Güncel Ekonomi Haberleri

Türkiyede İplik Üretimi ve Satışı

İplik deyip geçmemek lazım… Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden tekstil ve hazır giyimin en önemli sac ayaklarından biri. Dokuma kumaştan sonra en önemli ihracat kalemini iplik oluşturuyor. Toplam tekstil ihracatından yüzde 20 pay alan sektör, 2014 yılında 1,8 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Türkiye, bu ihracat rakamıyla 52 milyar dolarlık dünya iplik ihracatında önemli bir rol oynuyor. Dünya iplik ihracatından yüzde 3,4’ün üzerinde pay alan Türkiye dünyanın dokuzuncu büyük ihracatçısı olarak öne çıkıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre, 2014 Eylül sonu itibariyle iplik sektörünün üretimi miktar bazında 673 bin tonu ve değer bazında 5,7 milyar TL’yi buldu. Aynı dönemde iplikte satış miktarı ve değeri ise 528 bin ton ve 4,7 milyar TL’ye ulaştı.

iplik

2015’TE BÜYÜME BEKLENİYOR

Elbette bunlar resmi rakamlar. Sektör temsilcilerine göre pazar açıklanan rakamlardan çok daha büyük. TÜlK rakamlarının çeşitli gerekçelerle olduğundan çok düşük açıklandığını ve piyasadaki mevcut durumu yansıtmadığını söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, “Biz iplik üretim ve satış miktarlarının 1,5 milyon tona yaklaştığını düşünüyoruz” diyor.

Üstelik sektör 2014 yılında Önemli ihracat pazarlarından Rusya’da yaşanan krize rağmen büyümeye devam etti. Rusya’da yaşanan sıkıntılar nedeniyle bu pazarda yüzde 25’lere varan ihracat kayıpları yaşamasına rağmen, yeni pazarların genişletilmesi ve Avrupa Birliği (AB) pazarlarında kaydedilen canlanma üretime olumlu katkıda bulundu.

İplik sektörünün tekstil ve hazır giyim üretim zincirinde çok büyük bir öneme sahip olduğunu belirten İsmail Gülle, şunları söylüyor: “İplik sektöründeki büyüme, iplik ihracatında kaydedilen büyüme oranlarından ve tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri üretimindeki büyüme oranlarından doğrudan etkileniyor. Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü ihracatının ve talebinin sürekli arttığı ve bu sektörlerin Türkiye’nin en dinamik sektörlerinden olduğu dikkate alındığında, iplik üretiminde 2014 yılında miktar ve değer bazında yüzde 30’lara ulaşan artış oranlarının 2015 yılında da devam etmesini bekliyoruz.”

TEKNİK TEKSTİL ÜRETİMİ

İpliğin hammaddesi olan pamuk üretimindeki olumlu gelişmeler de sektörü pozitif etkiliyor. Önceki yıllarda gerileyen pamuk üretimi son iki yıldır tekrar yükselmeye başladı. 2012 yılında kurulan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği’nin çalışmaları sonucunda sağlanan verimlilik artışıyla pamuk üretiminin de artışa geçtiğini söyleyen İsmail Gülle, bunun da sektöre olumlu etki yaptığını beJlirtiyor.

Son dönemde dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de suni-sentetik iplik sektörüne yönelik yatırımlarda bir artış söz konusu. Şirketler özellikle teknik tekstil üretimine yönelik elyaf ve iplik üretimine yatırım yapmak için fırsat kolluyor.

İTHlB Başkanı İsmail Gülle, Türkiye’nin sahip olduğu modern iplik üretim tesisleriyle dünyanın önde gelen iplik üretici ve ihracatçılarından biri olduğunu söylüyor. Gülle, “Özellikle teknik tekstil alanında yapılan uygulamalar ile ipliği farklı özelliklerde pazara sunan sektör aktörleri, katma değerli ürün imal etme noktasında da önemli mesafe kat ettiler” diyor. Özel sipariş ürünler üretme konusunda Türkiye’nin dünyada önemli marka ülkelerden biri olduğunu kaydeden sektör temsilcileri, dolayısıyla iplik sektörü ihracatının ve talebinin sürekli arttığına dikkat çekiyor. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde de teknik tekstil elyafı ve yüksek mukavemetli iplik gibi teknik tekstil ürünlerinin temel hammaddelerinin üretimine yönelik önemli yatırımlarda artış bekleniyor.

EV TEKSTİLİ FARK YARATACAK

İplik sektöründeki gelişmenin ve büyümenin en çok etkilediği sektörlerden biri de ev tekstili pazarı. 13 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan pazarda katma değerli ürünlerle büyüme hedefi koyan ev tekstili sanayicileri, iplik üreticilerinin de desteğiyle, bu alandaki ihracatta şu anda dünya dördüncüsü olan Türkiye’yi dünya İkincisi haline getirmeyi hedefliyor.

