Hazır Giyimde İnovatif Ürünler
Hazır giyimde inovatif ürünler popüler oluyor. Kısa bir süre öncesine kadar sınırlı sayıda üretilen akıllı tekstil ürünleri, artık tüm giyim sektörünü sarmaya başladı. Koton’dan Süvari’ye kadar pek çok perakende markası koleksiyonlarında inovatif ürünlere yer veriyor. Anti-stres, radyasyon önleyici, koku savar gibi farklı özelliklere sahip bu ürünlerin şirketlerin ciroları içindeki payı da giderek yükseliyor.
İçeriğe Ait Başlıklar
Akıllı Tekstil Ürünleri
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN ; Antistres, radyasyon önleyici, koku savar, enerji veren, serin tutan, leke tutmayan, zayıf gösteren… Bu listeye pek çok özellik eklemek mümkün. Artık tekstil ürünlerinde fonksiyonellik en az tasarım kadar önemli bir hale geldi. Dünyanın önemli tekstil üreticilerinden biri olan Türkiye de bu trende en hızlı uyum sağlayan ülkelerden biri oldu. Böylece akıllı tekstilde de önemli bir üretici haline geldi.
Teknik tekstil olarak adlandırılan akıllı tekstil ürünleri hazır giyimin yanında askeriyeden sanayiye kadar pek çok farklı alanda kullanılıyor. Bu ürünler yurtdışma da ihraç ediliyor. Türkiye 2000 yılında 426 milyon dolar değerinde teknik tekstil ürünü ihraç ederken, bu rakam yıllık ortalama yüzde 10 artışla 2013’te 1 milyar 547 milyon dolara ulaştı. Bugün Meksika’dan Kenya’ya, Rusya’dan Suudi Arabistan’a dünyanın farklı kıtalarında 168 ülkeye teknik tekstil ürünleri ihraç ediliyor.
YENİ MARKALAR GİRİYOR
2013’te 5 milyar dolarlık ihracat hedefleri olduğunu söyleyen İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, “Hem potansiyel var hem de rekabetin az olduğu bir alan. Aynca sektörün en kârlı alanı. Bu nedenle bu alanda önümüzdeki dönemde pek çok yeni yatırım göreceğiz” diyor.
Akıllı tekstil ürünlerinin günlük hayattaki kullanımı arttıkça pek çok şirket bu alana yönelmeye başladı. Koton, Süvari gibi şirketler koleksiyonlarında akıllı tekstil ürünlerine yer vermeye başlarken, uzun süredir bu alanda faaliyet gösteren firmaların ciroları içinde akıllı tekstilin payı yüzde 20’lere ulaştı. Sadece perakendeciler değil tekstil üreticileri de bu alanda hem ürün geliştirme hem de ihracatta önemli başarılara imza atıyor. Sun Tekstil, Yeşim ve İpekiş gibi üreticiler geliştirdikleri ürünleri dünyanın dört bir yanına gönderiyor.
ERKEK GİYİM ÖNDE
Akıllı tekstilde özellikle erkek giyim markaları öne çıkıyor. Bu alanda hafif takım elbiseden zayıf gösteren cekete ve kırışmayan gömleğe kadar pek çok inovatif ürün var.
Damat Tween, son birkaç yılda akıllı tekstile yönelik çalışmalara hı7. veren şirketlerden biri. Akıllı ürünlerin adetsel olarak satışlar içindeki payı yüzde 18’e, cirodaki payı ise yüzde 25’e ulaşmış durumda. Koleksiyonunda anti-stres çamaşırlardan antibakteriyel çoraplara kadar farklı özelliklere sahip ürünlere yer veren şirket, takım elbiselerinde ise radyasyon önleyici malzeme kullanıyor. Bu ürünler iç pazarın yanı sıra yurtdışında da talep görüyor.
