İş Kurmak ve Para Kazanmak İçin Bayilikler
Para kazanmak için öncelikle doğru yerde doğru firma seçimi yaparak “bayilik” alarak kendi işinizi kurabilirsiniz. Türkiye’de 40 milyar dolar işlem hacmine sahip “franchising ekosistemi” yeni markaları da içine alarak her geçen yıl katlanarak büyüyor. Türkiye’nin en büyük 100 franchise veren şirketi 10 bin 135 zincir işletmeye ulaştı. Bu markalar 2015 yılında 3 bin 63 franchise şube açmayı planlıyor. En iddialı büyüme hedefi yine gıdada. Özellikle çiğ köfte, kahve zincirleri ve gayrimenkul danışmanlığı şirketlerinin bu yıl girişimcilere cazip fırsatlar sunması bekleniyor.
Para Kazanmak İçin Bayilikler
Son yıllarda alışveriş merkezlerinin hızlı yayılmasının da etkisi ve yeni iş kollarının önem kazanmasıyla birlikte, Türkiye’de franchise markası patlaması yaşanıyor. Franchising sisteminin bu hızlı büyümesinin nedenleri arasında, sistem için gerekli sermayenin düşük, sistemin standart olmasını, kabul görmüş bir marka ve kontrol mekanizmasını içermesini sayabiliriz. Günümüzde müşteriler zamanı etkin kullanmak istiyor. Dolayısıyla en kısa zamahda kaliteli mal ve hizmet satın almayı arzu ediyorlar. Bu da kalitesini ve markasını kabul ettirmiş ürünlerin satıldığı mağazalardan alışverişle mümkün oluyor. Bu aşamada da franehisingin önemi ortaya çıkıyor.
Franchising sistemi, yatırımcıya, marka sahibinin yıllarca kurumsallaşmak için çalıştığı bilgi birikimini kullanarak bulunduğu bölgede fırsat eşitliği yaratıyor. Böylece yatırımcının ciddi bir yatırım yapmadan bilgi birikimini kullanarak iş sahibi olmasını sağlıyor.
Hızlı büyüyen bu sektörü yılda iki kez yaptığımız Franchising 100 araştırmasıyla mercek altına alıyoruz. Araştırmanın sonuçlarına girmeden önce sisteme ilişkin bazı verileri paylaşalım.
Rakamlarla sektörün büyüklüğünü ifade edecek olursak, Türkiye’de zincir işletmelerin sayısı bin 850’ye ulaştı. Bunların yüzde 24’ü yabancı, yüzde 76’sı Türk kökenli markalardan oluşuyor. Zincirlere bağlı şube sayısının ise 50 bin civarında olduğu ifade ediliyor. Franchise veya bayilik verenlerin sayısı bin 471, zincirler içindeki oranı ise yüzde 78. Sadece kendi şubelerini açıp kendileri işleten zincirler yüzde 22 oranında. Bugün franchising sektörü ülkemizde yaklaşık 40 milyar dolar işlem hacmine sahip.
YURTDIŞINA AÇILIYORLAR
Franchise sektörünün gelişmesiyle doğru orantılı bir şekilde bu yılın işletme zincirlerinin sayısının yükseleceği ve buna bağlı olarak da ciroların artacağı bir yıl olması bekleniyor. Kendi ekosistemini yaratan franchising sektörünün, bu yıl da önemli bir büyüme yaşayacağı tahmin ediliyor.
Türkiye piyasasında franchising sektöründe genişleyen Türk markalarının 2015 planlarında Türkiye geneline yayılmak olduğu gibi, birçoğu da dünya üzerinde yayılmak istiyor. Komagene Çiğköfte, Simit Sarayı, Köfteci Ramiz, Mavi, Gönül Kahvesi gibi pek çok marka rotasını yurtdışına çevirmiş durumda. Özellikle de Ortadoğulu ve Avrupalı yatırımcıların Türk markalarına yakın ilgisi, iş ortaklıklarının ve bununla birlikte de iş hacimlerinin büyümesini sağlayacak gibi görünüyor. Avrupa’nın yaşlanması ve bazı Ortadoğu ülkelerinde yaşanan siyasal belirsizlikler nedeniyle uluslararası markaların da Türkiye piyasasını markaja aldığı ifade ediliyor.
