Girişimcinin Yöneticilikten Liderliğe Geçişi
Şirketi başarılı olan girişimcinin önünde çok zor bir seçim vardır. Şirketinin başında kalıp yönetmeye devam etmek ya da profesyonel yöneticilere teslim edip liderlik etmek…
Futbolcu mu olacaksınız, teknik direktör mü?
GİRİŞİMCİLER, işlerini kurduktan sonra iki önemli aktiviteyi yerine getirmekle aynı anda uğraşmaya başlarlar. Hem girişimcilik becerilerinden dolayı yepyeni inovatif girişimlerde bulunmaları, hem de kurdukları işi yönetmek ve idare etmekle uğraşmaları gerekir.
Bu yüzden, girişimcinin en güzel zamanı işini kurana kadar olan aşamadır. Bu aşamada girişimcilik becerilerini istediği gibi özgürce değerlendirebilir.
Ancak, işini kurduktan sonra, istese de istemese de şirket yönetmek gibi bir aşama karşısına çıkar. Bazı girişimciler şirket yönetmeyi becerebilirken bazıları beceremez. Sırf şirket yönetmeyi beceremediği için veya bu soruna bir çözüm bulamadığı için sahadan çekilmiş pek çok girişimci vardır.
YÖNETİCİLİKTEN LİDERLİĞE GEÇİŞ
Bunun farkında olarak, işini kuran girişimcilerin, belli bir süre sonra, kendi kurdukları işin lideri olmaya kendilerini odaklamaları gerekir. Umberto Eco’nun dediği gibi: “İnsanlar kurumlan kurarlar, sonra da kendi kurdukları kuramların çalışanı olurlar.”
İşini kurma ve ardından büyütme aşamasını tamamlayan girişimcilerin hayatlarındaki kader anlarından biri de şu sorunun cevabıyla belirlenir: Yola kurduğum bu işin genel müdürü olarak mı devam edeceğim, yoksa profesyonel bir genel müdür alıp işin liderliğini mi yapacağım?
Aslında bu soru şunun gibi bir şeydir: Hala sahada top mu koşturacaksınız, yoksa yerinize bir futbolcu koyup kendiniz takımın teknik direktörlüğüne mi soyunacaksınız?
Bazı girişimciler mezara kadar top koşturmayı tercih ederler. Kendi kurdukları işin yöneticisi olarak hayatlarına devam ederler. Bu da, yıllar önce yüksek girişimcilik becerilerine sahip bir bireyin artık girişimciden ziyade yüksek yönetici becerilerine sahip bir genel müdür olması sonucunu doğurur. Yani, kendi kurduğu işin en yüksek rütbeli çalışanı olur.
Bir kısım girişimciler ise, bilinçli olarak ve istemeyerek de olsa, işin yönetimini profesyonellere bırakırlar. Böylelikle, kurdukları işin olgunlaşma aşamasına geçiş yolunu açmış olurlar. Şirket kurumsallaşır ve halka açılmaya kadar yol alır.
Kendisi de saha kenarında her an maçı takip eden ve yönlendiren birey olarak bu yolculukta liderlik rolünü üstlenir.
YOLA NASIL DEVAM EDECEKSİNİZ?
Yöneticilikten liderliğe geçişin önemli avantajları vardır. En önemlisi de zaman kazanırsınız. Girişimcilik becerileriniz ölmeden yepyeni işlere odaklanarak bu becerileri ekonomiye kazandırabilirsiniz. Yöneticilik yaptığınız zamanlarda, sadece mevcut işinize odaklanırken, şimdi yepyeni alanlarda ve yepyeni pazarlarda yepyeni işler kurma imkanı ortaya çıkar.
Genellikle, liderlik koltuğunu seçen girişimciler, şirketlerinin pazarlama ikonu haline gelirler. İşlerini başarıyla kurmuş ve büyütmüş olan girişimcilerin ortak yanı, hepsinin birer pazarlama ve satış dehası olmasıdır. Aslında, bir girişimcinin yöneticilikten liderliğe geçiş yapması demek, yönetim ve organizasyon, ürün yönetimi, mali işler yönetimi gibi el oyalayan kısımları profesyonellere bırakıp, pazarlama gibi hem zevkli hem de şirkete kazandıran ve girişimcinin de asıl uzmanı olduğu kısma tüm enerjisiyle odaklanması demektir. Tabi ki, liderlik etmek sadece pazarlama bölümünü şaha kaldırmak demek değildir, ancak ağırlıklı kısım pazarlamadadır çünkü girişimciyi başarıya ulaştıran asıl becerisi de zaten pazarlama konusundaki inovatif bakış açısıdır. Bu bakış açısı ve beceri, öyle kolaylıkla elde edebilecek bir şey değildir.
Bazı girişimciler kendilerinin pazarlamasında ana ikon olarak rol alırlar. Öyle bir noktaya gelir ki bu durum, şirketlerinin markasından çok girişimcinin adı bilinir olur. Bu da iyi bir şeydir, çünkü bir elin nesi var, iki elin sesi var misali, hem şirketlerinin hem de kişisel markalarının sinerjisinden istifade etmeye başlarlar.
İşte girişimcinin, işini kurarken ve ardından büyütürken düşünmesi gereken en önemli konulardan biri budur: İşinizi olgunlaştırma aşamasına geldiğinizde, şirketinizin çalışanı olarak mı yola devam edeceksiniz yoksa lideri olarak mı?
Karar sizin…
Haftaya görüşmek üzere…
Baybars Altuntaş / Para