Başarılı Girişimcilik

Kolay İş Kurabilecek 10 Şehir

Teknoloji çağı bir zamanlar ‘gelişmemiş’ olarak nitelendirilen bir dizi kenti ön plana çıkardı. Bu kentler iş dünyasına sundukları kolaylıklarla dikkat çekiyor…

Yurtdışında Kolay İş Kurmak

ARTIK bir iddialı bir teknoloji şirketi kurmak için illaki Silikon Vadisi’nde olmanız gerekmiyor. Internet sayesinde şirketinizi her yerde kurabilirsiniz. Bir zamanlar iş dünyasının dümen suyunda kalan kentler, yeni ekonomide çok farklı bir noktadan avantaj yakalamayı başardılar. Örneğin Nairobi, Lagos gibi kentlerde eskiden sabit telefon hattı bağlatmak için yıllarca bekleniyordu. Şimdi bu kentler, neredeyse sabit telefonu bile görmeden mobil iletişime geçti. Teknoloji, eskinin geri kalmış kentlerine çağ atlattı.

Teknolojinin egemen olduğu yeni ekonomide varlık gösteremeyenlerin geleceği olmayacağını anlayan kentler, yatırımlarını daha düşük maliyetli mobil iletişime kaydırdı. Okullara ve bankalara kolay erişimin sağlanamadığı ortamlarda e-ticaret ve eğitim teknolojilerinin sunduğu fırsatları yakalamak mümkün değil. Günümüzde bir iş başlatmak için geniş, pahalı ofislere, etkileyici mobilyalara, kablolu iletişim hatlarına, kalabalık bir personele gerek duyulmuyor. Artık ihtiyaç duyulan üç ana unsura bakılıyor: İşlevsel bir eğitim sistemi, yasalar ve yürürlüğü, sermayeye kolay erişim, işte bu üç unsuru başarıyla bir araya getirebilmiş kentler…

HO CHİ MİNH CITY (VİETNAM)

HO Chi Minh CITY Vietnam

Eskiden adı Saygon’du. 1955-1975 arası Güney Vietnam’ın başkentiydi. Kapitalist güney, komünist kuzeyle savaşıyordu. ABD’nin yardımına rağmen savaşı kaybettiler. Kuzeyle güney birleşti. Ancak aradan geçen 4ü yılda komünizm de çöktü ve Ho Chi Minh City, bir anda büyük sermaye çevrelerinin göz bebeği oldu. Ho Chi Minh, son komünist liderdi. Bu nedenle kente hala Saygon diyenler çoğunlukta. Bugün birleşik Vietnam’ın ekonomi merkezi konumunda. Ülke topraklarının binde 6’sını kaplamakla birlikte, gayrisafi ulusal hasılanın yüzde 22’sinde, endüstriyel üretimin yüzde 35’inde payı var. Ülke genelinde kişi başına gelir bin doları biraz geçerken, Ho Chi Minh City’de 2 bin 850 dolar.

NAİROBİ (KENYA)

Nairobi KENYA

Kenya’nın yerli kabilelerinden Maasai’ler bölgedeki bir nehire ‘soğuk su’ anlamında Nairobi diyordu. 1899’da İngilizlerin kurduğu kente de aynı adı verdiler. Bölgede ‘Güneşin Yeşil Kenti’ olarak bilinen Nairobi, Afrika’nın en büyük borsasına sahip. Londra Borsası, daha 1953 yılında Nairobi Borsası’m, resmi denizaşırı borsa olarak tanımıştı. 21’inci yüzyılın başlarından itibaren de uluslararası büyük şirketlerin karargah kurduğu bir kent halini aldı. Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere pek çok yardım kuruluşu da burada faaliyet gösteriyor. Afrika’daki üyük şirketlerinin üssü de Nairobi’de. Kent merkezini gökdelenlerin kapladığı Nairobi, tekstil, inşaat, işlenmiş besin ve meyve suyu sektörlerinde hayli iddialı.

BANGALORE (HİNDİSTAN)

Bangalore hindistan

Hindistan’ın üçüncü büyük kenti. Ülkenin önde gelen enformasyon teknolojisi ihracatçısı. Bu nedenle ‘Hindistan’ın Silikon Vadisi’ olarak da tanınıyor. Tek başına ülke ekonomisine 18.5 milyar dolarlık katkı sağlıyor. Geçen yılki ihracatı 15 milyar dolardan fazlaydı. Amerikan Forbes dergisi tarafından, önümüzdeki on yılın en hızlı büyüyecek üç kentinden biri olarak gösterilmişti. Bin 500 dolarla, kişi başına düşen geliri çok fazla sayılmasa da kentte on binden fazla dolar milyoneri, 60 bin kadar da süper zengin bulunuyor. Hindistan’ın teknoloji ihracatındaki payı yüzde 35 olan Bangalore, aynı zamanda ülkenin 280 kadar biyoteknoloji şirketinin yüzde 48’inin faaliyet gösterdiği bir merkez.

SANTİAGO (ŞİLİ)

Santiago Sžili

Şili’nin başkenti ve en büyük yerleşim birimi. 1541’de koloni döneminde kurulan oldukça eski bir kent. Fakat 1980’lerden sonraki ekonomik gelişmeler, kenti modern bir metropol yapmış. Birkaç büyük üniversiteyi bünyesinde barındırıyor. Karayolu ağı, pek çok Avrupa ülkesine parmak ısırtacak kadar mükemmel. And Dağları, kentin havalanmasını önlediğinden hava kirliliği tek sorun. Ülkenin sanayi ve finans etkinliklerinin yüzde 45’i Santiago’da oluyor. Güçlü ekonomisi, ABD’den ve Avrupa’dan iş gücünü Santiago’ya çekiyor. Aynı zamanda Şilinin perakende başkenti. Gerek yerli, gerek yabancı her tür markayı burada uygun fiyata bulmak mümkün. Çevredeki çiftlikler ise Santiago pazarlarına organik ürün gönderiyor.

1 2Sonraki sayfa

Hem indirmesi hemde kullanımı tamamen ücretsiz

3 Yorum

  1. bu şehirlerde lahmacun kebap döner açmak istiyorum ne olur bilgilendirin iş yaparmı 50 bin tl m var yetermi
    iletişim 05432801207

  2. bu şehirlerde lahmacun kebap döner açmak istiyorum ne olur bilgilendirin iş yaparmı 50 bin tl m var yetermi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu