Online Alışverişte 13 Trend
Türkiye’nin En Beğenilen Online Alışveriş Siteleri araştırması sektöre ilişkin birçok trende dikkat çekiyor. İşte Trend Group Başkanı Nurhan Keeler’ın analizleri…
1- 2012 yılında 25 milyar TL olan e-ticaret pazarı 2013 yılında 35 milyar TL’ye yükseldi. 2014 yılı hedef rakamı olarak 100 milyar TL telaffuz ediliyor. E-tica-ret Türkiye’de yatırımda öncelikli sektörler arasında yer alıyor.
2- E-ticaret pazarındaki oyuncular, büyük oyuncular dışında sürekli olarak değişim gösteriyor. Pazara çok sayıda girişimci giriyor ve çıkıyor..
3- Online alışveriş zaman ve sınır tanımıyor. Tüketicinin bakış açısında her an her şeyin elinin altında olması Online alışverişin en önemli motivasyonu (yüzde 34). Geleneksel mağazalara göre uygun fiyatların olması ise ikinci önemli motivasyon (yüzde 32).
4- Online alışveriş sitelerinin tercihinde güven, uygun fiyat ve çeşitlilikten sonra teslimat önemli bir kriter. Kargo sektörünün gelişimi online alışveriş sitelerinin gelişimini etkilediği gibi tersi de mümkün.
5- Tüketicilerin gözü alışveriş sitelerinin üstünde; alışveriş yapmasalar bile ‘ne var ne yok’ diye bakılan siteler var (en yüksek değer yüzde 23). Bu, hem piyasanın nabzının tutulduğu anlamına geliyor hem de bu yoklamaların her an alışverişe dönüşebileceği anlamına..
6- Bir yandan yeni tüketici kazanan alışveriş siteleri bir yandan gönderilen ürünün farklı çıkması (yüzde 13), teslimat süresinin uzun olması (yüzde 13), yüksek fiyat (yüzde 11), ürünün problemli olması gibi nedenlerle tüketici kaybı yaşıyorlar.
7- Online alışverişin geleceği güvene dayanıyor; sitenin dolandırıcı çıkması (yüzde 4), güvenilir olmaması (yüzde 5), muhatap bulamamak (yüzde 3) gibi sorunlar önlem alınması gereken alanlar. Sitelerin uzun vadeli güvene yatırım yapmaya ve müşteri memnuniyetini yakından takip etmeye ihtiyaçları var.
8- Online alışveriş cep telefonu pazarını, işletim sistemini veya uygulamalan da yakından ilgilendiriyor. Tüketiciler cep telefonu alırken online alışveriş uygulamalarına bakarak da alıyorlar; cep telefonundan alışveriş yapanlann oranı şimdiden yüzde 9 ve tabletten yapanların oranı yüzde 8’lerde.
9- Alışverişlerin 10 tanesinden 7’si planlanan yerlerden ve planlanan üründen yana yapıldığına göre markaların müşteri sadakatinden söz etmek mümkün.
10- Tüketiciler siteleri birbirlerine tavsiye ettiklerine göre tavsiye üzerinden müşteri memnuniyetini öl-çümlemek önemli; bazı sitelerin tavsiye edilme oranları yüzde 23’lerde. Fiyatının uygun olması, güvenilirlik, çeşit fazlalığı ve hızlı teslimat en önemli tavsiye nedenleri.
11- Online alışveriş siteleri mağaza alışverişlerini canlandırabiliyor; elektronik eşyalarda önce siteye bakıp sonra mağazadan alışveriş edenler yüzde 63, bu oran kıyafet ve aksesuarda yüzde 49…
12- demeleri kredi kartıyla yapan yüzde 60’lık bir kesime karşı, teslimatta nakitle ödeyen yüzde 20’lik bir kesim ve teslimatta kredi kartıyla ödeyen yüzde 13’lük bir kesim var. Sanal kart, Paypal, BKM gibi ödeme sistemleri ise yüzde 2-3’lerde.
13- Online alışveriş kişileri şehir trafiğine girmekten kurtardığı gibi, çocuklu anneler, yaşlılar gibi kişilerin yardımına koşuyor; bebeğini bırakıp dışarı çıkamayan anneler bebek maması, bebek bezi, evin market alışverişini online yapabiliyor. Kilo kilo deterjanı taşıyamayacak yaşlılar, engelliler gramaj tercihlerini online alışveriş sayesinde değiştirebiliyor.