Türk Şirketlerinin Yurtdışındaki Otel Yatırımları
Türk turizmcilerin Asya, Avrupa, Amerika ve Afrika’daki 23 ülkede 41 oteli var. Yurtdışı yatırımda Rixos, Divan, Dedeman, Princess International, Doğuş gibi devler öne çıkıyor…
2013 yılında yaklaşık 35 milyon yabancı turist ağırlayan Türkiye artık kabına sığmıyor ve turizmde dünyaya açılıyor. Yarattığı markalar ve verdiği hizmetlerle büyük beğeni toplayan Türk turizmcileri, dünyanın farklı coğrafyalarında peş peşe otel açarak boy gösteriyor. Son dönemde küresel turizm pazarında adından sıkça söz ettiren Türk otelcüeri Amerika’dan Asya’ya, Avrupa’dan Afrika’ya küresel turizm haritasının hemen hemen her noktasında görmek mümkün. Koç Holding’e ait Divan, Rixos Grubu, Dedeman, Princess International Group, Doğuş Holding gibi firmalar; Türk turizmini uluslararası pazarda başarıyla temsil ediyor.
9 GRUP, 23 ÜLKE, 41 OTEL
Türk turizm firmalarının Maldiv-ler’den Surinam’a, Mısır’dan İsviçre’ye kadar 23 ülkede oteli bulunuyor. Neredeyse tamamının 5 yıldız statüsünde olduğu lüks otellerin sayısı ise 41’e ulaşıyor. Dokuz Türk şirketine ait bu lüks otellerin toplam oda sayısı ise 8 bin 965. Bunlar arasında en fazla otel, yönetim kurulu başkanlığını Fettah Tamince’nin yaptığı Rixos Grubu’na ait.
Rixos Grubu’nun Türkiye dışında 16 oteli bulunuyor. İkinci sırada ise işadamı Sudi Özkan’a ait Princess International var. Bu zincirin dünya genelinde toplam otel sayısı 13. Dedeman Grubu’nun yurtdışmda dört oteli bulunurken, Koç Grubu’na ait Divan markası da yurtdışmda üç oteliyle faaliyet gösteriyor. The Marmara Grubu, Doğuş Holding, Adalı Grubu ve Aydeniz İnşaat ile Permak Grubu’nun ise birer oteli bulunuyor. Bölge anlamında en fazla otel ise Asya kıtasında yer alıyor.
ÇOĞU ORTA ASYA ÜLKELERİNDE
Türkiye’de 13 oteli bulunan Rixos’un yurtdışı halkasının büyük kısmını Asya’daki otelleri oluşturuyor. Kazakistan’da dört oteli bulunan Rixos’un Azerbaycan’da üç, Birleşik Arap Emir-likleri’nde iki, Ukrayna ve Rusya’da birer oteli hizmet veriyor.
Türkiye’nin yedi farklı bölgesinde 15 oteli bulunan Dedeman Grubu’nun ise yurtdışmda dört oteli bulunuyor. Grubun Irak’m Erbil, Özbekistan’ın Taşkent, Rusya’nın Moskova, Kazakistan’ın ise Tavros kentinde birer oteli var.
Turizmde hızlı bir büyüme gösteren Koç Grubu’nun sektördeki amiral gemisi olan Divan, yurtiçinde 12 otele sahip. Türkiye’nin yedi ilinde oteli bulunan Divan Grubu’nun yurtdışmda ise yatırımları komşu ülkelerde. Grubun Irak, Gürcistan ve Azerbaycan’da birer oteli var. Gayrimenkul şirketi Aydeniz İnşaat ise geçtiğimiz yıllarda tamamladığı Ayada oteli ile ünlü turizm merkezi Maldivler’de hizmet veriyor.
Avrupa’da en çok oteli olan Türk şirketi ise yatırımcısı Sudi Özkan’a ait Princess International Group. Grubun Bulgaristan’da dört, Belarus’ta ve Makedonya’da birer oteli bulunuyor. Rixos Grubu’nun ise geçen yıl devraldığı İsviçre’deki Davos Flüela ve Hırvatistan’da birer oteli hizmet veriyor. İtalya’nın en lüks otellerinden Capri Palace’a ortak olan Doğuş Holding, Avrupa’daki bir diğer Türk yatırımcısı olarak dikkat çekerken, Permak Grubu Venedik’te bulunan San Clemente Palace ile listeye eklenen Türk firması olarak öne çıkıyor.
AMERİKA’DA PRİNCESS DAMGASI
ABD’de iki Türk şirketine ait birer otel var. Adalı Grup Teksas eyaletinde otelcilik yaparken The Marmara Grubu ise fi-nans merkezi New York’ta turistleri ağırlıyor. Orta ve Güney Amerika’da ise beş farklı ülkede yedi Türk oteli bulunuyor. Princess International’a ait otellerin ikisi Surinam’da, ikisi Belize’de faaliyet gösterirken grubun ayrıca Panama, Guyana ve Dominik Cumhuriyeti’nde birer oteli ca-sino’larıyla birlikte hizmet veriyor.
AFRİKA’DA RIXOS VAR
Türk otelcilerinin yakından takip ettiği ancak Arap Baharı ile duraklama yaşadığı Afrika’da ise turizmcilerin hedefi kıtanın kuzey kısmı. Halen Afrika’da Türkle-rin işlettiği üç otel bulunuyor. Tamamı Rixos Grubu’na ait bu otellerin ikisi Mısır’da biri ise Libya’da müşterilerini ağırlıyor.