Görünmezlik pelerini mi? Evet lütfen!
3 boyutlu yazıcılarla her şey mümkün
3 boyutlu baskı tekniğiyle tanıştığımızdan bu yana en imkansız formların bile bire bir kopyalanabildiğine şahit oluyoruz. Bir yanda biyoyazıcılarla üretilen yapay organlar, diğer tarafta moda dünyasına el atıp fütürist tasarımlar yaratan yazıcılar, prostetik uzuvlar, otomobil parçaları, bloklar halinde inşa edilen yapılar… Bu yazıcıların modern insana kazandırdığı pratik uygulamalar saymakla bitmiyor. Böyle bir yazıcının kendi kendini kopyalaması bile mümkün. NASA ve ESA, 3 boyutlu yazıcıları Mars gibi gezegenlerde koloni kurmak için kullanmaya karar verdiler. Bir düşünsenize, artık başka bir gezegende araştırma üsleri inşa edecek, astronotların tıbbi kontrollerini yapabilecek, gerekirse yapay organ üreterek tedavi aşamasına geçilmesini sağlayacak olan robotlarla karşı karşıyayız. Evet, gerçekten limit yok. Peki, sadece bir gecede kendi görünmezlik pelerininizi üretmeye ne dersiniz?
Duke Üniversitesinden Profesör Yaroslav Urzhumov, aynı teknolojiyi görünmezlik pelerini üretmek için de kullanabileceğimizi söylüyor. Mevcut çalışmalarda fiberglas ve bakır gibi malzemeler kullanılırken, Urzhumov ve ekibi 3 boyutlu baskı makinesiyle üretilen, polimer tabanlı özel bir metamateryal kullandı. Bu alanda kullanılan meta-materyaller, bazı dalga boylarındaki ışınları kırabilen, insan yapımı özel bileşimler. Ekibin baskı makinesi kullanarak ürettiği malzeme delikli bir disk şeklinde. Diskin üstündeki deliklerin yerleri özel bir algoritma kullanılarak belirlenmiş. Amaç, bu delikler sayesinde ışınları ustalıkla saptırmak ve böylece görünmezlik etkisi oluşturmak. Diskin tam ortasında çok daha büyük bir delik var. Buraya ışın geçirmeyen bir malzeme yerleştiriliyor. Yapılan deneyde, mikrodalga ışınları bu özel forma yansıtıldı ve obje görünmez oldu. Aslında diskin yaptığı şey oldukça basit: Işınları uzaya geri yansıtıyor, böylece kendisini görünür kılacak olan etkiyi ortadan kaldırmış oluyor.
Urzhumov yaptığı açıklamada; “Bu tasarım, hem objeyi hem de gölgeleri ortadan kaldırıyor,” diyor.
Bugüne dek yapılan görünmezlik deneylerinde, birbirinden farklı teknolojiler denendi ancak gölgelerin elimine edilmesi başarılamadı. Tabii bir insanı görünmez kılıp, gölgesini saklayamamak gerçekten büyük bir sorun. Neticede bu şekilde tam anlamıyla bir görünmezlik etkisi yaratmış olmuyoruz. Urzhumov’un ürettiği bu teknoloji gölge sorununa da çözüm getirmiş gibi görünüyor. Yine de bir sorun var: Mikrodalga ışınımı, görünür ışık tayfının içinde değil. Şimdi aynı tekniğin daha yüksek frekanslı radyasyona, yani görünür ışığa uygulanabilmesi için geliştirilmesi planlanıyor.
Tüm görünmezlik teknolojilerini bir simülasyonda canlandırarak araştırmalarına devam eden ekip, bu tekniğin yakın zamanda her türden objeye uygulanabileceğini söylüyor. Üstelik 3 boyutlu baskı tekniğiyle üretilebildiği için “kendi pelerinini kendin yap” sloganıyla pazarlanabileceği de ortada. Urzhumov, “Eninde sonunda her isteyen, belli bir tutar karşılığında satın aldığı 3 boyutlu yazıcısıyla, sadece bir gecede kendisine en uygun pelerini üretebilecek,” diyor. Haksız sayılmaz. Günümüz girişimcileri, bu yazıcılarla daha başka neler üretilebileceği konusunda oldukça çılgın sayılabilecek fikirler geliştirmekle meşgul. Çok yakın bir gelecekte 3 boyutlu yazıcılar hepimizin evine girmiş olacak. Yani ürünleri değil, onları üretmek için gereken yazılımları satın almaya başlayacağımız bir geleceğe doğru hızla ilerliyoruz.