Takım Koçluğunda Kontratın Sihri
“Koçluk kontratla başlar.”
Bireysel koçlukta olduğu gibi takım koçluğunda da takım üyeleriyle kontrat yapan lider, başarılı iş sonuçları almanın birinci ve en önemli adımını atmış olmaktadır.
Takım koçluğu, tüm ilişki ağlarına koçluk yapmayı ve sistemin sesini duymayı gerektiren bfr beceridir. Liderin koçluk şapkasını taktığı anlarda; takımıyla nasıl bir ortamda çalışmanın verimi sağlayacağını netleştirmesi, takımın güçlü yanlarını ortaya çıkarması, takım değerlerini belirlemesi, zor zamanlarda kişileri nelerin bir arada tutacağına ilişkin unsurları netleştirmesi ve birey/takım taahhüdünü alması önem taşır. Böylece hem lider takım üyelerinin beklenti ve ihtiyaçlarını netleştirmiş olur, hem de iş yapış şekli konusunda bir yol haritası oluşturma fırsatı yakalar.
Takımdaki tüm bireyler duyulmak ister, kendilerini değerli hissetmek ve takıma katkı sağlamak ihtiyacı duyarlar. Bununla birlikte her birey yüksek performanslı birtakımın parçası olmayı ve becerilerini güçlü bir rol model eşliğinde geliştirme arzusundadır. Bu platformu hazırlamak takım liderinin görev alanındadır. Platformun yapı taşını güven oluşturur. Bireylerin güven ortamı içinde çalışması ve üretkenliğin ortaya çıkması için ihtiyaç ve beklentilerini takım lideriyle şeffaflık içinde paylaşmaları önem taşır.
Takım içinde güven ve şeffaflık olsa dahi, bazı dönemlerde takım zor zamanlardan geçebilir. Performansın ya da motivasyonun azaldığı durumlarda, takım üyeleri arasında ilişki sorunları olduğunda ya da amaç/ stratejinin netleştirilmesi aşamasında takımla yapılan kontratın bu süreçleri çözüme ulaştırdığı ve bireyleri daha başarılı sonuçlar almaya teşvik ettiği gözlemlenmiştir. Bu tür durumlarda liderin takım koçu şapkasıyla kontrattaki güçlü yanları, değerleri, takımı hangi unsurların bir arada tuttuğu ve ileriye taşıdığını hatırlatması bireyleri harekete geçirir. Sorunun bir parçası olmak yerine çözümün bir parçası olmaya, üretkenliğe ve daha yüksek performansa takım davet edilmiş olur.
Aynı zamanda takım lideri, bireylerden ve takımdan iş sonuçları kapsamında aldığı taahhütleri belli periyotlarda kendilerine hatırlatmalı ve sorumluluklar çerçevesinde kimlerin hangi işle ilgilendiğini, nasıl bir performans ortaya çıkardığını ve kolektif başarıyı takip etmelidir.
Böylece bireysel egoların ön plana çıkması ve bireysel başarılara odak-lanılması yerine her bir takım üyesi takım başarısına yaptığı katkının far-kındalığı ile daha yüksek hedeflere koşma konusunda istekli olacaktır. Bu durum hem organizasyonun vizyonuna hizmet edecek hem de bireylerin aidiyet duygusunu geliştirecektir.
Takımınıza sihirli bir değnekle dokunun, onlarla kontratınızı yapın ve alacağınız başarılı iş sonuçlarının keyfini çıkarın.
İrem Erol