10 BİN 135 ZİNCİRE ULAŞTILAR
Her yıl iki kez yayınladığımız ‘Franchising 100’ araştırması sektörün ne kadar büyüdüğünün bir belgesi niteliğinde… Yaptığımız araştırma, bugün Türkiye’deki en büyük 100 franchise markanın zincir sayısını 10 bin 135’e ulaştırdığını gösteriyor. Bu işletmelerin 2015 yılında vermeyi planladıkları franchise sayısı ise 3 bin 63’ü buluyor.
Bu yıl listede en hızlı büyüyen segmentler arasında çiğ köfte zincirleri yer alıyor. Zira düşük maliyetle küçük metrekarelere kurulabilen bu iş modeli ,yatırımcıya bir kâr marjı sunuyor. Bu da girişimcilerin yoğun ilgisini çekiyor. Böylece çiğ köfte markaları büyümesini her yıl minimum 30 mağaza ekleyerek sürdürüyor.
Listede dikkat çeken bir sıçrama yapan diğer segment ise kahve zincirleri. Kahvenin bir yaşam tarzı haline gelmesi pek çok yeni kahve markasının doğmasına neden olurken, halihazırda pazarda faaliyet gösteren şirketler de hız kesmeden büyüyor. Lavazza, Gönül Kahvesi gibi markalar yeni girişimcileri çekmek için uğraşırken pazara yeni rakipler giriyor. Örneğin Hacı Sayid’in franchise haklarını satın aldığı Gloria Jean’s franchise vererek büyümeye başladı. Kahvede kâr marjının yüksek olması kahve markalarının girişimci için cazip hale gelmesindeki en önemli nedenlerden biri. Şirketler hala ciddi bir potansiyel taşıyan Anadolu’ya açılarak büyümeyi hedefliyor.
Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden inşaatın büyümesi de gayrimenkul danışmanlığı işinin popülerliğini korumasını sağlıyor. Hızla büyüyen şehirler, yeni kentsel dönüşüm alanları gayrimenkul danışmanlarına ihtiyacın artmasına neden oluyor. Yerli veya uluslararası markaların bünyesine giren girişimciler, aldıkları eğitimler ve şirketlerin sunduğu bağlantılar sayesinde kısa sürede para kazanabilecek hale geliyor.
TEPE HOME
■ MÜŞTERİ ODAKLI ÇALIŞIYOR
Mobilya perakende ve mağazacılık sektöründe 20 yıllık deneyimi olan Tepe Home, 2015 yılını’müşteri odaklılık yılı’ olarak kabul etti. Bu stratejisi doğrultusunda müşteriye daha yakın olabilmek için şubeleşmesine hız veren şirket, 2015 sonuna kadar 12’ye yakın yeni franchise vermeyi hedefliyor. Büyüme hedefleri doğrultusunda üretime yönelik yatırımlara da devam ettiklerini söyleyen Tepe Home CEO’su Fırat Türkfiliz, “AR-GE, ÜR-GE ve pazarlama ekibimizi güçlendirdik. Tasarıma ve inovasyona verdiğimiz değeri arttırdık. Yine geçtiğimiz yıl Ankara’da OSB’de arsa yatırımımızı da tamamladık. 300 bin m2’nin üzerindeki bu arsamızda geleceğin fabrikasını kuracak bir yatırım yapmayı planlıyoruz” diyor.
ERA TÜRKİYE
■ 2023 HEDEFİ 850 ŞUBE
Dünyada 3 bini aşkın ofis, 38 binden fazla ofis sahibi ve gayrimenkul danışmanı ile hizmet veren Era Global’in 2012 yılında girdiği Türkiye’de 35 ofisi bulunuyor. 2015’te 100 yeni ofis açmayı planlayan şirket, 2023’e kadar franchise ofis ağını 850’ye çıkarmayı hedefliyor. Franchise ofislerine yüzde 100 başarı sözü verdiklerini söyleyen ERA Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan,”Bu sözü verirken de, ERA Akademi’nin güçlü eğitim ve kadrosu ile franchise vizyonumuza güveniyoruz. Amacımız eğitimlerimiz sayesinde daha profesyonel çizgide yürüyebilecek ofisler kazanmak” diye konuşuyor.