Türkiye Ev Tekstili ve Sanayicileri Derneği (TETSİAD) Başkanı Yaşar Küçükçalık, yerli sanayicinin son bir yılda inovatif ürünler ve nano teknoloji konusunda çok yoğun çalışmalar yaptığını söylüyor. Kü-çükçalık, sözlerine şu şekilde devam ediyor: “Yaptığınız ürün rakiplerinizin ürünlerinden farklı değilse hiçbir cazibesi yok. Bu nedenle sektörümüzde çok farklı ürünler geliştiriliyor. Örneğin anti bakteriye! ürünler, ısıyı tutan perdeler, çabuk kuruyan havlular, terletmeyen çarşaflar ve bunlar gibi daha pek çok çalışma yavaş yavaş pazara giriyor. Biz de bu ürünlerle fark yaratacağız.”

Türkiye üretim kapasitesiyle öne çıkıyor

Türkiye, üretim kapasitesiyle dünya iplik üretiminde önemli bir noktada bulunuyor, iplik üretim kapasitesi açısından dünyada beşinci büyük ülke olan Türkiye, Avrupa’da kısa elyaf sisteminde birinci ve uzun elyaf sisteminde ise ikinci büyük üretici ülke konumunda. Türkiye, mekiksiz dokuma tezgah kapasitesi açısından da dünyada altıncı sırada yer alırken, Avrupa’nın en önemli ülkesi olarak öne çıkıyor. Ayrıca belirli ürün gruplarında Türkiye’nin belirgin bir rekabetçilik avantajı bulunuyor. Türkiye, pamuk ipliğinin yanı sıra polyester iplik, akrilik ve viskon karışımlı suni-sentetik iplik, kord bezi veya non-woven (dokusuz yüzey) gibi teknik tekstil ürünlerinde dünya çapında önemli bir üretici ülke olarak öne çıkıyor.

İplik sektörünün 5 beklentisi

1. Üretim ve enerji maliyetlerinin düşürülmesi;

2. istihdam sorunlarının çözülmesi;

3. Lif üretiminde ithalata olan bağımlılığın azaltılması;

4. Suni-sentetik liflere yönelik yatırımların teşvik kapsamına alınması;

5. Yerli sanayinin korunması için haksız ithalatın önüne geçilmesi ve ithalatta örme ve dokuma kumaşa yönelik uygulanan ilave vergilerin devam ettirilmesi.

Tekstil ve hazır giyim büyüyor

Tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 17 oranında pay alıyor. 2014 yılında tekstil sektörü yüzde 6 artışla 8,9 milyar dolarlık, konfeksiyon sektörü ise yüzde 8 artışla 18,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Böylece toplam tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ihracatı 27,6 milyar dolara ulaşmış oldu. 2015 yılında tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde ihracat artışının devam etmesi bekleniyor. Ayrıca sektördeki yatırımların 2015 yılında da devam edeceği tahmin ediliyor. 2023 yılı ihracat stratejisine uygun olarak, yeni ürün, inovasyon ve sanayide teknolojik modernizasyonun 2015 yılında hızlanması bekleniyor. 2023 yılı ihracat strateji çerçevesinde, 2015 yılında tekstil ihracatının 10,7 milyar dolara, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının ise 22 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Dünyaya denim gönderiyor

iplik şirketleri de sektördeki pozitif rüzgarın etkisiyle büyümesine hız veriyor. İnegöl’de 300 bin metrekarelik entegre bir üretim alanına sahip olan İSKO, sektörde tek çatı altında entegre üretim yapan tek kuruluş olmasıyla dikkat çekiyor. Dünya moda akım ve trendlerini gözlemleyerek farklı tasarımlara imza atan şirket,

6o’tan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Yaktaşık 25 bin farklı ürün çeşidine sahip olan İSKO, yıllık 250 milyon metre denim kumaş üretiyor.

Sürekli AR-GE yaparak inovatif ve ileri teknoloji ürünleri geliştirdiklerini söyleyen Sanko Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Sanko Tekstil İSKO Dokuma işletmeleri Grubu Başkanı Fatih Konukoğlu, “Üretimin neredeyse tamamı sektörün önde gelen moda markaları ve mağaza zincirlerine satılıyor. Bu satışın yarısı direkt kumaş olarak ihraç edilirken, diğer yarısı da alıcı markalar tarafından Türkiye’deki konfeksiyonculara yönlendiriliyor ve ürün halinde ihraç ediliyor” diyor, insanların özgürlükleri kısıtlanmadan rahatça hareket edebilecekleri inovatif denim ürünlerine odaklanan şirketin, vücudu daha biçimli ve ince gösteren İSKO Reform HP, kumaş üzerinde kendi elinizle farklı şekiller, efektler verebilmenizi sağlayan İSKO SCRATCH’N JEAN gibi ürünleri bulunuyor. Şirket, tasarım ve AR-GE konusunda kendisini geliştirebilmek için İtalya ve Türkiye’de şubeleri bulunan tasarım ve trend araştırmaları merkezi Creative Room’u kurdu. Ayrıca İSKO İ-SKOOL projesiyle global platformda dünyanın en prestijli moda ve pazarlama konusunda uzman okullarına ev sahipliği yaparak öğrencilerin teoride öğrendiği bilgileri deneyimleme imkanı sağlıyor.

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu