Başarısızlığın nedenleri nedir?
Başarısızlığın nedenleri nedir? Battıktan sonra nasıl bir strateji izlemeli?
Türkiye’de en büyük neden para, yani yatırımcı bulamamak. Girişimcilerin, çok hızlı bir şekilde işi ölçeklendirmesi gerekiyor ki yatırımcı çekebilsinler. Ancak Türkiye’de başarısızlık oranının çok yüksek olmasının temel nedeni, yeterince sermayenin olmamasıdır. Eminim ki pek çok girişim, yeterli sermayeyle buluşamadığı için başarısız oluyor. Para çok kıt kaynak olduğu için başarısız olan bir girişimci ikinci bir şansı yakalayamayabilir.
Aslında yurtdışında başarısız olanlara tecrübeli deniyor ve tekrar kaynak da bulabiliyorlar. Ama;
Türkiye’de başarısız olan bir şey değerini kaybedebiliyor. Türkiye’de başarısız olmalarını çok tavsiye etmem. Bir daha o şansı yakalayamayabilirler.
Yatırımcılar olarak biz bir piyango bileti alıyoruz. Çıkarsa çok büyük servet kazanıyoruz, çıkmadığı zaman hiçbir şey almıyoruz, şirket kapanıyor. Bizim şimdiye kadar bir tek batan yatırımımız, Tablet Seminerler projesi oldu. Ancak batacak olan, bir yere gitmeyeceğini gördüğüm 3-4 tane daha var. Genelde başarısız olanlar erken aşama, fikir aşamasındaki projeler oluyor. Ancak 44 yatırımım arasında daha fazla para koyduklarım genelde ivmelenmiş şirketler. Bunlar daha az riskli ve geç aşama yatırım olduğu için daha fazla para yatırdım. O yüzden, yatırımlarımın yarısı bile batsa, batanların büyük bir kısmı benim parayı daha az koyduğum yatırımlar olacak. Paranın önemli bir kısmı yaşayacak olan yatırımlarda görünüyor. Yatırım bulunduktan sonrası için ise başarısızlık nedeni, tüketiciye odaklanmadan ürün odaklı düşünmek ve AR-GE yapmamak oluyor. Ekosistemde gerçekten fikirlerine güvendiğiniz kişilerden görüş almanız lazım. Şeffaf olmaktan kaçınılmamalı. Fikrimi başkası çalar gibi düşünceler anlamlı değil. Fikrin değeri 1 dolar, önemli olan yapabilmek.