FRESH LINE
■ 2015 BÜYÜME YILI OLACAK
Yunan güzellik ve bakım markası Fresh Line, 2015 yılını büyüme yılı ilan etti. 2015 sonuna kadar beş franchise vermeyi hedefleyen şirket, Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Antalya’da büyümeyi planlıyor. Ayrıca internet satışına başlamayı planladıklarını söyleyen Fresh Line’ın Türkiye distribütörü Gülşah Ertuğrul, bu sayede tüm illerdeki müşterilere ulaşarak aynı zamanda marka bilinirliğini destekleyeceklerini belirtiyor. Ürünlerin yüzde 90’ında esansiyel yağ, bitki özleri gibi doğal ürünler kullanan şirketin bünyesinde 400’ün üzerinde ürün bulunuyor. Ertuğrul, markanın rekabet gücünü, ürün çeşitliliğinden ve mağaza konseptinden aldığını söylüyor.
REALTY-TR
■ ÖZEL SİSTEM GELİŞTİRDİ
27 ülkede 31 franchise ofisi bulunan Realty-Tr, 2014 sonunda franchise ofis vermeye başladığı Türkiye’de hızlı bir büyüme sürecine girdi. 2015 sonuna kadar 90 şubeye ulaşmayı hedefleyen Realty-Tr’nin franchise sistemi, 10 yıllık AR-GE çalışması sonucunda oluşturuldu. Diğer şirketlerden farklı olarak tüm dünyada satış yapma olanağı sunduklarını söyleyen Realty-Tr’nin kurucusu Fatih Elibol, “Dünya üzerinde hizmet verdiğimiz her bir satıcının gayrimenkulünü uluslararası gayrimenkul pazarına dahil ederiz. Realty-TR sistemimiz ile bizimle sözleşme imzalayan gayrimenkul sahiplerine dünyanın her yerinden alıcı üretmek mümkün” diye konuşuyor. Ayrıca şirketin 100 dil desteğiyle çalışan teknolojik altyapısı ve 7/24 hizmet veren çağrı merkezi, franchise ofislere destek oluyor.
GÖNÜL KAHVESİ
■ 35 ŞUBE AÇACAK
ilk şubesini 2002 yılında İzmir’de açan Gönül Kahvesi’nin bugün Türkiye’de ve yurtdışında toplam 73 şubesi bulunuyor. Şirket, 2015 yılında yurtiçinde 35 ve yurtdışında da 35 olmak üzere toplam 70 yeni franchise şube açmayı hedefliyor. 120 metrekare kapalı, 120 metrekare açık alanlı bir Gönül Kahvesi şubesi için 300-350 bin TL + KDV yatırım yapmak gerekiyor. Bu rakama inşaat, ekipman ve dekorasyon maliyeti de dahil ediliyor. Son dönemde yurtdışı yatırımlarıyla öne çıkan şirketin hedef pazarları arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Suudi Arabistan, Almanya, Rusya, Azerbaycan ve Balkanlar bulunuyor.
KOMAGENE
■ YENİ FABRİKA KURUYOR
Komagene Çiğköfte, Türkiye’de etsiz çiğköfte pazarının öne çıkan şirketlerinden biri. 2014’te 2 bin 900 ton çiğ köfte üreten şirketin Türkiye’de 695, Avrupa’da 16 olmak üzere 711 şubesi bulunuyor. Yurtiçinde 150, yurtdışında 50 yeni şube açmayı hedefleyen şirket, 2015 sonuna kadar franchise bedeli almıyor. Markanın başalangıç bedeli, yurtiçinde 15-40 bin TL, yurtdışında 20-30 bin Euro arasında değişiyor. Europan Vegetarian Union’dan (Avrupa Vejetaryen Birliği) çiğköftenin veganlara uygun olduğunu tescil ettiren Komagene, 2015’te bunu öne çıkaracağı reklam kampanyalarının da etkisiyle hızlı bir büyüme sağlamayı hedefliyor. Ayrıca İzmit-Kandıra’da kurulmakta olan gıda organize bölgesinden yer alan şirket, 2 bin 800 metrekare olan üretim kapasitesini 6 bin metrekareye çıkaracak yeni bir fabrika kurmayı planlıyor.
