Para kazanma yöntemleri
Girişimcinin gelir akışı oluşturan tek bir iş modeline saplanıp kalmaması, ondan yeni fırsatlar çıkarması gerekir. İnovatif bir yaklaşımla dükkan içinde dükkanlar kurarak gelir çeşitliliği yaratabilir…
İçeriğe Ait Başlıklar
Para Kazanmak
GİRİŞİMCİLERİN aynı kumaştan birkaç farklı takım elbise çıkartmaları gerekiyor. Özellikle rekabet şartlarının gün geçtikçe arttığı piyasa koşullarında, girişimcilerin aynı işten birkaç farklı yöntemle para kazanmanın yollarını bulmaları lazım. Bu yüzden, öncelikle ne tip para kazanma yöntemleri mevcut, onları incelememiz gerekiyor.
Nasıl Gelir Yaratılır?
- Mal veya hizmet alını satımı: Açtığınız bir dükkanda kitap, yemek, ayakkabı, uçak bileti gibi fiziksel olarak dokunulabilecek ürünlerle, kurs, emlak danışmanlığı gibi fiziksel olarak dokunamayacağınız hizmetlerin satışından oluşan bir nakit akışınız söz konusu olabilir. Yani, elle tutulur, gözle görülür bir şeyleri, ya da somut bir yarar sağlayan hizmetleri alıp sattığınızda nakit para üretmiş olursunuz.
- Kullanıldıkça nakit üreten işler: Otelde kaldığınız gece sayısı kadar, telefonda konuştuğunuz dakika kadar, arabada kiraladığınız gün kadar ücret ödersiniz. Ürününüzü satarak ve mülkiyetini elinizden çıkararak değil de, kiralayarak para kazanırsınız.
- Abonelik gelirleri: Spor kulüplerine abone olursunuz, dergilere abone olursunuz, video kulüplerine abone olursunuz. İşte bu tip iş modelleri de düzenli bir nakit akışı sağlar.
- Lisans gelirleri: En güzel nakit üreten sistemdir. Hiçbir gideri yoktur. Kullanıcılar sadece lisans ücreti ödeyerek tüm kullanım haklarını sizden belirli bir bölge ve belirli bir süre için alırlar, sizden de çok fazla bir şey beklemedikleri için girişimciye gider kapısı da oluşmaz.
Tek Modele Saplanıp Kalmayın!
Girişimciler, genellikle gelir akışı oluşturan bu iş modellerinden sadece birine odaklanırlar. Yani, ya mal satarak para kazanır, ya sadece abonelik sistemine odaklanır ya da sadece lisans geliri elde ederek para kazanmaya çalışır.
Halbuki, girişimcimiz şunun farkında olmalıdır. Bu nakit üreten metotlardan her hangi birisinde bir başarı yakalanmış ise, çok büyük ihtimaldir ki diğer modellerde de nakit üretme fırsatı mevcuttur.
Diyelim ki bir restoran açtınız. Güzel yemekler satıyorsunuz ve tüketici tarafından hem ürünleriniz hem de markanız kabul görmüş durumda. İşte bu aşamaya gelince, bazı durumlarda işin başından itibaren, diğer nakit üreten alternatif pazarlama metotlarını ve ürünleri devreye sokmanızın hiçbir zararı olmayacağı gibi, size yepyeni müşteriler de kazandıracaktır.
Öncelikle, aylık abonman sistemini geliştirip, restoranınızı bir yemek kulübüne çevirebilirsiniz. Aylık düzenli ödenecek abonelik ücretleriyle, isteyen kendi evine gidip yemek yiyormuş gibi yemeğini yer ve kalkar. Bu sayede tüketiciyi ‘bugün nerede yemek yesem’ düşüncesinden kurtarmış olursunuz. Aboneliğini istediği zaman kesebilme rahatlığını da vermeniz gerekir. Bu aboneniz, gelirken yanında yeni tüketiciler de getirecektir.
Öte yandan, restoranınızın mutfağını da kiralayın. Bırakın, insanlar kendi malzemelerini satın alıp sizin aşçınızı ve mutfağınıza saatlik veya pişirim başı bir ücret ödeyerek kiralasınlar ve yemeklerini ister sizin restoranınızda isterse evlerinde veya işyerlerinde oturup tüketsinler.
Madem marka oldunuz, bırakın bağımsız girişiciler markanızın lisansını alıp kendi işlerini kursunlar. Size hem isim hakkı bedeli, hem de aylık gelirlerinden belli bir yüzde ödesinler.
Bir Restorandan Çok Daha Fazlası
Dikkat ettiyseniz, aynı kumaştan dört farklı takım elbise çıkardık. Ancak, bu farklı işleri aynı çatı altında yapabilmek, daha fazla çalışmayı ve işleri daha organize şekilde idare etmeyi gerektirir. Bu yüzden, gelir akışınızı çeşitlendirmek, bir anlamda işletme becerinizi geliştirmekle doğru orantılıdır. Restoranınızı sadece yemek yapıp satılacak bir yer olarak görmenin ötesine geçip, farklı iş modellerini uygulayabileceğiniz ve cironuzu arttırabileceğiniz bir işletme olarak görmeniz gerekir.
Girişimcilerimizin, gelir akışını çeşitlendirmeleri, hem daha fazla para kazanmalarının hem de daha kurumsal hareket etmeleri gereğinin yolunu açar. Bu da zaten yatırımı gerçekleşmiş iş yerleri için ‘dükkan içinde dükkan’ mantığıyla piyasada müthiş bir rekabet gücü sağlar.
Haftaya görüşmek üzere…
Baybars Altuntaş / Para
Fikirler çok ilginç, hiç böyle düşünmemiştim. Verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkür ederim.
PART TİME FULL TİME EK GELİR İMKANLARI !
Kendinin patronu olmak isteyenlere,ne kadar çalışacağına ve ne kadar fazla kazanacağına kendi karar vermek isteyenlere yönelik bir kazanç sistemi. http://deparlink.com/?a_aid=53eb2e2db9318