Bebek Bezleri Artık Sensörlü
Sensörlü Bebek Bezi – Sensörlü Hasta Bezi
Bebek bezine yerleştirilen tek kullanımlık organik sensör, bebeğin annesine ya da bakıcısına bezin değiştirilmesi gerektiği bilgisini veriyor. Japon araştırmacıların geliştirdiği esnek bütünleşik devre plastik bir film üzerine basılmış ve gücünü kablosuz sağlıyor. Ayrıca maliyeti de hayli düşük.
Tokyo Üniversitesinden Prof. Takayasu Sakurai ve Prof. Takao Someya liderliğinde geliştirilen sistemde organik malzeme ve mürekkep püskürtme teknolojisi kullanılmış. Bu teknoloji bebek bezine ek olarak yetişkin hasta bezleri için de kullanılabilecek.
Someya geliştirdikleri bu teknolojinin hastanelerde nabız ve kandaki oksijen düzeyini izlemek için deriye yapıştırılan cihazların yerine geçebileceğini söylüyor. Sağlık sektöründe kullanılan sensörler genellikle hastalarda rahatsızlığa neden olan silikondan ve sert başka malzemelerden yapılıyor.
Bu nedenle bu esnek plastik film kullanıcıların bu tür rahatsızlıklarını giderebilir ve özellikle bakıcılar ve doktorlar tarafından hastaların durumunu izlemek başta olmak üzere pek çok amaçla kullanılabilir.
Someya bu ön sistemin ıslaklığın, basıncın, sıcaklıkta ve elektriksel dirençte değişikliğe neden olabilecek diğer olayların izlenebileceği şekilde geliştirildiğini belirtiyor. Fakat ekip yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından önce güç tüketimini azaltmak için sistemi biraz daha geliştirmek istiyor. Araştırmacılar çalışmalarını San Franciscoda düzenlenen akademik bir toplantıda tanıtacak.