Akıllı ürünlerin ihracat içindeki payının yüzde 8’e ulaştığını belirten Damat Tween Genel Müdürü Zaur Samedov, 20l4’te bu ürünlerin satışında en az yüzde 20 artış öngördüklerini söylüyor. Şirket yeni ürünler üzerinde de çalışıyor. Şarj eden t-shirtler, güneş enerjisini çeken ceketler ve ışığı görünce değişen baskılar şirketin yeni ürünleri arasında yer alıyor.
Son dönemde ceket, takım elbise ve gömlekte akıllı ürünlere ağırlık veren Karaca’mn koleksiyonu içinde bu ürünlerin payı yüzde 10’a ulaşmış durumda. Bu ürünlerin yaygınlaşması için öncelikli olarak saha personelinin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını söyleyen Karaca Genel Müdürü Hüseyin Eğilmezgil, “Yurtdışında açılan mağazalârımızda bu özellikteki ürünleri bulunduruyor, gelişimi için gerekli altyapı çalışmalarını tamamlıyoruz” diyor. Şirketin hedefi 2015’e kadar akıllı ürünlerin koleksiyon içindeki payını yüzde 20’lere çıkarmak.
ELBİSELER HAFİFLEDİ
Erkek modasında inovatif ürünler geliştirme konusunda önemli yatırımlar yapan markalardan biri de Ramsey. Şirket geliştirdiği Zero Weight teknolojisiyle takım elbiseleri yüzde 50’ye varan oranda hafifletti. Bu teknolojiyle üretilen ürünlerin koleksiyondaki payı yüzde 50’ye ulaşmış durumda.
Zero Weight teknolojisiyle üretilen koleksiyonların Türkiye’nin yanı sıra Rusya, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Ukrayna, Güney Afrika, Irak ve Suudi Arabistan’da satıldığını ve büyük ilgi gördüğünü söyleyen Ramsey İcra Kurulu Başkanı Hüseyin Doğan, “înovasyon süreklilik gerektiren bir süreç. Bu amaçla Ramsey AR-GE ekibi yeni teknolojiler, ürünler geliştirme konusunda çalışmalarına devam ediyor.
Zero Weight Gravity bunun ikinci adımı oldu ve erkeklerin vücutlarında hissetmeyecekleri hafiflikte ceketleri de koleksiyonumuza kattık” diye konuşuyor. Şirket, cirosunun her yıl yaklaşık yüzde 1.5-2’lik bölümünü AR-GE’ye ayırıyor.
Yatırımlarının önemli bir kısmını AR-GE’ye ayıran Kiğılı, yeni geliştirdiği kırışmayan ve leke tutmayan kumaşlardan takım elbise ve smokinlerin ardından telefonların yaydığı radyasyondan etkilenmemek için radyasyon emilimi sağlayan ceket ve pantolon gibi inovatif ürünler üzerinde çalışıyor. Ürünler tanındıkça satışların arttığını söyleyen Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, akıllı ürülerde yüzde 10’luk bir satış artışı beklediklerini söylüyor.
Ütü istemeyen ürünlere odaklanan Sarar’ın satışlan içinde akıllı ürünlerin payı yüzde 5. Şirket, bu ürünlerin yüzde 10’unu ihraç ediyor. Sarar, 2014’te bu ürünlerin satışında yüzde 3 büyüme bekliyor.
YENİ KEŞFEDENLER VAR
Son dönemde akıllı tekstil pazarındaki potansiyeli görerek yeni yatırıma soyunanlar da var. Süvari, bu yıl kırışmaz gömlekler, takım elbiseler ve antibakteriyel ürünleri ürün gamına ekleyecek. 2014-2015 sezonunda inovasyonun tüm artı değerlerini hayata katmayı hedeflediklerini söyleyen Süvari Genel Müdürü Fatih Coşkun, bu sayede yüzde 20-25’lik bir büyüme hedefi koyduklarını belirtiyor.