BURSA KEBAP EVİ
■ MODERNLE GELENEKSELİ BİRLEŞTİRDİ
Meşhur Bursa kebabını en gerçek haliyle tüketicilere sunma hedefiyle 2003 yılında kurulan Bursa Kebap Evi, Türkiye genelinde 18 ilde 42 şubesi ve bin 100 kişilik ekibiyle hizmet veriyor, iki yıl sonunda şube sayısını 75’e çıkarmayı hedefleyen şirket, bayilerine mimari proje, personel ve eğitim desteğiyle anahtar teslim projeler sunuyor. Anahtar teslim restoran yatırım maliyeti metrekare başına 2 bin 500-3 bin TL arasında değişiyor. 2015 yılında yurtdışına açılmak için ilk adımı atan şirket, Almanya ile master franchise sözleşmesi imzaladı. 2015 yılı ocak ayında Almanya Saarland-Saarbrücken’de ilk yurtdışı şubesini açan Bursa Kebap Evi, Avrupa’da Fransa, Hollanda, Belçika, İsviçre, Avusturya ve Lüksemburg’ta, Ortadoğu’da ise Dubai, Katar, Kuveyt ve Suudi Arabistan’da büyümeyi hedefliyor.
SUBWAY TÜRKİYE
■ 38 GİRİŞİMCİ ARIYOR
Temelleri Amerika’da Connecticut’ta açılan küçük bir sandviç dükkanında atılan Subway”ın 109 ülkede 43 binden fazla restoranı bulunuyor. Türkiye’de henüz 66 restoranla hizmet veren şirket, 2015’te 38 yeni şube açmayı hedefliyor. Başlangıç bedeli olarak 7 bin 500 Euro talep eden şirket, royalty için yüzde 8, reklam katkı payı için yüzde 4,5 istiyor. Subvvay’in global olarak Uzakdoğu ve Ortadoğu’da yeni eğitim merkezleri ve bölge ofisleri açtığına dikkat çeken Subvvay Türkiye Müdürü Hakan Kurt, “Bu bölgelerin geliştirilmesi açısından kat edilecek çok yol olduğunu görüyoruz. Subvvay’in hedefi 2030 yılında dünya genelinde 100 bin restorana ulaşmak. Elbette nüfusu ve büyüme potansiyeliyle Türkiye de Subvvay için önemli pazarlardan biri” diyor.
LAVAZZA
■ ANADOLU’YA ODAKLANACAK
Çekirdek kahve pazarında dünya lideri olan Lavazza, 2007yılında Best ithalat ile exclusive distribütörlük anlaşması yaparak girdiği Türkiye pazarında, gördüğü ilgi sayesinde hızla büyüyor. Lavazza Türkiye’nin geliştirdiği ‘Best Coffee Shop’ konseptiyle mağazalaşan şirketin anahtar teslim ortalama yatırım maliyeti 148 bin Euro. Ortalama büyüklükte bir kafe için aylık şube cirosunun 85 bin TL civarında olduğunu söyleyen Lavazza Türkiye CEO’su Sertaç Akyüzol, yatırımcının aylık net gelirinin 25 bin TL olduğunu belirtiyor. 2015 sonuna kadar 36 yeni şube açmayı planlayan şirketin hedefinde Anadolu var. Akyüzol, özellikle Anadolu’da bölgesel master franchising vererek büyümek istediklerini vurguluyor.
