Trakya’da ‘Bağ Rotası’ girişimi başlattı
Trakya Kalkınma Ajansı, zengin bağları, yöresel yemekleri, köklü tarihi, göz alıcı doğası ve neşe dolu müziği ile eşsiz güzellikleri bir arada barındıran Trakya’nın, turizm potansiyelini harekete geçirmeyi hedefliyor. Bu kapsamda; 12 butik üreticiyle hayata geçirdiği Trakya Bağ Rotası Projesi’ ile tanıtım hamlesi başlattıklarını söyleyen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “”Bölgemizde tarihi oldukça eski dönemlere dayanan bağ ve bağcılık kültürü son yıllarda büyük bir atılım içinde. Son 40 yıl içinde sökülen bağların yerini yeni bağlar alıyor ve üretim günümüzün bilgi ve teknolojisi kullanılarak eski parlak dönemine göz kırpıyor” diyor.
Trakya, Türkiye’de bağcılık konusunda önemli potansiyele sahip bölgelerinden biri. Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü verilerine göre Edirne, KIrklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’ de toplamda 6 bin 232 üretici, 38 bin 290 ton sofralık üzüm üretiyor.
Bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel ve turizm istihdamına katkı sağlamak amacıyla kurulan Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya’nın sahip olduğu turizm potansiyelini harekete geçirmeyi ve bölgeyi ziyaret eden yerli – yabancı turist sayısını artırmayı hedefliyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl Trakya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 12 butik üreticinin hayata geçirdiği ‘Trakya Bağ Rotası Projesi’ ile tanıtım hamlesini başlatan Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne ayaklan olan yeni bir tanıtım projesiyle çalışmalarını sürdürüyor. Tekirdağ ve Şarköy Rotası’da bulunan Chateau Nuzun, Umurbey Vıneyards, Barbare, Chateau Kalpak bağlarına gezi düzenleyen Trakya Kalkınma Ajansı, Tekirdağ’ın geniş alana yayılan bağlarını tanıtırken; bölgenin yöresel yemekleri, doğası, tarihi ve turistik mekanlarına keşfe çıkardı.
Turist sayısını artıracak
Proje kapsamında Tekirdağ, Şarköy, KIrklareli, Gelibolu Bölgeleri’nden 12 firma yer alıyor. Firmaların bölgelere dağılımı ise Tekirdağ Bölgesi; Umurbey, Chateau Nuzun, Barel Şarapçılık, Barbare, Şarköy Bölgesi; Melen Şarapçılık, Gülor, Chateau Kalpak, KIrklareli Bölgesi;
Arcadia, İrem Çamlıca, Vino Dessera, Gelibolu Bölgesi Gali, Suvla.
İstanbul’un yanı başında yer alan Trakya’yı, kültürü, gastronomisi ve ekonomisi ile tanıtmayı amaçladıklarını dile getiren Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Mahmut Şahin, zengin bağları, yöresel yemekleri, köklü tarihi, göz alıcı doğası ve neşe dolu müziği ile güzellikleri bir arada barındıran Trakya’nın, turizm potansiyelini harekete geçirmeyi hedeflediklerini belirtiyor.
Sektörel ve sektörler arası işbirliklerini geliştirecek önemli bir faaliyet olan projenin, işbirliklerinin gerçekleştirilmesine ve bir platform oluşturulmasına önayak olduğun ifade eden Şahin, “Bu projeyle bölgeyi ziyaret eden yerli yabancı turist sayısının artırılması sonucu bölgede turizm sektörünün gelişimine, çevresel olduğu kadar sosyal ve ekonomik temellerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkı sağlıyoruz” diyor.
‘Trakya Bağ Rotası Projesi’ ile şarabın en eski üretim bölgelerinden olan Trakya bölgesi genelinde, şarap yollarının belirlenmesiyle, bölgenin ulusal ve uluslararası düzeyde bir bağ rotası olarak markalaşması ve tarihin ve hikâyelerin ortaya çıkarılarak gastronomik değerlerinin vurgulandığı bir destinasyon olması hedefleniyor.
“Dünya markaları çıkacak”
Şahin, İstanbul için uğrak bölge olmaya şimdiden aday olan Trakya Bağ Yolu, yerli yabancı ziyaretçilerine, tadım, bağ gezisi, bağ bozumu deneyimi yaşatacağının altını çiziyor. Önümüzdeki yıl da başlattıkları tanıtım hamlesinin gelişmesi ve Trakya’nın turizm potansiyelinin artırmak için çalışmaları başlayacaklarını bildiren Şahin, sözlerine şöyle devam ediyor;
“Bölgemizde tarihi oldukça eski dönemlere dayanan bağ ve bağcılık kültürü son yıllarda büyük bir atılım içinde. Son 40 yıl içinde sökülen bağların yerini yeni bağlar alıyor ve üretim günümüzün bilgi ve teknolojisi kullanılarak eski parlak dönemine göz kırpıyor. Şato usulü üretim yapan bağların sayısı, son beş yıl içinde önemli bir artış gösterdi. Bu bağların en önemli özelliği, üretim tesisi olarak kullanılan şatonun hemen yanında yer almaları ve şarap üretiminin her aşamasının şatoda gerçekleştirilmesi. Bu tesislerimiz, sadece ülkemizin değil dünyanın da benimseyeceği yeni markaları oluşturuyor.”
Uluslararası yarışmalara katılan firmaların birçok birincilik elde ettiğini belirten Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Malımut Şahin, 2013 yılında Turizm İşletmecileri Derneği tarafından kuruma sunulan ‘Trakya Bağ Rotası’ adlı projeye destek verdiklerini söylüyor. Bölge genelinde bağ rotalarının belirlenerek, sahip olduğu turizm potansiyelinin ortaya çıkarılmasını hedeflediklerini vurgulayan Şaiıln, Trakya’nın gelecekte Fransa’nın Bordeaux ve ABD’nin California Napa Vadisi gibi bilinen bir merkez olmasını hedeflediklerini kaydediyor.
Trakya Kalkınma Ajansı, kamu, özel sektör ve sivil toplum arasında işbirliğini desteklemek ve bölgenin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla 2009 tarihinde kuruldu. ‘Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde, çevreye duyarlı, potansiyellerini değerlendiren, küresel ölçekte rekabet edebilir bir Trakya’ olarak belirleyen ajans, kaynakların yerinde ve etkin kullammuım sağlanarak bölgede sürdürülebilir bir kalkınma yaratılması için çalışıyor. Mahmut Şahin, ajansın başlıca amaçları arasında, bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak amacıyla paydaşlar arasında koordinasyonu sağlamak, girişimciliği teşvik etmek, istihdamı artırmak ve ortak proje geliştirme kültürünü oluşturmak yer aldığını söylüyor. Trakya Bölgesi’nde, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ merkezli olmak üzere faaliyet gösteren Trakya Kalkınma Ajansı, Edirne ve Kırklarelide bulunan Yatırım Destek Ofisleri ile de bölgeye hizmet ediyor.