Kadın giyimde ise zayıf gösteren dış giyim ve iç giyim ürünlerine büyük ilgi var. Örneğin Koton bir beden ince gösteren ve kalça kaldıran jean ürünleriyle pazara adım attı. Karın toplayan, bacak incelten, selülitleri kontrol altına alan çorap ve korseleri bulunan Penti’nin ise satışlarının dörtte birini inovatif ürünler oluşturuyor. 337 milyon TL’lik ciroyu 2014 yılında yüzde 25 artırarak 400 milyon TL’ye çıkarmak istediklerini belirten Penti icra Kurulu Başkan Yardımcısı Mert Karaibrahimoğlu, gerek bacak giyimi gerekse iç giyimde inovatif ürünler üzerinde çalıştıklarını, AR-GE yatırımlarının devam ettiğini söylüyor.
TEKSTİLCİLER YENİ ÜRÜN PEŞİNDE
Perakendecilerin yanı sıra tekstilciler de geliştirdikleri ürünlerle hem yurtiçinde hem de yurtdışında pazar payını artırıyor. Önemli üreticilerden biri olan Sun Tekstil’in satışlarının içinde akıllı tekstilin payı yüzde 5 civarında. Şirket, 2014’te yüzde 30’luk bir artış hedefliyor.
Yapılan AR-GE çalışmalan kapsamında üç boyutlu kumaşlar için yeni ürünler geliştirme üzerinde çalıştıklarını söyleyen Sun Holding Yönetim Kurulu Başkam Sabri Ünlütürk, “Farklı kumaş yapılan, farklı kimyasal uygulamalar denenerek üç boyutlu kumaşlann darbe koruyucu, kompozit, balistik gibi alanlarda kullanılması düşünülüyor” diyor. Şirket, yaşamı kolaylaştıracak ve konfor sağlayacak ürünlerin geliştirilmesine yönelik çalışmalanna devam ediyor. Medikal alanında kullanılmak üzere yeni ürün çalışmaları başlatılması da planlanıyor.
TEKNOLOJİK KUMAŞ
2000’li yılların başından beri teknolojik kumaş üretimi yapan Yeşim Tekstil, müşterilerinin beklentileri doğrultusunda her yıl kumaş geliştirme çalışmalan yapıyor. Su ve leke tutmayan, yanmayan, terletmeyen, serin tutan, su dökülünce renk değiştiren, siyah rengi yansıtan hibrit ve deri görünümlü kumaşlar gibi çok farklı çeşitleri bulunan şirketin toplam satışları içinde akıllı ürünlerin payı yüzde 5 civarında.
Bu oranı 2014’te yüzde 10’a çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Yeşim Tekstil CEO’su Şenol Şankaya, “Teknolojik kumaş üretimi için özel bir yatınm yapmadık. Mevcut makine parkurumuz ve teknolojimizle bu ku-maşlan geliştirebildik. 2004-2008 döneminde AR-GE faaliyetlerinde yer alan 12 çalışanımız varken bu sayıyı 2013’te 20 kişiye çıkardık” diyor.
Yıllık 2,2 milyon metre kumaş üreten İpekiş’in akıllı kumaş koleksiyonunun toplam üretim içindeki payı yüzde 40’a ulaşmış durumda. 2014’te yaklaşık yüzde 10’luk artış beklediklerini söyleyen İpekiş Genel Müdürü Aşkın Kandil, “Akıllı kumaş koleksiyonumuzda maksimum hareket kabiliyeti ve dayanıklılık sağlayan Pure Woolstretch, su ve leke tutmayan Bionic Finish, antibakteriyel Silverplus, zayıflamaya yardımcı Slimming gibi farklı fonksiyonel ürünlerimiz var. Bunlara yenilerini eklemek için çalışıyoruz” diyor. Şirket, bütçesinin yüzde 5’ini AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarına ayınyor.
AYŞEGÜL SAKARYA PEHLİVAN