NU NOODLE
■ ÜRÜNÜ MARKA HALİNE GETİRDİ
Son dönemde popüler hale gelen Uzakdoğu’nun meşhur yemeği noodle girişimcilere de fırsatlar sunuyor, ilk şubesi İstanbul Cihangir’de açılan Nu Noodle, bu alanda öncü firmalardan biri. Cihangir’in dışında İstanbul’da Levent ve Ataşehir’de şubeleri bulunan marka, 2015’te İstanbul’da 10 şubeye ulaşmayı planlıyor. Diğer taraftan Ankara, İzmir, Antalya, Muğla ve Eskişehir illeri için de bölge bayilikleri vermeye hazırlandıklarını söyleyen şirketin kurucusu Ercan Demirhan, “Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’dan da birçok talep alıyoruz. 2017’de yurtdışına açılarak uluslararası bir marka haline gelmeyi hedefliyoruz” diyor. Dükkan ebadına göre mutfak, dekorasyon, tüm demirbaşlar dahil bir şubenin yatırım bedeli 150-200 bin TL arasında değişiyor.
KÖFTECİ RAMİZ
■ 15 ŞUBE AÇACAK
1928 yılında Akhisar’da temelleri atılan Köfteci Ramiz, bugün 28 şehirde 140 şubesiyle hizmet veren ulusal bir marka haline geldi. 2015 sonuna kadar 15 yeni franchise vermeyi hedefleyen şirket, öncelikli olarak Erzurum, Van ve Trabzon’da büyümeyi planlıyor. Farklılaşmak için AR-GE çalışmalarına odaklanan şirket, uzun süren çalışmalarını tamamlayarak menüsüne 10 yeni lezzet ekledi. Yurtiçinin yanı sıra yurtdışında da büyüyen şirket, 2015 yılında Almanya Köln’de iki şube, Azerbaycan Bakü’de iki şube, Hollanda Amsterdam’da iki şube açmayı planlıyor.
BİLİŞİM EĞİTİM GRUBU
■ BÜYÜME HEDEFİ YÜKSEK
1999 yılında faaliyetine başlayan Bilişim Eğitim Grubu’nun Türkiye genelinde 31 şubesi bulunuyor. 2014’te yüzde 30’luk büyüme yakalayan şirket, 2015’te yüzde 50 büyüme hedefliyor. Bilişim Eğitim Merkezi’nde mühendislik mimarlık eğitimlerinin yanı sıra yazılım, donanım, grafik tasarım ve animasyon gibi birçok ana başlıkta eğitimler veriliyor. Ayrıca grubun dil eğitimi veren InfoLANG, çocuklara yönelik InfoKIDS Anaokulları ve kişisel gelişim eğitimleri veren Bir insan Gelişim Akademisi bulunuyor. 2015 yılında eğitim sektöründe yeni yatırımlara hazırlanan şirket, kolej ve üniversite kurmayı planlıyor.
TAB GIDA
■ TÜM MARKALARIYLA BÜYÜYECEK
Burger King, Sbarro, Popeyes, Arby’s ve Usta Dönerci markalarıyla yeme içme sektörünün önemli oyuncularından biri haline gelen TAB Gıda, 2015’te tüm markalarıyla Türkiye geneline yayılmayı hedefliyor. Grubun amiral gemisi olan olan Burger King, 2015’te de liderliğini koruyor. Grup, 2015’te Burger King için 100 şube açmayı hedefliyor. Sbarro ve Popeyes için 30, Arby’s için ise 15 yeni şube açılması planlanıyor. Burger King’in başlangıç yatırım bedeli 700 bin dolar + KDV’den başlıyor. Toplam 109 şubesi bulunan, bunlardan beşi franchise olan Sbarro’nun başlangıç yatırım bedeli ise 300 bin dolar + KDV’den başlıyor. Tavuk ürünleri satan Popeyes markasının ise dördü franchise olmak üzere 118 şubesi bulunuyor. Bu markaya yatırım için 400 bin dolar + KDV başlangıç bedeli gerekiyor. Grubun 47 şubesi bulunan Arby’s için talep ettiği başlangıç bedeli ise 500 bin dolar + KDV.
