süreci nasıl tersine çevirebileceğimiz hakkında bilgi sahibi oluyoruz.
İşte size 6 harika yöntem. Bunların hepsi beynimizi aldatıp bilişsel becerilerimizi güçlendiriyor:
1. Uyandığınızda biberiye koklayın
Aromalar insanların bilişsel becerilerini derinlemesine etkiliyor. 2003 yılında, 144 gönüllü üzerinde yürütülen bir araştırmada; katılımcıların uzun ve kısa erimli hafızalarının yanı sıra, dikkat ve reaksiyonları da incelendi. Gönüllülerden bazıları hiçbir kokunun sızmadığı özel bölümlerde tutulurken, bir kısmı biberiye, geri kalanıysa lavanta kokusunun verildiği odalara alındı. En iyi performans biberiye kokusunun olduğu bölümdeki katılımcılardan geldi. Lavanta kokusuysa kısa süreli hafıza konusunda performansın düşmesine sebep oldu. Dahası, biberiye kokusunun dikkati artırdığı da raporlandı. Beyninizin daha yüksek bir dikkat seviyesi ve iyi bir performansla çalışması için biberiyeyi kullanabilirsiniz.
2. Doğru besinleri tercih edin
Sağlıklı beslenme, yüksek zihinsel performans için en iyi çözümlerin başında geliyor. Özellikle de; üzüm, elma, muz, koyu yeşil sebzeler, sarımsak ya da havuç gibi antioksidan açısından güçlü besinleri tercih etmekte fayda var. Antioksidanlar, serbest radikaller denilen moleküllerin kana bol oranda salınmasını önlüyor. Bunlar beyin hücrelerine zarar verdiklerinden, antioksidan alımıyla durumu tersine çevirmek mümkün. Tabii çikolatayı da unutmamak gerek. Zira o da antioksidan açısından zengin bir kaynak. Ayrıca beynimiz Omega-3 gibi sağlıklı yağ asitleriyle gücünü koruyor. Nöronların düzgün çalışması için örneğin bol Omega-3 içeren balık ve fındığı yeterince tüketiyor olmak da çok önemli.
3. Sakız çiğneyin
Sebebi hala tam olarak aydınlatılamamış olsa da, sakız çiğnemenin hafızayı güçlendirdiği bilinmekte. Ancak performansı artıran şey sakızın kendisi değil, çiğneme hareketi esnasında vücudumuzda ve beynimizde oluşan değişimler. Sakız çiğnemek, beynin hipokampus bölgesini uyararak insülin salınmasını sağlıyor. Yani bir bakıma beyni kandırarak, yemek yenildiğine dair sinyal yollamış oluyoruz. Ama dikkat ve hafızayı bu nedenle mi artıyor, bilinmiyor.
4. Zihin oyunları
Zor problemler üzerinde düşünmek zihni geliştiriyor. Örneğin, Sudoku ve bulmaca çözmek aynı anda mantık ve bilgi hafızasını devreye soktuğu için daha fazla sinapsın devreye girmesini sağlayarak hafızayı güçlendiriyor.
5. Belirli bir süre için değil, ihtiyaç duyduğunuz kadar uyuyun
Kaç saat uykuya ihtiyaç olduğu konusu bireylere göre farklılık göstermekte. Başkaları 6 saati yeterli buluyor olabilir ama sizin için bu 9 saat ise 9 saat uyuyun. Bu hem tamamen dinlenmiş olarak uyanmanızı sağlar hem de zihinsel aktivitelerinizin daha sağlıklı olmasını. Beynimiz kendini uyku esnasında yapılandırıyor. 0 gün öğrendiğimiz ve deneyimlediğimiz her şey biz uyurken oldukça girift bir mekanizmayla hafızamıza yazılıyor. Bunlar eski anılarla karşılaştırılıyor ve yeni seçenekler geliştiriliyor. Dolayısıyla, gece uykusunu es geçip bir iki saatlik uykuyla ayakta kalmaya çalışmak zihne büyük zarar vermekte.
6. Egzersiz yapın
Fiziksel aktiviteler sadece vücut kaslarını geliştirmekle kalmıyor, beyindeki gri madde sayısını da artırıyor. Yaşımız ilerledikçe, beynin hafıza merkezi olan hipokampus küçülüyor. Ancak düzenli egzersiz yaparak hipokampusun hacmini artırmak mümkün.
Kısa cevap: Biberiye koklayın.