WALL STREET ENGLISH
■ BEŞ YILDA 30 MERKEZE ULAŞACAK
Wall Street English, 28 ülkede 450’nin üzerinde merkez ile faaliyet gösteren uluslararası bir marka. Dil eğitimi sektöründeki boşluğu görerek 2001 yılında Türkiye’ye giriş yapan şirket, bugün 16 merkezde 9 bine yakın kişiye eğitim veriyor. 2015 yılında franchise vererek büyümeyi planlayan şirket, beş yılda 30 merkeze ulaşmayı hedefliyor. Yaya trafiğinin yoğun olduğu, tercihen toplu taşıma noktalarına yakın yerlere öncelik veren Wall Street, merkezlerin 250-300 metrekare arasında olmasını istiyor. Franchise bedeli yerleşim biriminin büyüklüğüne göre 40-70 bin dolar arasında değişiyor. Toplam yatırım rakamı ise mekanın durumuna göre 300 bin TL civarında bulunuyor.
OSES ÇİĞ KÖFTE
■ KANADA’YA ÜRETİM TESİSİ KURACAK
Oses Çiğ Köfte, üretimini yıllık 5 bin tona ulaştırdı. 2014 yılında ciro bazında yaklaşık yüzde 5 büyüme kaydettiklerini söyleyen Oses Çiğ Köfte iş Geliştirme ve Satış Direktörü Kerim Çağlayan, bu yıl da aynı büyüme oranını yakalayacaklarını belirtiyor. Ankara’da açtıkları üretim merkezinin ardından mart ayının sonunda Konya’da da bir üretim merkezi açacaklarını ifade eden Çağlayan, “Ayrıca sadece marketlere yönelik yeni markayla ulusal zincirlerde ürünümüzü halka ulaştırmaya başladık” diyor. Çin ve Almanya’da üretim tesisi bulunan şirket, bu yılın mayıs ayında Kanada’da yeni bir üretim tesisini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Çağlayan, yılın son çeyreğinde ise Dubai’ye açılacaklarını, hedeflerinin bu yılın sonunda dört ülkede 25 şube açmak olduğunu sözlerine ekliyor.
AVRUPA REKLAM
■ YATIRIMA HAZIRLANIYOR
Rekabetin giderek arttığı perakende sektöründe mağazaların içindeki ürünler kadar dış tasarımları da önemli hale geldi. Artık mağazaların dış tasarımının en önemli unsurları olan ışıklı reklam panoları, dijital baskı hizmetleri, duvarlara devasa afişler gibi çok farklı hizmetler veren şirketler var. Bunlardan biri de Avrupa Reklam. Yaklaşık 10 yıldır pazarda faaliyet gösteren Avrupa Reklam; English Home, Greyder, Erikli Su, Linens, Kanz, Çaykurgibi çok farklı firmalara hizmet veriyor. Tasarımdan üretime ve montaja kadar her konuda şirketlere yardımcı olduklarını söyleyen Avrupa Reklam’ın kurucusu Muharrem Kaya, “Büyüme hedeflerimiz doğrultusunda yatırıma hazırlanıyoruz. Başakşehir Mutsan Sanayi Sitesi’nde 3 bin metrekarelik alanda hizmet veriyoruz. Bu rakamı 2015’te 5 bin m2’ye çıkaracağız” diyor.
SULTANAHMET KÖFTECİSİ
■ 25 ŞUBE AÇACAK
Geçmişte tek şube olmakla övünen köfte markaları artık daha fazla kişiye ulaşmak ve markalarını tanıtmak için franchise vererek büyümeye başladı. Sultanahmet Köftecisi de bu akımın öncülerinden. Türkiye genelinde 135 restorana ulaşan Sultanahmet Köftecisi, 2015’te 25 şube açmayı hedefliyor. Fabrikasında el değmeden hazırlanan köftesi ile geleneksel yiyecek kültürü ve modern hizmet anlayışını bir araya getirmeyi hedefleyen şirket, bin kişiye istihdam sağlıyor. Birkaç yıl önce dondurulmuş gıda işine giren şirket, Migros ve Tansaş’ın ardından yerel ve zincir marketlerde de ürünlerini sunmaya hazırlanıyor.
AYÇAN HELVACIOĞLU MEDYAFORS FUARCILIK GENEL MÜDÜRÜ
“Gıda, hizmet ve gayrimenkul büyüyecek”
“Girişimcilerin her geçen gün artışını ve sisteme dahil olmak istemelerini, yeni tabelaların asılacağının da işareti olarak görmekteyiz. Franchise veren markalarda 2015 yılında gıda, hizmet ve gayrimenkul sektörünün yine lokomotif sektörler olacağını öngörüyoruz. UFRAD işbirliği ve Coldvvell Banker Türkiye ana sponsorluğunda düzenleyeceğimiz ‘Bayim Olur musun? Franchising ve Markalı Bayilik Fuarı’ntn bu yılkı tarihleri 15-18 Ekim 2015. CNR Fuar Merkezi’ndegerçekleştirilecek fuarda, franchise ve markalı bayilik veren firmaları, girişimci ve yatırımcılarla 13’üncü kez İstanbul’da buluşturacağız. Bu yıl yaklaşık 400 yerli ve yabancı markanın katılımcı olacağı büyük bir organizasyon bekliyoruz. Artık fuar katılımcı marka sayısı, m2’si ve ziyaretçisi ile Avrupa birinciliğine aday, dünya sıralamasında da hatırı sayılır bir yerde!’
MUSTAFA AYDIN ULUSLARARASI FRANCHİSİNG DER.BŞK.
“Beyaz yakalılar sektörü büyüttü”
“Yabancı sermayedeki azalma, döviz kurlarındaki dalgalanmalar hepimizi etkiledi. Bu tür kriz ortamlarında franchising sektöründe ters orantılı bir büyüme görürüz. Zira beyaz yakalıların kendi işlerini kurma isteklerinde artış olur. Bu nedenle markalarımız ve franchise sektörü için 2014 yılı iyi geçti diyebiliriz.
Önümüzdeki dönemde ekonomik anlamda büyük potansiyele sahip olan franchising sistemine daha fazla girişimcinin dahil olmasını ve kendi işini kurmasını bekliyoruz. Türkiye’yi franchising ile önce yabancı şirketlerin tanıştırmış olmasına rağmen, yerli şirketlerin de satış ve hizmet ağlarını genişletmenin en güvenli yolu olarak bu sistemi benimsediği görülüyor!’
Kuzey Afrika hazırlığı
Birçok franchise işletmesi Avrupa pazarında önemli başarılar kazanmaya başladı. Özellikle gıda alanındaki bu atağın ABD’ye de sıçradığını görüyoruz. Buna en iyi örnek olarak Simit Sarayı’nı gösterebiliriz. Bunun önümüzdeki yıllarda daha da artacağı ifade ediliyor. Türkiye için yeni bir pazar olan Kuzey Afrika ülkelerine yerli markaların yoğun bir ilgisi olduğu gözleniyor. Son yıllarda toparlanmaya başlayan Kuzey Afrika’ya Türk markalarının yoğun ilgisi olduğu ifade ediliyor. Bunun en önemli nedeni olarak da Kuzey Afrika’nın Türk markalarının kalitesine güvenmesi gösteriliyor. Sektör temsilcileri bu yıl birçok markanın Afrika pazarına girme hazırlığında olduğunu söylüyor.
Yabancı gıda markaları geliyor
Artık Türkiye, coğrafi konumu, kıtalar arasında oluşturduğu köprü açısından bayilik ve distribütörlük vermek isteyen markaların öncelikli tercihi… Bu yüzden her yıl daha çok yabancı marka Türkiye’ye giriş yapıyor. Kimi başarılı oluyor kimi ise geri çıkmak zorunda kalıyor. Ama Türkiye pazarının büyüklüğü tartışılmaz boyutlarda.
Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da en çok gıda sektöründen markaların Türkiye’ye giriş yapması bekleniyor. Bu kapsamda yiyecek içecek sektörünün açık ara önde olduğu kaydediliyor.
RESME TIKLAYARAK BÜYÜTEBİLİRSİNİZ
RESME TIKLAYARAK BÜYÜTEBİLİRSİNİZ
RESME TIKLAYARAK BÜYÜTEBİLİRSİNİZ